› 
 › 
05.09.2018

Topuklu ayakkabı giymenin 15 altın kuralı

Kadınların vazgeçilmezi sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar, hemen hemen her kadının gardırobunda. Peki hem şık hem de rahat olmak mümkün mü?

Sağlık açısından en ideal ayakkabı yaklaşık 5 cm yüksekliğinde topuğu olanlar. Ayakkabıyı, topuk yüksekliğinin yanı sıra ideal yapan özelliği ön kısmının parmakların rahat edebileceği genişlikte olması. Böyle bir ayakkabı spor ayakkabısı kadar sağlıklı ancak 8 cm’den uzun topuklu, sivri uçlu bir ayakkabı uzun süreli kullanıldığında bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden oluyor. 

Topuklu ayakkabı giymenin 15 altın kuralı

Kadınların vazgeçilmezi olan topuklu ayakkabılar kıyafetleri muhteşem bir şekilde tamamlayarak şıklığımıza şıklık katsa da yüksek ökçelerin üzerinde durmak bazı zamanlar çok zor olabiliyor. Üstelik uzun süreli kullanımlarda pek çok rahatsızlığa, ayak problemlerinin oluşmasına neden olabilen topuklu ayakkabılar ne yazık ki ayaklarda ve parmaklarda şekil bozukluklarını da beraberinde getirebiliyor. Ancak tüm bunları önlemek, şıklıktan vazgeçmeden sağlıklı ve güzel ayaklara sahip olmak mümkün.

İste hem şık hem de rahat olmak için Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın'ın önerileri ile topuklu ayakkabı seçerken ve günlük hayatta topuklu ayakkabı ile yürürken dikkat edilecekler...

Topuklu ayakkabı ile şık ve rahat olmanın 15 kuralı

1. Topuklu ayakkabılardan vazgeçemiyorsanız, ayağınıza uygun formda bir ayakkabı alın.

2. Öne doğru eğimi daha hafif, parmakları sıkıştırmayan modelleri seçin.

3. Basılan alan geniş olduğunda daha iyi denge sağlandığı için, kalın topuklu ayakkabıları almayı tercih edin.

4. Sol ve sağ ayağınız birbirinden farklıysa büyük ayağınızın rahat ettiği numarayı alın.

5. Topuklu ayakkabıyla bütün gün ayakta durmak hem iskelet yapısına hem de bacak kaslarına zarar verir. Çok ayakta kalmamaya, aralarda oturmaya dikkat edin.

6. Uygun ayakkabıların içerisine ayaklarınızın daha rahat etmesi için ortopedik taban yerleştirin veya ayaklarınızın önüne veya arkasına silikon yastıkçıklar koyun.

7. Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin, farklı boyda topuklu ayakkabılar giymeyi tercih edin.

8. Topukların puntosu arttıkça rahatsızlık artar bu nedenle 7.5 cm’den yüksek topuklu ayakkabıların kullanımını mümkün olduğunca sınırlayın.

9. Ayakta durduğunuzda postürünüzün nasıl olduğunun farkında olun. Omuzlarınızı kare pozisyona getirin, omurganızı uzatın ve ağırlığı her iki ayağa eşit dağıtın. Omuzlarınızı, kalçalarınız ve dizlerinizi bir hizada tutun.

10. Adımlarınızı atarken yere ilk olarak topuklarınızın ardından da ayak ucunun değmesini sağlayın.

11. Merdivenden inerken topuklarınız ve ayak ucunuz aynı anda yere basacak şekilde inin, merdiven çıkarken de tüm ağırlığınızı ayak ucunuza verin.

12. Çalışmadığınız günlerde maksimum 5 cm yüksekliğinde topuklu ayakkabı tercih edin.

13. Önü geniş ayakkabı ya da spor ayakkabı giyerek ayaklarınızın dinlenmesini sağlayın.

14. Yürüyüş, koşma gibi egzersizler yapın.

15. Yapılan egzersizlerde bacak arkası kaslarının gerildiği hareketlere yer verin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER