› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.04.2017

Genç moda tasarım yarışmacıları 1

Bu sene 25.si düzenlenen Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılan Berk Gümüşterazili ve mentoru Niyazi Erdoğan'a merak edilenleri sorduk.

Türk moda dünyasına genç yetenekler kazandırarak sektör sürdürülebilirliğine önemli katkı sağlayan Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması, bu yıl 25. kez düzenleniyor. Bu önemli yarışmaya katılan genç yetenek Berk Gümüşterazili ve onun mentorluğunu üstlenen Niyazi Erdoğan'a yarışma hakkında merak ettiklerimizi sorduk. 

Genç moda tasarım yarışmacıları I

Berk Gümüşterazili (Mentoru Niyazi Erdoğan)
  • Seni biraz tanıyalım mı? Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılmaya nasıl karar verdin?
1994 yılı İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda Özlem Süer'in tasarım asistanlığını yapmaktayım. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'na katılmak okul hayatım boyunca istediğim bir şeydi. Doğru zamanı bekliyordum ve bu yıl hazır olduğumu hissettim. Hayali moda tasarımcısı olmak olan herkesin denemesi gereken bir yol.
 
  • Hazırladığın koleksiyondan ve ilham aldığın şeylerden bahsedebilir misin? 
Hazırladığım 2017/18, Sonbahar/Kış, erkek giyim koleksiyonu. Koleksiyonumun ilham kaynağı her şeyin toz ve bulut olduğu zamandan başlıyor; bildiğiniz gibi ''big bang'' denilen büyük patlamanın sonucunda galaksimiz meydana geldi. O patlamanın kıvılcımları olarak bizler etrafa saçıldık. Bize hayat kazandıran ilk patlamadan günümüze kadar insanlığın hiç bitmeyen yaratma ve yok etme döngüsünü ele almak istedim. Savaşları canlı olarak izleyip emojilerle tepki gösterdiğimiz günümüzün sosyal medya anlayışını da konuma dahil ettim. Bu anlattıklarımı baskı desenlerimde görebilirsiniz. Patlama görsellerinden yola çıkarak drapaj tekniğiyle yeni formlar aradım.
Koleksiyonum yok oluşun estetiğini ararken her sonun yeni bir başlangıç doğurduğunu hatırlatıyor; yok oluşun kaosundan sonra her şeyin hiç olmadığı kadar sakinleşmesini ve bir anlık karanlığın sonrasında ışığın nasıl yeniden doğabildiğini hissetmemizi istiyor.
 
  • Yarışma süreci senin için nasıl geçiyor?
Yarışma süreci benim için oldukça yoğun ve bir o kadar da eğitici olduğunu söyleyebilirim. Provalar yapıyoruz, teknik sorunları çözmeye çalışıyoruz tekrar ve yeniden deniyoruz. Ama neyse ki mentorum Niyazi Erdoğan her zaman yanımda ve her konuda beni destekliyor. 

Niyazi Erdoğan
  • Genç bir tasarımcı adayıyla birlikte çalıştınız. Onda neler gördün?
2003 yılında yarışmaya katıldığım dönemdeki heyecanımı. Ayrıca yeni neslin yaratıcı fikirleri, ilham aldıkları noktalar ve bakış açıları çok etkileyici. 
 
  • Yarışmaya katılmak isteyen ve merak edenler için yarışma sürecinden biraz bahseder misin?
Yarışma resmi olarak duyurulduktan sonra ilk başvuruları online olarak alıyoruz. Daha sonra tüm jüri üyeleri online olarak dosyaları inceliyor ve puanlama yapıyor. Yapılan ilk puanlamanın ardından mülakata katılmaya hak kazanan isimler açıklanıyor. Mülakatta her tasarımcıya belli bir süre veriliyor ve koleksiyonlarını anlatmaları isteniyor. Yine her jüri üyesi puanlama yapıyor ve finale çıkmaya hak kazanan ilk on tasarımcı belirleniyor. Yarışmanın final jürisine ve gecesine kadar Moda Tasarımcıları Derneği mentorluğunda ve denetiminde koleksiyonlar üretiliyor. Bu süreçte her yarışmacı bir deneyimli tasarımcı ile birlikte çalışıyor. Final gecesinin olacağı gün son jüri değerlendirmesi oluyor ve ödül töreninde ilk üçe giren tasarımcıların isimleri açıklanıyor.
 
  • Hayallerinin peşinde koşan genç yeteneklere verebileceğin en büyük öneri nedir?
Çok çalışmaları ve üretimden vazgeçmemeleri. Üretebilecekleri en önemli değer ise içerik. Kendilerine has bir tavır geliştirmeleri. Özellikle buna çok dikkat ediyoruz. Değerlendirdiğimiz her tasarımcının ileride sektörde nasıl bir rol oynayacağına dair ip uçlarını bize vermelerini bekliyoruz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER