Milliyet 28.02.2012

Kozmetik ürünlerindeki zararlı maddeler

Günlük kullanımı yaygın olan kozmetik ürünleri tehlike saçıyor. Çevre Koruma Vakfı tarafından yayımlanan rapora göre kozmetik ürünlerde insan sağlığını tehlikeye atabilecek derecede kimyasal madde var.

Saç dökülmesi, baş ağrısı, kusma, böbrek veya hafıza sorunları gibi pek çok rahatsızlığın nedeni, her gün kullanılan ve sağlık taramalarından onay alan kozmetik ürünlere bağlı olabilir. Çevre Koruma Vakfı (Environmental Defense Fund) tarafından yayımlanan rapor, günlük kullanımı yaygın olan makyaj malzemelerinin içeriğindeki tehlikelere ışık tuttu.

Kozmetik ürünlerindeki zararlı maddeler

Kanada’nın Ontario şehrinde kozmetik ürünler üzerinde yapılan araştırmalarda, aralarında dünyaca ünlü Clinique, L’oreal, MAC, Maybelline, Sephora, Benefit gibi isimlerin de bulunduğu pek çok markanın zehirli kimyasal maddeler kullandığı ortaya konuldu.

49 ürün laboratuarda test edildi
Uzmanlar, föndoten, kapatıcı, pudra, allık, bronzlaştırıcı, rimel, göz kalemi, far, ruj ve parlatıcıyı kapsayan 49 ürünü laboratuar ortamında teste tabii tuttu. Ürünlerin içeriğinde, vücutta zamanla sağlık sorunları oluşturma tehlikesi bulunan arsenik, kadmiyum, kurşun, cıva, berilyum, nikel, selenyum ve talyum maddelerinin oranı araştırıldı. Sonuçta, cıva dışındaki tüm diğer maddelerin yer aldığı tespit edildi. Her bir üründe diğer yedi maddeden ortalama dört tanesine rastlandı. Test edilen tüm ürünlerin hepsinde nikel bulunurken, kurşun ikinci sırada yer aldı. Fakat aslında hepsi kırmızı bayrak göstergeleri listesinde olan maddelerin hiçbiri ambalajlarda yer almıyor. Zira, tüm bu kimyasallar katkı maddeleri arasında sayılıyor.

400 ruj markası incelendi
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin iki ay önce hazırladığı bir başka raporda ise, aralarında L’oreal, Maybelline gibi isimler bulunan 400 farklı ruj markasının sanılandan iki kat daha fazla kurşun kullandığı belirlendi. Tüm bu raporlar, kozmetik markaların gerçeği müşterilerden saklayarak hayatlarını tehlikeye attığı endişesi doğurarak birçok kuruluşun ayaklanmasına neden oldu. Güvenli Kozmetik Ürünler Kampanyası sözcüleri, üreticileri, ürünlerinin içeriklerini yeniden oluşturmaya ve kullanılan maddelere ambalajlarda da yer verilmesi için çağrıda bulundu.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER