04.07.2019

Yaz aylarına özel ayak bakımı

Yazlık ayakkabılar, sandalet ve terlikler gün yüzüne çıktı. Peki, ayaklarımız buna hazır mı? İşte dermatoloji uzmanından ayak bakımı püf noktaları...

İZLE: YAZ AYLARINDA AYAK BAKIMI👇 
Yazın şüphesiz hepimiz ağır botları ve kalın ayakkabıları rafa kaldırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm kış boyunca ayakkabıların ve çorapların içinde hapsolan ayaklarımız rengarenk sandalet ve terliklerle buluşmanın rahatlığını yaşıyor. Peki, ayaklarımız buna ne kadar hazır? Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan Diker, yaz aylarında yapılacak ayak bakımıyla ilgili bilgiler paylaştı.

Yaz mevsimine özel ayak bakımı

Yaz sıcakları insanları iyice etkisi altına alınca kalın kıyafetler yerini ince ve ferah tutacak giysilere, aksesuarlara bıraktı. Yazlık ayakkabılar, sandalet ve terlikler gün yüzüne çıktı. Peki, ayaklar bu yaz esintisine ne kadar eşlik edebilecek? İşte bütün bir yazı bakımlı ayaklarla geçirebilmek için birkaç ipucu.

1. Her gün soğuk su ile yıkayın, haftada bir kez bakım yapın

Gün boyu terleyen ayakların hijyeninin sağlanması çok önemlidir. Her gün soğuk su ile ayakların yıkanması vücuttaki kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Ayaklarda yaz aylarında karşılaşılan en büyük sorunlardan biri de kuruma ve özellikle topuk bölgelerindeki çatlamalardır. Ayaklar için özel olarak üretilmiş yoğun nemlendiricili bakım kremleri hijyeni sağlanmış ayaklara düzenli olarak uygulandığında kısa sürede sonuç vermeye başlar. Ayaklardaki kuruma ve çatlamaları önlemek için haftada en az bir kez mutlaka ayaklara bakım yapılmalıdır.

2. Yaz aylarında hava alan ve doğal malzemelerle üretilen ayakkabılar tercih edin.

Ayaklar insan bedeninin tüm yükünü taşıyor. Bu nedenle bakımına ve hijyenine özen gösterilmelidir. Yaz aylarında mutlaka hava alan ayakkabıların tercih edilmesi gerekiyor. Ayakkabı seçiminde de tercih, doğal malzemeler kullanılanlardan yana olmalıdır. Sentetik malzemelerle üretilen ayakkabılar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yanlış ayakkabı seçimi tırnak batmaları, nasır ve mantar oluşumunun yanı sıra parmaklarda şekil bozukluklarına da neden olabilir. Kapalı ayakkabılarla birlikte mümkün olduğunca çorap da giyinmelidir. Ayrıca çorap seçimi de oldukça önemlidir, pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Parmak arası terliklerin ve sandaletlerin kullanımı ayak derisinin sertleşmesine sebep olur. Çok sert tabanlı terlik ve sandaletlerden uzak durulmalıdır.

3. Topuk dikenine karşı yumuşak tabanlı ayakkabı giyin.

Topuğun taban kısmı özel bir yağ dokusu ile kaplıdır ve vücut yükünü taşımak için bölümler halinde dizilidir. Zamanla bu yağ dokusu aşınarak, yük taşıma özelliğini kaybedebilir ve ağrılar oluşabilir. Bu sebeple yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Sabahları ayak tabanını esnetecek egzersizler yapılabilir. Eğer mümkünse gün içinde bu egzersizler birkaç kez tekrarlanmalıdır.

4. Topuk çatlaklarına nemlendirici krem uygulayın.

Özellikle şehir içinde kirlilik nedeniyle ya da trekking gibi sporlarda yaz aylarında giydiğimiz terlikler topuklarımızı açık bıraktığı için bu bölgelerde kurumalar, çatlaklar meydana gelebilir. Topuklarda yaşanan sertleşme ve çatlama sorunları gece yatağa girmeden önce sürülecek nemlendirici krem ve üzerine giyilecek bir çift çorapla çözülebilir. Bilhassa diyabet, egzama, sedef ya da nasırı olan hastalara her ayak yıkamasından sonra ayaklarını çok iyi bir şekilde kurulayıp nemlendirici sürmeleri önerilir.

5. Ayağınıza dar gelen, parmaklarınızı sıkan sandalet ve terliklerden uzak durun.

Ayağa dar gelen ve sıkan ayakkabılar nasır oluşumunu tetikleyebilirken, tırnaklarda da travma etkisi yaratabilir. Bu durum da kan dolaşımının bozulmasına zemin hazırlayabilir. Buna bağlı olarak tırnaklarda renk değişimi, tırnakta ve ayaklarda şekil bozuklukları görülebilir. Ayrıca tırnaklarda ve ayak parmak aralarında mantar enfeksiyonu baş gösterebilir.

6. Mantar enfeksiyonlarına karşı önlem alın.

Yaz aylarında havuz ve deniz kullanımı da ciddi bir oranda artış gösterir. Islak zeminle temas eden ayakları ise başka bir risk daha beklemektedir. Mantar enfeksiyonları özellikle yaz aylarında çok daha fazla yayılır. Ayaklarda ve ayak tırnaklarında mantar oluşumunu önlemek için bazı önlemler almak gerekir. Öncelikle ayaklar yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalıdır. Bu işlemi yaparken ayak parmaklarının aralarının nemli kalmadığından emin olunmalıdır. Çünkü mentar enfeksiyonları nemli zeminlerde yayılmaya eğilimlidir. Havlular ise kişiye özel olmalı ve başka biriyle paylaşılmamalıdır. Havuz kenarlarında, plajlarda, tatile gidildiğinde otel odalarında, çıplak ayakla yürünmemelidir.

7. Tırnakta batmaya neden olabileceği için tırnaklarınızı doğru bir şekilde kesin.

Ayak bakımında diğer önemli nokta ise tırnak kesimidir. Ayak tırnakları doğru kesilmediğinde diğer parmaklara zarar verebilir ya da tırnaklarda batma meydana gelebilir. Batık tırnak bir süre sonra enfeksiyon kapar. Ayrıca uzun tırnakların arasında toplanan kir içerisinde mikrop ve bakteriler üreyebilir. Bu sebeple ayak tırnakları düz kesilmelidir. Uzunlukları tırnak altındaki etin hemen üzerinden kesilmeli ve fazla dipten olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. Tırnaklar fazla uzamadan kesilerek, araları belirli periyotlarla fırçalanmalıdır. Ayak bakımı ve tırnak kesimi konusunda yeterli tecrübeniz yoksa güvenilir bir güzellik merkezinde düzenli olarak pedikür yaptırabilirsiniz.

8. Sağlıklı ayaklar için düzenli olarak peeling yaptın.

Ayaklara belli aralıklarla ayak peelingi de yapılabilir. Bazı ürünler alerjik reaksiyona neden olabileceğinden, kullanılan ürünlerin dermokozmetik olmasına özen gösterilmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER