12.01.2021

Şişecam'ın Cam Eserler Koleksiyonu dijitale taşındı

Camın 3500 yıllık tarihine ışık tutan koleksiyon izleyicileri başta Osmanlı, Bizans, Roma olmak üzere binlerce yıl öncesine uzanan bir yolculuğa çıkarıyor.

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam, Anadolu topraklarında bulunan camlardan oluşan ve camın 3.500 yıllık tarihe ışık tutan ‘Cam Eserler Koleksiyonu’nu dijitale taşıyarak, tarih ve sanatseverlerle buluşturdu.

Şişecam Cam Eserler Koleksiyonu, İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı, Arkeolojik ve Etnografik olmak üzere toplam 520 eserden oluşuyor ve sanatseverleri Osmanlı, Bizans, Roma ve Antik olmak üzere binlerce yıl geriye uzanan camın tarihi üzerine bir yolculuğa çıkarıyor.

MÖ 6. yüzyıldan MS 19. yüzyıla uzanan döneme ait bu özel koleksiyonda Bizans dönemine ait el yapımı bileziklerden kuş biçimi gövdeli kaplara, çiçek desenleriyle bezenmiş sürahilerden farklı renklerdeki amphoriskos’lara çeşitli cam eserler tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor.

Anadolu topraklarında camın 3500 yıllık tarihi
 
Roma döneminde cam üretimi

Roma Dönemi’nde üfleme tekniğinin bulunmasıyla birlikte cam üretimi oldukça gelişmişti. Roma camcılığı terimi, Roma İmparatorluğu'nun yayıldığı sahalarda üretilen camları içeriyordu. Bu dönemde yapımı uzun zaman alan ve zahmet gerektiren gösterişli eserlerin yanında, birkaç dakikada üretilebilen üflenmiş camların sayıca da üstün oldukları görülüyordu. Adeta bir seri üretim olan bu eserler hem ticari meta hem de sıvı ürünlerin nakliyesinde kullanılan eşya niteliği taşıyordu.

Koku şişeleri, su şişeleri, bardak, çanak, tabak, testi ve sürahi gibi sofra eşyaları, kavanoz, vazo ve büyük ticari şişelerin yanı sıra göbekli, levha veya dökme düz cam tekniğinde pencere camları da bu dönemde üretilmiştir.

Gözyaşı şişesiBu dönemdeki en ilgi çekici eserler arasında gözyaşı şişeleri yer alıyordu. Ölünün arkasından dökülen gözyaşları bu şişelere akıtılıyor ve bir vefa göstergesi olarak gömülüyordu. 

Anadolu topraklarında bulunan camlardan oluşan ve camın 3.500 yıllık tarihine ışık tutan Şişecam’ın çok değerli parçalar içeren Cam Eserler Koleksiyonu, Osmanlı, Bizans, Roma ve Antik olmak üzere binlerce yıl öncesine kadar uzanan camın tarihi üzerine bir yolculuğa çıkarıyor.

El imalatı camdan üretilen serideki ürünlerin üzerindeki eskitmeler, antik eserlerdeki gibi zamanla oluşmuş ve topraktan çıkmış bir etkiyle dekora edilerek geçmişi bugüne taşıyor. Cam süs objeleri, şişeler, kadehler ve karaflardan oluşan bu yeni koleksiyon, Roma Dönemi’ne ait tarihi, el imalatı bu tıpkıyapım camlar ile yeniden yaşatıyor.

Şişecam Genel Merkezi’nde sergilenen Cam Eserler Koleksiyonu’nun dijital sergisini şu adresten ziyaret edebilirsiniz: sisecamcameserleri.com/tr

İlgili haberimiz: Paşabahçe Mağazaları Cam Eserler Koleksiyonu
Paşabahçe Mağazaları, Şişecam Cam Eserler Koleksiyonu’ndan esinlendiği Cam Eserler Koleksiyonu'nu tarih ve sanatseverlerin beğenisine sundu.
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2