pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

Avrupa Konseyi parabenleri kozmetiklerde yasaklıyor mu?

Parabenlerin kozmetik ve bakım ürünlerinde güvenli olup olmadığı tartışması uzun süredir devam ediyor. Avrupa Birliği'nin bu konudaki son kararları çok önemli. Moleküler Tıp ve Bağışıklık Uzmanı Dr. Ebru Karpuzoğlu Pudra.com'da açıklıyor.

Kullandığımız pek çok kozmetik ve cilt bakım ürününde parapen bulunuyor. Paraben nedir? Hangi ürünler paraben içerir? yazımda size parabenleri detaylı bir şekilde anlatmıştım.

Avrupa Konseyi parabenleri kozmetiklerde yasaklıyor mu?

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi (EU) parabenle ilgili tartışmaların yönünü değiştirecek çok önemli kararlara imza atıyor. Her şeyden önce Avrupa Konseyi parabenlerin kozmetikte kullanımını kesin surette denetim altına alacağını belirtti. Bu denetim altında 5 paraben (isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, pentylparaben, benzylparaben) ve türevlerini (4-hydroxybenzoic benzyl esterler) yasaklama tasarısını Dünya Ticaret Orgütü'ne (WTO) bildirdi. Tasarı Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Her ne kadar bu 5 paraben diğer parabenlere göre kozmetiklerde daha az kullanılsa da, bu karar Avrupa Konseyi'nin östrojenik ve endokrin bozucu kimyasallar olarak kabul edilen parabenlerin kullanımı konusunda görüşünün değiştiğini gösteriyor.

Çocuk ürünlerinde paraben kullanımı yasaklanıyor mu?
Bu karara ek olarak Konsey yukarıdaki yazdığımız 5 parabenden daha fazla bulunan ve endokrin bozucu kimyasal olarak tanımlanan butyl- ve propylparabenlerin kozmetikte kullanılan miktarlarının düşürülmesi gerektiğini bildiriyor.

Konsey bebek poposuna uygulanan bakım ürünleri ve 3 yaşından küçük çoçuklar için kullanılan kozmetik bakım ürünlerinde bu iki parabenin tamamen yasaklanması konusunda adımlar atıyor.

Avrupa Konseyi'nin butyl- ve propylparaben konusunda verdiği karar, Danimarka'nın 2011'de bu maddeleri çocuk ürünlerinde kullanımını yasaklamasını ve bu konudaki kararlarını esas alıyor.

Avrupa Konseyi'nin yeni kararları paraben kullanımından uzaklaşılması konusunda önemli bir adım olacağa benziyor.

Çoğu kozmetik şirketi, doğal veya organik kozmetik üreticileri parabenlerin yerine alternatif koruyucular içeren yeni ve daha etkili ürünler üretmeye başladılar bile. Ürünlerde paraben olup olmadığını görmek için içerik listesini inceleyebilir ve "paraben-free" ya da "Parabensiz" damgası olup olmadığına bakabilirsiniz. Kozmetik ürünlerden en iyi etkiyi elde etmek için son kullanım tarihi veya açıldıktan sonra ürünü kullanabileceğiniz süre (PAO) içinde kullanmaya özen göstermenizi tavsiye ederim.

drebru.com


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER