› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 21.07.2023

Estetik burnun güzellik algısına etkisi ve burun estetiği

Burun estetiği en çok yaptırılan ameliyat. Peki burun yapısı güzellik algısında ne derece etkili ve estetik yaptırmadan önce hastalar nelere dikkat etmeli?

Pudra.com olarak dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen estetik operasyon olan burun estetiğini Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Eser Yüksel’e sorduk.

Burun estetiği (rinoplasti) nedir, burnun genel güzellik algısına etkisi nedir?
 
Türkiye, en fazla estetik operasyon yapılan ülkelerin başında geliyor. Bunun nedenlerinin başında, cerrahların uzun yıllara dayanan tecrübesi ve ince işçilik becerisi geliyor. Gurbetteki Türk vatandaşlarının dahi hem sağlıkta hem de güzellik ve estetik alanında halen kendi ülkelerine başvurması; diş tedavisinden kuaför hizmetlerine kadar pek çok işlemini ülkesine gelerek yaptırmasının yanı sıra, yabancı ülke vatandaşları da hizmet kalitesi anlamında Türkiye’yi tercih ediyor. Bu nedenle Türkiye’de sağlık turizmi her geçen yıl daha da büyüme kaydediyor.
 

Türkiye’de en çok yaptırılan estetik operasyon cinsiyet fark etmeksizin burun estetiği. Peki neden, biliyor musunuz? Pudra.com olarak burun estetiğinin neden dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen estetik operasyon olduğunu, burun yapısının genel güzellik algısındaki etkisini ve bu operasyonu yaptırmadan önce hastaların bilmesi gerekenleri Amerikan Hastanesi'nden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Eser Yüksel’e sorduk.
 
Doç. Dr. Eser Yüksel, “gerçekte karşılıklı iletişimde gözlerin ve ağız yapısının güzellik algısında temel belirleyici olduğunu söylüyor. Ancak burnun ilk bakışta dikkat çeken distrakte edici şekil ve oran bozukluğu, yüzün güzel olarak algılanmamasına yol açuyor.
 
“İletişimin temel araçları gözler (bakışlar) ve ağız yapısı (konuşma) olsa da burun tam yüzün ortasında, merkeze yerleşmiş dikkat çeken bir uzvu. Bu nedenle hem önden hem de profilden burun yapısı da güzellik algısında etkili parametrelerden biri haline geliyor.” – Doç. Dr. Yüksel

Burun estetiği
Sadece plastik rekonstriktif cerrahi işlemlerinde değil, medikal estetikte de herhangi bir bölge için girişim planlanırken, o bölgenin tek başına değerlendirilmediğini ve çevresinin de dikkate alındığını belirten Doç. Dr. Eser Yüksel, bu prensibin özellikle yüzü ilgilendiren girişimlerde daha fazla öneme sahip olduğunu belirtiyor ve Pudra.com için şöyle bir örnek veriyor…
 
Burun estetiği

“Örneğin hastanın burun şekliyle ilgili bir plan yaparken alnın basıklığı, alın açısı, göz çevresindeki yükseklik, üst yanak bölgesinin konturu, dudak uzunluğu ve şekli, çenenin büyüklüğü ve projeksiyonu dikkate alınması gereken önemli noktalardır. Çoğu kez bu yapılana düzeltici değişiklikler de eş zamanlı olarak planlanabilir. Bedenle ilgili girişimlerde de komşu yapıları beraber ele almak veya değerlendirmek uygundur.”
 
BURUN ESTETİĞİNDE YÖNTEMLER
 
Pudra.com: Burun ameliyatlarında en iyi yöntem hangisi?

Doç. Dr. Eser Yüksel: Burun ameliyatlarına odaklanırsak, genel açıdan iki yaklaşım vardır; “açık rinoplasti” ve “kapalı rinoplasti”. Burnun mevcut yapı değişikliği gerekliliğine göre bu iki yaklaşımdan biri seçilebilir. “Kapalı burun ameliyatı” burun içi kesilerle yapılırken, “açık rinoplasti”de burnun tabanına yakın bir yerden derinin tamamen sıyrılıp yapılması söz konusudur.
 
BURUNDA GÜZELLİK ALGISINI BOZAN 3 UNSUR
 
burun gülüş

Pudra.com: Burunda güzellik algısını bozan unsurlar nelerdir?

Doç. Dr. Eser Yüksel: Burunda düzeltilmesi gereken bölgeleri karşı bakışta 3 bölgede değerlendirebiliriz.
 
Üst 1/3 bölgede; burnun kemik kısmının genişliği ve varsa eğriliği düzeltilmelidir. Genişliği yüze ve burnun alt bölgelerine göre fazla görünüyorsa, osteotomi denilen işlemle kemiklerin yandan kırılarak (eğrilik varsa o da düzeltilecek şekilde) düzeltilmesi gerekebilir. Bu bölgede “hump” denilen yandan bakışta aşırı yüksekliğin de törpülenerek veya bu fazlalığın osteotomiyle alınması uygundur.
 
Orta 1/3 bölümde; yine genişlik ve eğrilik, düzeltilmesi gereken özellikler taşıyabilir. Bu bölge kıkırdak yapısı buna neden teşkil eder. Gerekli yüksekliğin azaltılması, eğriliğin düzeltilmesi ve genişlik optimizasyonu planlanır. Bu bölgede önem arz eden bir konu olan bu görünümden sorumlu olan üst lateral kıkırdağın ve alt lateral kıkırdağın aşırı alınmasıyla “nazal valv çökmesi” denilen ve nefes almada zorluk yapacak bir durum oluşmasından da kaçınmak gerekir.
 
Alt 1/3 bölümde; burnun ucunun aşırı dolgunluğu, burun ucunun yüksekliği ve burun tabanının genişliği değerlendirilmelidir. Bunun için de alt lateral kıkırdakların distal alt kısımlarının gerektiği kadar alınması ve gerekiyorsa bu kıkırdakların yaklaştırılması planlanır. Burun tabanının genişliği de gerekli vakalarda kanatların yüze temas ettiği bölgelerin küçültülmesi ve daraltılması işlemiyle gerçekleştirilir. Burun ucu projeksiyonu (yan bakışta yükseklik azlığı veya fazlalığı), bu yüksekliğin septum kıkırdağın yüksekliği azaltılarak veya bu bölgeye yükseklik gerektirecek kıkırdak greftiyle yapılır.
 
BURUN VE DİĞER BÖLGELERİN İLİŞKİSİ
 
Pudra.com: Burun estetiği yaptırırken yüzün diğer bölgeleriyle uyumun yakalanması için hangi alanlara bakılması gerekiyor?
 
Doç. Dr. Eser Yüksel: Lateral bakışta, burnun alınla olan ilişkisi ve burnun dudakla olan ilişkisi oldukça önemlidir. Alınla olan açının ayarlanması için glabella (burun kökü) ve alın bölgesine doku enjeksiyonları gerekebilir. Dudakla olan ilişkisinde, burun ucunun aşağı dönüklüğü yine septal kıkırdağın distal kısmı düzenlenerek düzeltilir.
 
Bütün bu dış görsel planlamanın yanı sıra, nefes almayı düzenleyen septal deviasyonun düzeltilmesi (hem solunum hem de dış piramit eğriliği açısından) önemlidir. Eğer varsa konka büyüklüğünün (burun eti denilen olguların) küçültülmesi de gerekir.
 
DOLGU MALZEMELERİYLE BURUN ŞEKLİNİ DÜZELTMEK MÜMKÜN MÜ?
 
Ameliyatsız burun estetiği

Pudra.com: Son dönemde dolgu vb. ameliyatsız burun tedavisi gibi ifadeler duymaya başladık. Bu yöntemler bilimsellikle bağdaşıyor mu, hasta memnuniyet açısından doğru yöntemler mi?
 
Doç. Dr. Eser Yüksel: Yapılacak girişimin öncelikle gerçekçi ve bilimsel doğrular çerçevesinde tasarlanması gereklidir. Elde edilecek sonucun uzun süre kalıcı olması amaçlanmalıdır. Özellikle sanal ortamda kendine gereğinden fazla yer bulmuş ve gerçekle ya da bilimsellikle bağdaşmayan girişimler sadece insanları aldatmaya yöneliktir.
 
Verilebilecek en iyi örneklerden biri, dolgu maddeleriyle burun sırtının düzeltilmesi önerileridir. Bu çok az olguda (özellikle Uzakdoğu’nun ırksal özelliğinden kaynaklanan basıklıkta) doğru ve iyi sonuç verebilir. Bu yüzden çok nadiren uygulanmalıdır.
 
BURUN AMELİYATI BAŞARISIZ GEÇERSE?
 
Pudra.com: Peki ya hasta burun ameliyatından memnun kalmazsa veya burun çok yapay olursa?
 
Doç. Dr. Eser Yüksel: Tıbbın temel bir kuralı vardır: Önce Zarar Verme! (Primum non Nocere)
 
Bu temel kural, plastik cerrahi girişimlerinde de göz ardı edilmemesi gereken vazgeçilmez bir prensiptir. Bütün girişimler hastaya zarar vermeme ve doğal değişikliklerin sağlanması öngörüsüyle ve titizliğiyle planlanıp gerçekleştirilmelidir.
 
Bir plastik cerrahi girişiminin başarılı olmasının ilk koşulu, hastanın estetik ameliyat sonrasında, estetik olduğunun belli olmaması, burnun doğal görünmesidir. Yani hasta herhangi bir plastik cerrahi uygulamasına maruz kaldığını gösteren görünüme sahip olmamalıdır. Hastanın yakın çevresinin bu estetiği fark etmesi doğaldır ancak bu değişiklikler doğal bir bütünlük içinde olmalı ve hastanın yeni burnu, çevresi tarafından garipsenmemelidir.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

En yaygın 12 burun tipi ve örnekleri
Estetik Cerrah Op. Alper Mete Uğurlu, en yaygın 12 burun tipini ve burun estetiğinde en çok tercih edilen burun tiplerinin özelliklerini açıkladı.

​Burun estetiği öncesi bunlara dikkat!
Burun şeklinden, yapısından memnun olmayan kişilerin veya travma sonrası burun şekli bozulanların başvurduğu burun ameliyatları hakkında merak edilenler...

​Burun estetiği hakkında her şey
Burun operasyonları genel olarak dünyada en çok tercih edilen estetik ameliyatlardan. Prof. Dr. Akın Yücel, burun estetiği ile ilgili yenilikleri ve diğer merak edilenleri Pudra.com ile paylaştı.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER