› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 16.12.2015

Çayınızı nasıl içersiniz?

Türkiye'nin çay kültürüne çeşitlilik getiren Melez Tea'nin kurucuları Emre Aslanoba ve Liliana Lopez, lezzetli çayın sırlarını Pudra.com ile paylaştı.

The House Otel'in Melez Tea ve Karaköy Güllüoğlu'nu bir araya getirdiği keyifli çay saati deneyiminin haberini daha önce vermiştik. Artisanal çaylarıyla dikkatimizi çeken Melez Tea, modern hayatın gerisinde kalmadan herkesin yaşam tarzına göre çay harmanları sunuyor. Melez Tea'nin çay tutkunu kurucuları Emre Aslanoba ve Liliana Lopez ile farklı çay kültürlerini ve çay demlemenin sırlarını konuştuğumuz keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Çay tutkunları için Melez Tea ile özel röportajımız

Pudra.com: Melez Tea'yi kurma fikri nasıl çıktı? Nasıl araştırmalar yaptınız? Sonuçta dünyanın en çok çay tüketen toplumuna siyah çay dışında çay içirebilmek gibi bir amacınız var. 
Emre Aslanoba: Liliana da ben de çayı çok seviyoruz, sürekli farklı çaylar deniyoruz ve çayın bir içecekten daha fazlası olduğuna inanıyoruz. Çayın arkasındaki ender kültürü ve her çay sever toplumun kendine özgü ritüeller geliştirdiğini keşfetmek oldukça ilham verici. Amerika’da yaşarken aşçılık eğitimi aldım ve gıda sektöründe dört kuşaktır faaliyet gösteren köklü bir ailenin ferdiyim. Liliana da çay konusunda kendini geliştirmeye ve eğitim almaya başlayınca, bu tutkuyu bir iş planına dönüştürmesine yardımcı oldum. Liliana, Londra’da, New York’ta ve Barcelona’da çay dünyasındaki en önemli isimlerden eğitimler aldı. ITMA kuruluşundan çay harmanlama sertifikası ve Çay Sommelier ünvanlarına sahip. Bu bilgi birikimini ülkemizin derin çay kültürü ile birleştirmek kaçınılmaz oldy. Melez Tea, Liliana’nın bu birikimleri sayesinde Türkiye’de harmanlanan ender çay markalarından biri oldu.

Melez Tea'de ne tür çaylar bulabiliriz? Yakın gelecekte başka neler içebileceğiz?​

Melez Tea, modern hayatın gerisinde kalmadan insanların yaşam tarzlarına göre çay harmanları üreten bir marka. Güne ‘Wake Up’ çayımızla başlayıp, yatmadan önce ‘Sleep’ çayımızı tercih edebilirsiniz, ya da kendinizi daha mutlu hissetmek için ‘Happy’ çayımızı. Bu şekilde insanların bir gün içindeki, değişen tercihlerine dokunabiliyoruz. Koleksiyonumuzda, beyaz çay, yeşil çay, siyah çay ve bitki çaylarından oluşan, yüksek kaliteli dökme çay kullanan ve dünyanın dört bir yanından gelen bitki ve baharatlarla çeşitlenen, İstanbul’da harmanlanan çaylar bulunduruyoruz. Bu açıdan Melez Tea ile İstanbul’un karakteri arasında bir bağlantı kurmanın da mümkün olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde ise Puerh ve Oolong gibi diğer çay çeşitlerini koleksiyonumuza ekleyeceğiz.
melez tea
Nereden satın alınabilir? The House Oteller'deki gibi başka mekanlarda da Melez Tea çaylarını içebilecek miyiz?
Şu an için çaylarımız websitemiz (www.meleztea.com), Zorlu Center Eataly, Taze Direkt, Karaköy Mae Zae ve Hipicon’da satılıyor. Ayrıca Melez Tea, House Hotels, Bi Nevi, Bodrum Çaresse Hotel, Çukurcuma Müz ve daha birçok lokasyonda da servis ediliyor. 

Çay-yiyecek eşleşmesinde söyleyebileceğiniz genel kurallar var mı? 
Çay eşleşmelerini keşfedebilmek için en iyi yol bolca tadım yaparak, denemek. İdeal eşleşme, hem çayın hem de yanında servis edilen yiyeceğin önemli özelliklerini ve tatlarını ön plana çıkınca oluyor. Her çay farklı bir karaktere sahip olduğundan genel bir kurallama yapmak çok doğru olmaz. Güçlü bir siyah çay, baskın tatlılarla daha iyi eşleşmekte, mesela çikolatalı kek ile, öte yandan içindeki umami miktarı yüksek yeşil çaylar, sushi veya balık ile çok daha iyi eşleşmekte veya hafif bir beyaz çikolata ile. House Hotel’deki her çay ve baklava eşleştirmesi ise kendine özel bir tecrübe sunuyor. Güllü baklava, içinde gül ve vanilya dokuları içeren Melez Beauty Tea ile sanki birbirleri için yaratılmış hissini veriyor.

Çay demleme konusunda okurlarımızla hangi bilgileri paylaşmak istersiniz?
Gerçekten çok önemli bir noktaya değindiniz. Genellikle hepimiz her çeşit çayı aynı şekilde demleriz ancak bu çayların özelliklerini kaybetmesine ve tadının değişmesine sebep oluyor. En başta "kaliteli bir çay kaliteli bir su ile yapılır" ilkesini atlamamak gerekir. Sonra demleme süresi ve sıcaklığı çaya tadını verir. Mesela kaliteli bir yeşil çay olan Dragonwell’i kaynar su ile demlersek neredeyse içilemeyecek, acı tadı olan bir çay ortaya çıkar. Ancak çayı 85 derece demlediğimiz zaman, çayın yumuşak dokusu, gerçek aroması ve tadını ortaya çıkarmış oluruz. Porselen veya cam çaydanlık tat olarak bir fark yaratmaz ama cam çaydanlıklar çay yapraklarının demlenmeden önceki ve sonraki görünümünü izlemek için daha uygun. Genelleme yapmak gerekirse, yeşil ve beyaz çay gibi daha narin çayları daha düşük derecelerde, oolong ve siyah çay gibi daha koyu çayları ise daha yüksek derecelerde demlemek doğru olur. 
melez tea ile röportaj
Dünyada önemli trendlerden biri çay. Sizce bu trendin Türkiye'ye yansıması ne zaman olacak?  
Yüksek kaliteli dökme çay dünya içinde yeni gelişmekte olan bir trend, bu trendin artarak ve gelişerek devam etmesi bekleniyor, özellikle harmanlama sanatı, tek bir bağdan çıkan çaylar ve katkısız olarak demlenmiş raf içeceği halinde satılan çaylar bu trendin yakın gelecekteki önemli unsurları olacak.Ülkemizde potansiyel oldukça yüksek ve bu trendin sağlıkla birleşerek arttığını görüyoruz; yeşil çaya oldukça yoğun bir ilgi var, aynı zamanda beyaz çaya da ilginin arttığını gözlemliyoruz. Bu trendin gurme perspektifinde de gelişeceğini düşünüyoruz. Biz de Melez Tea olarak, Türkiye gibi dünyanın sayılı çay tüketicilerinden birinin kültürüne yenilikler katmaktan gurur duyuyoruz.



EN ÇOK OKUNANLAR
bubble tea bobajoy 2
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER