› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 19.04.2017

Genç moda tasarım yarışmacıları 2

Bu yıl Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılan Candan Tulga ve mentoru Mehtap Elaidi yarışma hakkında merak ettiklerimizi yanıtladı.

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nda finale kalan 10 genç yarışmacıdan biri olan Candan Tulga, hazırladığı koleksiyon, yaptıkları ve yarışma hakkında sorduklarımızı yanıtladı. Genç tasarımcının finale kadar mentorluğunu yapacak  ve ona yol gösterecek isim ise ünlü moda tasarımcısı Mehtap Elaidi.

Genç moda tasarım yarışmacıları II

Candan Tulga (Mentoru Mehtap Elaidi)
  • Seni biraz tanıyalım mı? Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na katılmaya nasıl karar verdin?
Ben Candan Tulga. 2015 yılı Işık Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü mezunum. Bu yıl 5. Denib Ev ve Plaj Giyimi Tasarım Yarışmasında 1.’lik ödülünü kazandım. Haliç Üniversitesinde yüksek lisans öğrenimime ve aynı zamanda seneye alacağım yurt dışı eğitimi için hazırlıklarıma devam ediyorum. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması zaten tasarım eğitimi alan herkesin finalinde olmayı hayal ettiği bir yarışmaydı. Yarışma ilan edildiği dönemde yeni bir koleksiyon hazırlamaya başlamıştım ve koleksiyonumu hazırlarken çok keyif aldım. Kendimi en iyi yansıttığım koleksiyonum olduğunu düşündüğüm için bu yarışmaya katılmaya karar verdim.
 
  • Hazırladığın koleksiyondan ve ilham aldığın şeylerden bahsedebilir misin?
Koleksiyonumda uzun zamandır takip ettiğim Afrika asıllı Zander Blom’un tablolarından ve enstalasyonlarından esinlendim. Zander Blom’un eserlerinde resmettiği motifler ilk bakışta rastgele çizilmiş gibi görünse de her birine farklı anlamlar yüklemiştir. Blom, eserlerlerini inceleyen insanların her motifte farklı şeyler görmesini ve her eserinin insanların hayal gücünde şekillenmesini istemiştir. Bende bu fikirden etkilenerek bir araştırma yaptım. Bu araştırmalarım sırasında, cansız cisimlerin yüzlerini görme eğilimine “Paraidolia” denildiğini öğrendim. Bende "Paraidolia"’yı alt tema olarak seçtim ve koleksiyonumu oluşturdum. Formlarımda ve renklerimde ise Zander Blom’un eserlerinde ki Afrika esintilerinden yararlandım.
 
  • Yarışma süreci senin için nasıl geçiyor?
Yarışma sürecim oldukça yoğun ve yorucu geçiyor. Fakat koleksiyonum üç boyutlu hale geldikçe bu yorgunluk tatlı hale gelmeye başladı. Atölyede diğer tasarımcılarla birlikte çalışmak da bu sürecin daha keyifli geçmesini sağlıyor. Mentorum Mehtap Elaidi de bu süreçte bana oldukça destek oluyor. Ayrıca atölye çalışmasıyla birlikte ünlü tasarımcılar ve basınla da bir araya geliyoruz ve bu bizi daha da motive ediyor.

Mehtap Elaidi
  • Genç bir tasarımcı adayıyla birlikte çalıştınız. Onda neler gördünüz?
Candan’ın koleksiyonu hazırlarken ana akım dışında bir tasarım anlayışıyla yola çıkmış olması beni en çok etkileyen faktördü. Öğretilen kalıplardan faydalanarak kutunun dışında düşünebilme yeteneği genç bir tasarımcının yolunu açar. Umarım bu özelliğini hiç kaybetmez.
 
  • Yarışmaya katılmak isteyen ve merak edenler için yarışma sürecinden biraz bahseder misin?
Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’na başvuru yapabilmek için bazı şartlarımız bulunuyor. Bunlar; 30 yaşından gün almamış, en az lise mezunu olmak. Türk moda çevresinde tanınan bir isim veya marka olmayıp, adına kayıtlı ticari firması, markasının olmaması ve ticari sponsorunun bulunmaması. İHKİB’in daha önce düzenlendiği Genç Moda Tasarımcıları Yarışmalarında ilk üç dereceye girmemiş ve İHKİB çalışanlarının, jüri üyelerinin yakınları ile çalıştığı kurumlardan herhangi bir kişinin yarışmaya katılmaması. Bu kriterlere uygun olan kişiler kozayarismasi.com’dan başvurularını yapabiliyorlar. Finale kalmaları durumunda ise mentor  tasarımcılar ile beraber çalışacakları atölye süreci başlıyor ve gala gecesine kadar da bu heyecanlı süreç devam ediyor.
 
  • Hayallerinin peşinde koşan genç yeteneklere verebileceğin en büyük öneri nedir?
Öncelikle bu tip yarışmaları mutlaka değerlendirmeliler. Çünkü bu sayede direk moda sektörünün içine giriyor ana oyunculara kendinizi tanıtıyorsunuz ki bu bence çok değerli. Ayrıca daha önce bahsettiğim gibi finale kalmaları durumunda şu anda kendilerini kanıtlamış moda tasarımcılarından bire bir mentorluk alıyorlar. Sonrasında ise önce bir tasarımcının yanında bir süre çalışarak işin detayları ve aritmetiğini öğrenmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü sektör çok geniş ve çeşitli kırılımları var, neresinde olmak istedikleri ile ilgili daha doğru karar verebilirler.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER