pudracom yazari ebru karpuzoglu
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz.

UVA ve UVB güneş ışınları hakkında merak edilenler

UVA ve UVB ışınlarının ne anlama geldiğini ve cildimizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Dr. Ebru Karpuzoğlu UVA ve UVB güneş ışınları hakkında merak edilenleri Pudra.com’da anlatıyor.

Cildin zamanından önce yaşlanmasını engellemek için yaz kış demeden güneşten korunmak gerekiyor. Güneş ışınlarının keskinleştiği bu günlerde, güneşten korunmak daha da önemli hale geliyor. Hangi ışınlara karşı, hangi içeriklerin cildimizi koruduğunu burada bulabilirsiniz.

UVA ve UVB güneş ışınları hakkında merak edilenler

UVA ve UVB ışınlarının farkı nedir?


Güneş ışınlarının dünyamıza gelen kısmının %95’ini oluşturan ultraviyole A (UVA) ışınları, tüm yıl boyunca yeryüzüne ulaşıyor. UVA ışınları hem kısa hem de uzun dalga boyuna sahip olduğundan, bulutlardan ve camdan kolaylıkla geçebiliyor. Cildin yaşlanmasında ve kırışıklıkların oluşmasında etkili olan UVA ışınları, UVB ışınlarına göre daha derin cilt katmanlarına nüfuz edebiliyor. UVB ışınlarıysa daha çok cildin üst epidermal tabakasını etkiliyor. Camdan geçmeyen ve güneş altında fazla kaldığımızda derimizin kızarmasına, güneş yanıklarının oluşmasına neden olan UVB ışınlarının yoğunluğu mevsimlere, yere ve saate göre değişkenlik gösteriyor. Özetle, UVA ışınları derinin alt tabakalarına, UVB ışınlarıysa üst tabakaya etki ediyor. Güneşin her iki ışınına karşı cildi korumak ve foto yaşlanmayı engellemek için güneş koruması sağlayan ürünler kullanmak önemli.

UVA ve UVB ışınlarından nasıl korunmalıyız?


UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan UV ışın filtreleri, kimyasal ve mineral yapılı içerikler olarak ikiye ayrılıyor. Kimyasal UV filtreleri deri üzerinde koruyucu tabaka oluşturup, UV ışınları deriye geçmeden ışınları emiyor. Mineral UV filtreleriyse cilt yüzeyinden UV ışınlarını yansıtarak, cildi UVA ve UVB ışınlarından koruyor. SPF ve PA değerleriyse UV filtrelerinin koruma gücünü gösteriyor.

Cildinizi bilginin gücüyle korumayı ve güneşe çıkmadan önce geniş spektrumlu güneş koruma ürünlerini kullanmayı ihmal etmeyin, böylece yaşlanmaya ve yıllara meydan okuyabilirsiniz.

Hangi içerik maddelerinin hangi ışınlara karşı koruma sağladığını aşağıdaki tablolarda detaylı olarak görebilirsiniz. Bu tablolar, güneş koruma ürünlerinizi seçerken işinize yarayabilir.

UVA ışınlarına karşı koruma sağlayan kimyasal güneş aktiflerigunes koruma tablo

UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan kimyasal güneş aktiflerigunes koruma tablo2

UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan mineral güneş aktiflerigunes koruma tablo3


 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER