› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.03.2011

Yünlü giysilerden leke nasıl çıkarılır?

Yünlü giysilerden yağ, tükenmez kalem, meyve suyu, mum, çim, kan ve diğer lekeler nasıl çıkarılır? Woolmark'ın konuyla ilgili açıklamalarını mutlaka okuyun...

Bildiğiniz gibi, Woolmark ve Woolmark Blend, yünlü karışımların kalite sembolü... Yünlü giysilerdeki her türlü lekenin nasıl çıkarılacağını Woolmark Türkiye temsilcisi Mahmut Koçak pudra.com'a açıkladı...

Yünlü giysilerden leke nasıl çıkarılır?

(Yünlü giysilerimizi nasıl yıkamalıyız? Yünlülere elde yıkama nasıl yapılmalı? Yünlülerin bakımı nasıl yapılır? Woolmark'tan aldığımız bilgileri Pudra.com'un yünlü bakım rehberinde okuyun.)

Yünlülerden leke çıkarmada ilk kural “panik yapmamaktır”. Lekeyi çıkartabilecek donanıma sahip olmadığınız konusunda karar verip aşağıdaki açıklamalara göre uygulama yapabilirsiniz.

Şanslıyız ki yünün her elyafını kir ve toza karşı dirençli yapan doğal koruyucu bir katmanı olduğu için yün lekeye dirençlidir. Yünlülerden leke çıkarmak için ilk yapılması gereken giysi lekelendiğinde zaman kaybetmeden birikintiyi alması için kuru, temiz, emici bir bezi etkilenen alan üzerine koymaktır.

YÜNLÜLERDEKİ ÖZEL LEKELERLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Öncelikle giysiniz üzerindeki tüm talimatları dikkatlice okuyunuz.

Şayet lekeyi kendiniz temizlemeye karar verirseniz, takip eden bölüm, belli lekeleri nasıl temizlemeniz gerektiği konusunda size kılavuzluk edecektir. Alternatif olarak, Woolmark tarafından test edilip onaylanmış ve paketleri üzerinde Woolmark sembolü bulunan yeni leke çıkarıcı ürünleri kullanabilirsiniz.

Eğer mümkünse daha fazla ilerlemeden, giysinin iç dikişini veya dikkat çekmeyen bir kısmını renk ve kumaş tepkisi için test ediniz.

Giysinin yapısını bozmamak için, trikoya çok hafif baskı uygulayınız. Asla yağlı leke üzerinde ılık su kullanmayınız veya yüne klorlu beyazlatıcı tatbik etmeyiniz.

HANGİ LEKE NASIL ÇIKARILIR?

Alkollü İçkiler (Kırmızı şarap hariç)
Emici bir bezi hafifçe bastırarak mümkün olduğunda fazla sıvıyı alınız. Lekeli alana süngerle dikkatlice, eşit miktarda ılık su ve alkol uygulayınız.

Kahve
Alkol ve beyaz sirkeyi eşit miktarda karıştırıp, bir bezi bu solüsyona batırınız ve emici bir bezle silmeden önce, dikkatli şekilde lekeye bastırarak temizleyiniz.

Kan
Fazla kanı almak için, çabucak nemli bir sünger ile lekeye hafifçe bastırınız. Alanı sirke ile çok hafifçe ovunuz, sonra da soğuk su ile hafifçe bastırarak siliniz.

Yağ / Makine Yağı / Soslar
Eğer yağlı bir leke söz konusu ise, fazla yağı almak için ilk olarak lekenin yüzeyini bir kaşık veya bıçakla hafifçe kazıyınız. Sonra bir bezi kuru temizleme sıvısına daldırıp etkilenen alana nazikçe dokundurunuz.

Çikolata / Sütlü Kahve / Çay

Kahve temizlik talimatlarını uygulamadan önce, tinere batırılmış bezi, leke kenarlarının çevresine dokundurunuz.

Yumurta / Süt
Alkole batırılmış bir bez ile nazikçe ovalayınız. İşlemi, sulandırılmış beyaz sirkeye batırılmış bez ile tekrarlayınız.

Meyve / Meyve Suyu / Kırmızı Şarap

Lekeye, çabukça ılık su ve alkol (1:3 oranında) karışımı ile hafifçe dokununuz.

Çim
Dikkatlice sabun uygulayınız ya da alkolle ıslatılmış bir bez ile nazikçe ovunuz.

Tükenmez / Dolmakalem
Tinere batırılmış bez ile nazikçe ovalayınız. İşlemi beyaz sirkeye veya alkole batırılmış bez ile tekrarlayınız.

Mum
Mumu giysiden bir kaşık veya kör bıçakla kazıyınız. Kurutma kağıdını leke üzerine yerleştiriniz ve 2 nokta ayarına getirilen buharlı ütü ile hafifçe ütüleyiniz.

Ruj / Makyaj malzemeleri / Ayakkabı Boyası
Terebentin ya da tinere batırılmış bez ile nazikçe ovalayınız.

(Yünlü giysilerimizi nasıl yıkamalıyız? Yünlülere elde yıkama nasıl yapılmalı? Yünlülerin bakımı nasıl yapılır? Woolmark'tan aldığımız bilgileri Pudra.com'un yünlü bakım rehberinde okuyun.)


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER