› 
 › 
28.03.2022

94. Akademi Ödülleri gecesinde neler oldu?

94’üncü Oscar Ödül töreni, 28 Mart'ta ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi. İşte geceden aklımızda kalan ilginç olaylar..

Sunuculuğunu Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall’un yaptığı 94’üncü Oscar Ödül töreni, bu yıl ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

94. Akademi Ödülleri gecesinde neler oldu?

Son 3 yıldır herhangi bir sunucu olmaksızın, yalnızca ödüllerin ünlü isimlerce teslim edildiği Oscar Ödülleri törenini bu yıl Amy Schumer, Wanda Sykes ve Regina Hall sundu. Oscar Ödülleri töreninin sunuculuğunu yapan son kişi, 2018'de bu görevi üstlenen Jimmy Kimmel olmuştu. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında düzenlenen Oscar Ödül törenlerinde hiç kimse sunuculuk yapmamıştı.

94’üncü Oscar Ödül töreni, bu yıl ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda gerçekleştirildi.

Dune, The Power of the Dog, Drive My Car gibi filmlerin favori gösterildiği gecede Akademi’nin görmezden geldiği filmler de oldu. The Last Duel ve The Green Knight’ın tek bir adaylık dahi alamadığı bir yılda, Belfast ve CODA gibi Akademi'nin ödül matematiğine hâkim eserler “en iyiler” arasına girmeyi başardı.

“Ukrayna’daki savaşa hayır” mesajlarının da yer aldığı ve savaşta hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulan gecede, söylentilere göre Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de bir konuşma yapmak istemiş ancak New York Times'ın haberine göre Akademi bu öneriye sıcak bakmamış ve bunu yerine 1 dakikalık sessizliği ve o sırada Ukrayna'ya yapılacak yardım çağrısını tercih etmiş.

Törende Reba McEntire'ın seslendireceği şarkıyı anons etmek için Ukrayna doğumlu Mila Kunis sahneye çıktı. Aslında beklenti onun doğum yeri ve köklerinin geldiği ülke için birkaç söz söylemesiydi. Kunis gerçekten de bu konuyu dile getirdi ama konuşması sırasında açıkça ülkesinin adını vermedi. Kunis, ülkesi için "bazı küresel olayların tüm dünyayı şok ettiğini" söyledi ve ülkesindeki insanlar için "dipsiz bir karanlıkta mücadele eden insanlar" diyerek yaşananlara gönderme yaptı ancak Ukrayna adını açıkça ifade etmedi. Bir dakikalık sessizlik sırasında da #standwithukraine etiketiyle sosyal medyada başlatılan bir kampanya ile ilgili bilgiler salondaki dev ekrana yansıtıldı.

En iyi yönetmen ödülünü 71 yaşındaki Yeni Zelandalı Jane Campion kazandı. Bu Campion'ın ikinci Oscar'ı. İlk Oscar ödülünü 1994 yılında The Piano ile kazanmıştı. Aynı yıl bu filmle en iyi yönetmen ödülüne de adaydı.

Ailesinde duyma yetisine sahip tek kişi olan Ruby’nin müziğe olan ilgisini ve daha sonra ailesinin sorumluluğuyla müzik tutkusu arasında kalmasını anlatan dram filmi CODA, gecede En İyi Film ödülünü kazandı.

CODA, İngilizce ‘İşitme engelli ebeveynlerin çocukları’ (Children of deaf adults) kelimelerinin kısaltması olarak kullanılıyor. CODA'da aynı zamanda filmde Frank Rossi karakterine can veren Troy Kotsur'aEn İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü getirdi ve Kotsur, Akademi Ödülleri tarihinde Oscar kazanan ilk işitme engelli olarak tarihe geçti.

1986 yılında da Marlee Matlin Başka Tanrının Çocukları (Children of the Lesser God) ile En İyi Kadın oyuncu Oscar'ı alan ilk işitme engelli oyuncu olarak tarihe geçmişti. Marlee Matlin, bu filmde de CODA filminde Kotsur'un rol arkadaşlarından biriydi.

CODA'dan Troy Kotsur, ödülü alırken teşekkür konuşmasını işaret diliyle yaptı. Konuşması anında çeviri ile salondaki ve ekran başındaki izleyicilere iletildi. 

En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü'nü alan Sian Heder'a da teşekkür konuşması için bir işaret dili çevirmeni eşlik etti.
 
Ariana Debose

Yılın en çok konuşulan filmlerinden biri olan Batı Yakasının Hikayesi (West Side Story), Ariana DeBose'ye En İyi Yardımcı Kadın ödülünü getirdi. Steven Spielberg'in imzasını taşıyan filmin başrollerinde Rachel Zegler, Angel Elgort, Ariana DeBose ve David Alvarez yer alıyor. Jerome Robbins ve Robert Wise'ın yönettiği 1961 tarihli aynı adlı filmin modern bir uyarlaması olan filmde Maria karakterini Natalie Wood canlandırıyordu. Film, 1962 yılında En İyi Film Oscar'ı başta olmak üzere En İyi Yardımcı Erkek, En İyi Yardımcı Kadın, En İyi Müzikal Film Bestesi, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Yapım gibi pek çok ödülü 10 dalda ödül almıştı.

Arthur Laurents'in kitabından uyarlanan filmin müziklerini Leonard Bernstein gerçekleştirmişti. Filmin, sinemadan önce ilk müzikal gösterimi 1957'de yapılmıştı. 1961 tarihli Batı Yakasının Hikayesi'nde Anita karakterini canlandıran Rita Moreno ise bugün 90 yaşında ve tam 61 yıl sonra çekilen yeni versiyonda da Valentina karakteriyle kamera karşısına geçti.

WILL SMITH'TEN CHRİS ROCK'A TOKAT! 
Will Smith Tokat

Gecenin hem yıldızların hem de olayların gecesi olmasına etki eden olay ise Will Smith'in sahneye En İyi Belgesel Ödülü'nü vermek üzere çıkan Chris Rock'a attığı tokat oldu.

Smith'in saçkıran olduğu için saçlarını kısacık kestiren eşi Jada Pinkett-Smith hakkında "Jada seni seviyorum, GI Joe 2 yakında, sabırsızlıkla görmeyi bekliyorum” diyen Rock'un sahnede yanına giden Smith, Rock'a sahnede tokat attı ve yerine döndü. Ardından Rock'a "Elimin adını bir daha ağzına alma" diyerek bağırdı.

Rock, bir şeyler söylemeye çalışırken, Smith tekrar Rock'un sözlerini keserek aynı sözü tekrarladı. Rock ise konuyu kapamak zorunda kaldı.

SMITH ÖDÜLÜNÜ ALIRKEN ÖZÜR DİLEDİ 

Smith, King Richard rolü için En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almak için sahneye çıktığında, davranışından dolayı herkesten özür diledi. Bu durum nedeniyle Akademi'nin Smith'in ödülünü geri çekebileceği konuşuluyor.

Ödüllerin ardından tokat olayının gerçek mi yoksa kurmaca mı olduğu konusunda tartışmalar yapıldı ancak yayıncı kuruluşun olay sırasında yayınının sesi kapatması nedeniyle tokayın gerçek bir tepki olduğuna dair düşünce ağırlık kazandı.

1 Nisan tarihli haber güncellemesi: WILL SMITH, İSTİFA ETTİ!

Will Smith, Oscar Ödülleri'ni veren Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nden istifa etti. Smith, törende başarı kazanan meslektaşlarına odaklanılması gerektiğini düşündüğü için böyle bir karar aldığını belirtti. Will Smith, buna ek olarak Akademi tarafından kendisine yönelik olarak alınacak her kararı da kabul edeceğini vurguladı.

Will Smith'in 1 Nisan Cuma günü yayınladığı açıklama ilk olarak Variety dergisinde yer aldı. Smith açıklamasında attığı o tokadı "şoke edici, acı verici, affedilemez" olarak nitelendirdi. Tokat attığı Chris Rock ve ailesi de dahil olmak üzere o tokadıyla kırdığı insanların listesinin uzun olduğunu belirten Smith satırlarını şöyle sürdürdü:

"Akademi'nin güvenine ihanet ettim. Diğer adayların ve kazananların olağanüstü çabalarını kutlama fırsatından mahrum bıraktım."

Will Smith, bütün yaşananlardan dolayı kalbinin kırık olduğunu da satırlarına ekledi. Smith bundan böyle Oscar Ödülleri için oy veremeyecek. Ama King Richard ile kazandığı en iyi erkek oyuncu Oscar'ı, Akademi Yönetim Kurulu'ndan aksi bir karar çıkmadıkça elinde kalacak. Gelecek yıllardaki Oscar törenlerine davet edilebilecek. Hatta yine ödül için aday gösterilebilecek.

Gelelim 94. Akademi Ödülleri (Oscar) kazananlarına...

Oscar Ödülleri 2022! 94. Akademi ödüllerini kimler aldı?
Oscar ödüllerini kimler kazandı 2022 En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi oyuncu ödüllerini hangi film ve hangi isimler aldı?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER