› 
 › 
20.01.2023

Botoks hakkında merak ettiğiniz her şey!

Terleme tedavisinden, mimik kırışıklıklarını önlemeye kadar pek çok amaçla yapılan botoks hakkında merak edilen sorularınıza yanıt aradık.

Botoks tedavisi, başta estetik olmak üzere pek çok tıbbi amaçla uygulanan, yeni nesil minimal estetik işlemlerden biri. Estetik plastik cerrahardan medikal estetik doktorlarına kadar pek çok uzmanın terlemeden mimik çizgilerini önlemeye kadar pek çok amaçla başvurduğu bu yöntem, son dönemde özellikle yüzde oluşan mimiğe bağlı kırışıklıkları önleme amacıyla 18 yaşından büyük herkese kolaylıkla uygulanabiliyor. 

Botoks hakkında merak ettiğiniz her şey!

Botoks uygulamaları son dönemde 18 yaşına kadar inmiş basit medikal estetik işlemlerden biri. Botoks işleminde laboratuvar ortamında yaratılan ekzotoksin yapıda bir protein olan Clostridium Botulinum adlı bakteri kullanılıyor. 

Clostridium Botulinum bakterisi ilk olarak 1895 yılında Emile van Ermengem tarafından ayrıştırılmış. Bu tarihten 10 yıllar sonra, 1944 yılında Bilim İnsanı Edward Schantz bakterideki toksinleri ayrıştırmayı başarmış. Takvimler 1949 yılını gösterdiğinde ise Burgen ve ekibinin botoks hakkında yaptığı araştırmalar sırasında botulinium toksinin nöromüsküler faaliyetleri azaltıcı etkisi keşfedilmiş. 

Cildin hemen altında yer alan sinir uçlarına müdahale ederek bu ekzotoksinin estetik ve tedavi amacıyla kullanılabileceğini keşfeden araştırmacılar, çeşitli hastalıkların etkilerini geçici olarak tedavi edebilecek bir yönteme giden yolun kapılarını aralamış oldular. Bugün ticari olarak botox olarak adılan bu bakteri sayesinde başta şaşılık olmak üzere pek çok estetik ve tıbbi sorun çözüme kavuşmaya başladı. Şaşılık, migren, aşırı terleme gibi sorunlarda kullanılan ve etkisi ortalama 4-6 ay süren botoks işlemi, günümüzde medikal estetik merkezlerinde bile rahatlıkla yapılabilen bir uygulama halini aldı. 

Botoks, yüzün yarısında görülen kasılmalar için, kırışıklık tedavisinde ya da aşırı terlemenin iyileştirilmesi için uygulanabiliyor. Botoksun bir diğer kullanım alanı ise migren.

Tıpta BTX-A olarak geçen botoksun ilk kozmetik etkisi göz doktoru Jean Carruthers ve cildiyeci Alastair Carruthers isimli karı koca tarafından Vancouver'da tanımlandı. 15 Nisan 2002'de FDA, type A (BOTOX Cosmetic) kaş arasındaki kırışıkları yumuşattığını onayladı. Ardından koltuk altı terlemelerini azaltıcı etkisi de kabul edildi. İlerleyen zamanda botoksun; migren, astım, obezite (mide botoksu) gibi hastalıklar üzerindeki olumlu etkileri de konuşulmaya başlandı.
 
BOTOKS NEDİR, NE İŞE YARAR?
 
Botoks, Clostridium Botulinum adındaki bir bakteriden elde edilen toksindir. Sinir uçlarındaki iletimi sağlayan maddelerin salınımlarını engeller, sinirlerin ulaştığı organların arasındaki iletimi durdurur ve etkisini gösterir. Botoks uygulanan bölgede geçici olarak sinir iletimi durur, sinirin gittiği organın işlevi azalır veya tamamen kaybolmasına katkıda bulunur. 

Botoks bugün, ağırlıkla estetik amaçlı kullanılıyor. Özellikle mimik kaslarının hareketi sonucu ortaya çıkan kırışıklıkları azaltma bunların başında geliyor. Ayrıca aşırı terleyen bölgelerdeki terlemenin azaltılması, kırışıklık oluşumunun engellenmesi veya kronik migren tedavisinde botoks kullanılabiliyor.

BOTOKS TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
 
Botoks işlemi enjeksiyon ile yapılır ve ağrılı bir işlem olmasa da enjeksiyon sırasında hafif bir ağrının hissedilmesi mümkündür. Botoks çok ince iğneler ile yapıldığından ağrı iğneye bağlı değil, ilacın içerideki ufak yakma hissinden kaynaklanır.

Botoks uygulaması; kafa ve boyundaki 7 bölgeye, 31 enjeksiyon noktasından daha ince olan iğne uçları ile yapılır. Botoksun etkisi enjeksiyonu takiben 3-4 günde başlayıp ilk hafta içinde tam olarak oturur ve etki süresi 4-6 aydır. Botoks, etkisini yitirdiğinde uygulama tekrarlanabilir.

Mimik kaslarının hareketini azaltılmak istendiğinde mimik kaslarının içine enjeksiyon yapılırken terleme şikayetinin azalması için derinin içine enjeksiyon yapılır.
 
Botoks işlemi

Botoksun etkisi işlemden sonra 3-4 gün içerisinde başlar ve aynı hafta içerisinde tamamen oturur. Botoksun etkisi ortalama olarak 4 ile 6 ay arasıdır. Etkisini yitirdiği zaman işlemin tekrarlanması gerekir.

Ehil kişiler tarafından yapıldığında botoksun sağlık üzerinde ciddi bir yan etkisi yoktur ancak doğru noktaya yapılmaması durumunda etkisini göstermeyebilir veya yanlış uygulama sonucu örneğin göz kapağında düşme, kaşların normalden fazla kalkması gibi yan etkiler oluşabilir. 
 
Uygulama sonrasında uygulama yapılan yerlerde gözle fark edilemeyecek iğne izleri görülebilir ancak bunlar uygulamanın yapıldığı birkaç saat içinde ortadan kaybolur.

Botoks uygulamasından hemen sonra gündelik hayata devam edilebilir ancak o gün içinde iğne yapılan bölgeye su değdirilmemesi, mimik çizgileri için yapıldıysa, o gün yüzün alkol içerikli temizleyicilerle temizlenmemesi gerekir. Etkisinin iyi bir şekilde görülmesi için botoks yapılan gün alkol alınmaması ve aktif mimik yapılması gereken hareketlerden uzak durulması iyi olabilir. Sigara içmek, yüz yogası bunlardan bazıları.. 
 
Botoks işleminden sonra 4 saat süresince başı yüksekte tutmak ve öne doğru eğilmekten de kaçınmak gerekmektedir. Botokstan yaklaşık 8 saat sonrasında ılık su ile yavaş bir şekilde yüzü yıkayabilirsiniz. Yüz bölgesine baskı yapmadan duş alınması mümkündür fakat bu süreçte soğuk su kullanmamak gerekir. 
 
BOTOKS HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Kırışıklık tedavisi: Mimik kasları yıllar boyunca çalıştığı için üzerindeki derinin üstündeki kıvrımlar daha belirgin bir hale gelir ve bu sayede de çizgilenmeler ortaya çıkar. En çok kırışıklık kaşların arasında, gözlerin kenarlarında, alın bölgesinde ve dudak çevresinde olur.
 
Göz kenarlarındaki ve alın bölgesindeki kırışıklıklar kişilerin daha yaşlı görünmelerine sebep olur. Kaşların arasındaki çizgiler daha sinirli bir görünüme sebep olabilir. Mimik kaslarına botoks uygulandığı zaman bu kasların hareketleri zayıflatılır ve çizgilenmeler de azalır. 
 
Yüz şekillendirme: Botoks uygulaması ile kaşlar kuyruk kısmından kaldırılabilir ve yüz ifadesinde değişiklik yaratılabilir. Gummy smile adı verilen, gülüş sırasında üst diş etlerinin görünmesi gibi estetik sorunlar da botoks sayesinde çözülebilir. 
 
Aşırı terleme tedavisi: Botoks eğer ter bezlerine uygulanırsa tez bezleri ve sinir uçlarının arasındaki iletim durdurulur ve ter bezlerinin çalışması da azaltılabilir. Vücudun daha çok terleyen bölgeleri koltuk altı ve avuç içleridir. Aşırı terleme ve buna bağlı olarak ter kokusu şikayeti olanların bu bölgelerine botoks uygulanarak durum düzeltilebilir.

MİGREN TEDAVİSİNDE BOTOKS UYGULANABİLİR Mİ?
Miğren tedavisi botoks
 
Migren tedavisi için botoks uygulaması kişiye özel yapılır. Uygulamanın, hastanın takibini yapan nöroloji uzmanı ile koordine yapılması gerekir. Miğren için uygulanan botoks tedavisinde kişinin ağrı noktalarına göre uzman nörolog enjeksiyon yapılacak bölgelerin belirlenmesini sağlar. Miğren için botoks uygulamasında duruma göre botoksun tekrarlanması gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER