12.08.2020

Dermokozmetikte mineral yağlar nasıl kullanılır?

Yüzyıllardır sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmak, dermatolojik hastalıkları tedavi etmek için mineral yağlardan faydalanılıyor. Peki mineral yağ nedir?

İZLE: KARIN ÇATLAKLARINI ÖNLEME YOLLARI👇 
Sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likit gibi isimlerle de anılan; dermatolojide ve geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan mineral yağlar, cilt sağlığını korumaya ve güzel bir cilde kavuşmaya yardımcı oluyor. Mineral yağlar ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Dermokozmetikte mineral yağlar nasıl kullanılır?

Yüzyıllardır sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmak, dermatolojik hastalıkları tedavi etmek için mineral yağlardan faydalanılıyor. Peki mineral yağ nedir? Hangi ürünlerde kullanılır? Sağlığa herhangi bir zararı bulunuyor mu? İşte bu soruların yanıtlarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Dermatoloji Uzmani Dr. Mehtap KıdırMineral yağların sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likid, petrol yağı gibi isimlerle de anıldığını belirten Dr. Mehtap Kıdır, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından dermo-kozmetik kullanımlarda onaylanmış beyaz yağlar olarak da adlandırılan mineral yağların, ham petrolün rafine edilmesiyle elde edildiğini renksiz ve kokusuz olduğunu belirtiyor.

Mineral yağlar çatlak oluşumunu engellemekte de kullanılıyor

Mineral yağlardan olan sıvı vazelin, dermatolojide yara ve ülser tedavisinde, her türlü pomat, merhem, krem, losyonların içeriğinde ve meme başı egzamasındaki çatlakların giderilmesinde kullanılıyor. Dr. Kıdır, sıvı vazelinin diğer kullanım alanlarını ise şöyle özetliyor:

"Kozmetik alanında başta bebek yağları olmak üzere cilt losyon ve kremlerin, güneş koruyucuların makyaj temizleyici ürünlerin, dudak boyalarının ve göz farlarının yapımında da kullanılan mineral yağlar; güçlü nem tutma ve bariyer oluşturma özelliğinden dolayı bebek bezi pişiklerinde, egzama tedavisinde, yanıklarda, nasır tedavisinde, kilo almaya bağlı olarak deride çatlak  oluşumunu önlemek ve çatlak görünümünü azaltmak için de tercih ediliyor.
 
Çatlak önleyici bitkisel yağ

İçeriği vitaminlerle de zenginleştirilen bazı mineral yağlar, kırışıklık ve leke görünümünü azaltmaya da son derece faydalı oluyor.

Prematüre yeni doğanlarda görülen sarılık tedavisinde uygulanan fototerapi esnasında bebeklerde sıvı kaybı artmaktadır. Yapılan çalışmalarda sıvı vazelin uygulanan bebeklerde, fototerapinin yol açtığı sıvı kaybının azaldığı ve vazelinin cildin bariyer fonksiyonlarını desteklediği görülmüştür."

Mineral yağlar cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini artırıyor!

Dünyaca ünlü International Journal of Cosmetic Science topluluğu tarafından yapılan bir araştırmada dermatolojide ve geleneksel tıpta sıkça kullanılan mineral yağların pek çok bitkisel yağa göre cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini çok daha fazla artırdığı belirtiliyor.

Kuru cilt tedavisinde kullanılıyor

Mineral yağlar aynı zamanda kuru ciltlerin tedavisinde de aktif rol oynayarak, vücuttaki çatlaklarla mücadelede de başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Aynı araştırmada mineral yağların ciltteki su kaybını önleyerek, cildin yumuşaklığını da koruduğuna vurgu yapılıyor.

İlgili haberimiz: Çatlak ve lekelere karşı Bio-oil'den yeni formül
Ciltte kırışıklık, kuruluk, çatlak görünümü, leke gibi sorunlarla daha etkili bir şekilde mücadele etmeyi amaçlayan Bio-Oil'in formülü yenilendi.

Yapılan çalışmalarda derideki su kaybını en iyi koruyan nemlendiricinin mineral yağlar olduğu belirten Dr. Kıdır, kullanılacak mineral yağın sağlık derecesine ve dermokozmetik olduğundan emin olunması gerektiğinin altını çiziyor.

İyi rafine edilmiş mineral yağlar sağlıklıdır

Son yıllardan petrolden elde edilen mineral yağların kanserojen olup olmadığına dair tartışmaların gündeme geldiğini hatırlatan Dr. Mehtap Kıdır, bu konuya da açıklık getiriyor:

"Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) bağlı, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre işlenmemiş veya hafif işleme tabii tutulmuş mineral yağlar grup 1, yani kanserojen; çok iyi rafine edilmiş mineral yağları ise grup 3, yani kanserojen olmayan şeklinde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamaya göre işlenmiş ve iyi rafine edilmiş mineral yağlar kanserojen değildir.

2019 yılında European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) dergisinde yayınlanan bir makaleye göre ise doymuş hidrokarbonlardan oluşan mineral yağların hiçbir karsinojenik etkisi görülmemiştir. Ayrıca mineral yağlar büyük moleküllere sahiptir ve ciltten emilip sistemik dolaşıma geçmesi söz konusu değildir."

Bu haberler de ilginizi çekebilir: ​Çatlaklar ve lekeler için Bio-Oil mucizesiyle tanışın!
Yara izleri, çatlaklar, cilt lekeleri gibi sorunların hepsine derman olabilecek bir ürünle tanıştıracağız sizleri: Bio-Oil cilt bakım yağı!

Yaz için uygun fiyatlı güneş koruma ve cilt bakım ürünleri
Ağustos'un 15'i gelince yavaştan yaza veda zamanı geliyor demektir. Ancak işten güçten kafanızı kaldıramayıp tatili ertelediyseniz bu sefer kazançlısınız.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER