@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.04.2015

30'lu yaşlarda cilt bakımı nasıl olmalı?

Kırışıklıkların belirginleşmeye başladığı 30'lu yaşlarda yanlış bakım uygulamalarından kaçınmak gerekiyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu 30'lu yaşlarda doğru bakımın nasıl yapılacağını Pudra.com'a anlattı.

Yüzyıllardır "yaşlanma" kelimesiyle kadınların arası bir türlü düzelmedi, düzelmeyecek de... Çünkü kadınlar her zaman genç ve güzel görünmek istiyor. Yaş alsalar da ciltlerinin sağlıklı, parlak ve genç görünümünden hiçbir şey kaybetmesini istemiyorlar. 30 yaşından sonra ilk yaşlılık çizgileri belirmeye başlıyor, çünkü hücreler artık bir düşük vitese geçiyor. Bütün biyolojik fonksiyonlar azalmaya başlıyor. Ciltte %30 daha az yağ üretilmeye başlıyor. Kadınların %56’sının alınlarında ve göz etrafında belirgin kırışıklıklar ortaya çıkıyor. Genç görünümünü korumak isteyenler için Elit Polikliniği'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Şefafettin Saraçoğlu'na 30'lu yaşlarda cilt bakımında nelere dikkat edilmesi gerektiğini sorduk.

30'lu yaşlarda cilt bakımı nasıl olmalı?

30'lu yaşlarda cilt nasıl temizlenmeli?
Cilt deri türüne uygun bir temizleyici ile günde iki kez parmakların yardımı ile temizlenmeli. Deri çok ince ve nazik bir dokudur. Bu nedenle keseleme ve abrazyon yapan ürünlerden sakınılmalı. Parmak uçlarıyla yapılan yumuşak hareketlerle yüz temizlenmeli ve durulanmalı. Çok yağlı ciltler haricinde tonik ile temizleme yapılmamalı. Tonikler derinin yağının aşırı alınmasına neden oluyor. Halbuki derinin kendi öz yağı olan sebum ile özdeş hiçbir yağ yapılamadı henüz. Kendi yağını tamamen uzaklaştırmak deriyi daha fazla soruna maruz bırakabiliyor.

Hangi kremler kullanılmalı?
Kremler nemlendirme içinse sadece kuruluk olan bölgelere uygulanmalı. Yağlı ürünlerden mümkün olduğu kadar kaçınılmalı. Yağlı kremler özellikle yüzde gözeneklerin tıkanmasına ve buna bağlı olarak sivilce ve siyah nokta gelişmesine neden olabilir. Parfümsüz ürünler ve paraben, formaldehid gibi deriye ve genel sağlığı sakıncalı maddeleri içermeyen ürünler tercih edilmeli.

Günlük nemlendirici seçerken içeriğinde hangi etken maddelerin olmasına dikkat etmeli?
Günlük krem kullanımında akşamları A vitamini içerikli anti-aging etkili kremler tercih edilmeli, sabah ise antioksidan özellikleri yüksek olan C vitamini, E vitamini ve ferulik asit içerikli serum veya jeller kullanılmalı, üzerine güneş koruyucu içeren nemlendirici ürünler tercih edilmeli.

30'lu yaşlarda günlük cilt bakım rutini nasıl olmalı?
Cilt sabah akşam uygun temizleyici ile temizlenmeli. Sabah antioksidan içerikli serum ve güneş koruyucu krem sürülmeli ve göz çevresi kremi uygulanarak işlem tamamlanmalı. Akşam ise cilt temizlenip kurulandıktan sonra antioksidan ve yeniden yapılandırıcı jel veya kremler uygulanmalı, göz çevresi ürünü sürülmeli. Vücut bakımında ise banyo sonrası uygun yağ içerikli bir ürünle cilt nemlendirilmeli. Yüze kullanılan ürünler eller için de aynı şekilde kullanılmalı. Ek olarak ellere her su ile temas sonrası bir nemlendirici krem uygulanmalı.

Göz çevresi kremi kullanmaya ne zaman başlamalı?
Göz çevresi kırışıklıkların en erken başladığı, derinin çok hareketli ve ince olduğu bir bölge. Bu nedenle en erken krem kullanılması gereken bölge göz çevresi. Yirmili yaşlardan itibaren göz çevresi bakım ürünlerini kullanmaya başlamalı.

Her ne kadar "güneşlenmeyin" dese de dermatologlar, kadınlar bronz teni sevdikleri için güneşleniyorlar. Cilde en az hasar verecek şekilde güneşlenme nasıl olur?
Derinin bronzlaşması için kısa süreli güneş yeterli. Saat 9:30-10:30 veya 18:00'dan sonra yirmi dakikalık güneşlenme yeterli olur.

Dolgu, lazer, askı gibi yöntemleri 30'lu yaşlarda öneriyor musunuz?
Lazerle cilt gençleştirme, dolgu uygulamalarını otuzlu yaşlarda önleyici olarak öneriyoruz. İple askı daha ileri yaşlara saklanabilir. Radyofrekans, odaklı ultrason uygulamaları da daha az hasar veren uygulamalar olduğu için öneriyoruz. Bunların yanında en sık mezoterapi, mezolifting ve PRP gibi yaşlanma karşıtı tedavilerden yararlanıyoruz.

30'lu yaşlarda cilt güzelliği için nasıl beslenmeli? Hangi besinleri tüketmeli?
Cilt için beslenmek diye bir ayırım yok aslında. Genel sağlık için nasıl sağlıklı beslenmemiz gerekiyorsa cildimiz içinde aynı kurallar geçerli. Ani kilo alıp vermelerden kaçınılmalı; çünkü derideki kayıplar çok fazla oluyor. Gerek yağ gerekse kolajen ve elastik liflerdeki azalma ani kilo kayıplarında daha fazla oluyor. Öncelikle şeker, gazlı içecek, fast food, hazır ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı, rafine gıdalar yerine ham, işlenmemiş ürünler tercih edilmeli. Dengeli, sağlıklı beslenme genel beden sağlığı için kaçınılmaz, deri için de aynı kurallar geçerli.

Yaşlanmayı yavaşlatmak için nasıl uyumalı?
Uyku süresine klasik olarak 8 saat denilir. Fakat aslında kaliteli derin uyku uyuyabiliyorsanız 4-6 saat uyku bile yeterli. Doğal olarak karanlık ve sessiz ortamda ısısı görece gündüze göre düşük (15-18°C yeterli) ortamda uyumak daha sağlıklı. Gece yatmadan önce makyaj varsa temizlemeli ve gece bakım kremleri uygulanarak sabaha kadar bekletilmeli.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER