› 
 › 
@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.09.2015

30 parça eşya ile yaşayabilir misiniz?

Gardırobunuzda minimum kaç parça ile yaşayabilirsiniz? Gittikçe popülerleşen ‘Kapsül Gardırop’ trendi ile 30-40 parçalık ürünle bir sezonu geçirmek mümkün.

Her sezon yeni bir koleksiyon, ucuz fiyatlar ve bitmeyen indirimler derken dolabımız alıp da giyinmediğimiz ya da arada bir giyindiğimiz kıyafetlerle dolup taşıyor. Geniş gardırobumuzun içinden aslında ne kadar az parçayı giydiğimizi fark ettiğimizde alışverişe harcadığımız paralara acıyoruz.

Kapsül gardırop nedir?
Stylizimo

Tüketimin yaygınlaşması ve moda sektöründeki alınabilir fiyatlara sahip markaların gittikçe yaygınlaşması nedeni ile ihtiyacımızın üzerinde satın alma alışkanlığı, alternatif trendlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Kapsül gardırop da bunlardan biri. Bir sezonu maksimum 30-40 parça ile geçirebilmemizi sağlayan kapsül gardırop trendi, moda dünyasında gittikçe yaygınlaşmaya başlıyor.
 

Kapsül gardırop nedir?

Son dönemlerde popülerleşmiş olsa da kapsül gardırop aslında 1970lere kadar uzanan bir geçmişe sahip. Kapsül gardırop ilk kez Londra’da bir butik işleten Susie Faux tarafından telaffuz edildi. Faux’a göre kapsül gardırop, modası geçmeyen etek, pantolon, ceket gibi klasik ürünlerden oluşan bir koleksiyonu bazı sezonluk parçalar ile genişletmek anlamına geliyordu. Daha sonra 1985 yılında Amerikan moda tasarımcısı Donna Karan, bu terimi iş kıyafetleri için yaygınlaştıran isim oldu.
 

Kapsül gardırop nasıl yapılır?

Kapsül gardırop tek bir sezon için dolabınızda bulunan 30-40 birbiri ile uyumlu parçayı kombinleyerek bu 3 aylık süreç boyunca başka hiçbir ürüne ihtiyaç duymamanızı sağlayan bir sistem.
kapsul gardirop esya dolap moda minimal yasam
Örnek bir kapsül gardırop

Bir kapsül gardıroba sahip olabilmek için öncelikle belirlediğiniz sayıdaki ürünü seçmelisiniz. Diyelim ki gardırobunuzda 30 parça ürün bulunacak, ayakkabılar, çantalar ve montlar da dahil olmak üzere o sezon kullanacağınız ürünler 30 parçayı aşmamalı. Aksesuarlar, özel gün parçaları ve spor kıyafetleri bu 30 ürüne dahil değil.
 
Beyaz tişört, kot gömlek, siyah pantolon ve spor ayakkabı gibi birbirleri ile kolay kombinlenebilen klasik parçalardan oluşan gardırobunuzu 3 ay boyunca içine hiçbir ekleme yapmadan kullanabilirsiniz. Daha çok iş kıyafeti ya da casual parçalar kullanıyorsanız, tercihlerinizi buna göre yapabilirsiniz. 3 ayın sonunda eskiyen ya da artık kullanılamayacak parçalar yerine yenilerini alabilirsiniz. Fakat ne kadar az eşya yenilerseniz o kadar iyi. Çünkü bu konseptin asıl amacı az eşya ile yetinebilmek.

Kapsül gardırobun faydaları
Az fakat birbirleri ile uyumlu parçalar her seferinde ne giyinsem sorusundan sizi kurtaracağı gibi, boşuna yer kaplayan bir gardırop dolusu kıyafetin ağırlığından da sizi kurtarır. Bu sayede hem vakitten tasarruf etmiş olursunuz hem de daha az alışveriş yaparak nakitten...
 
Üstelik kapsül gardırop, gerçek tarzınızı anlamanıza ve stilinizi belirlemenize de yardımcı olur. Gerçekten hangi parçaların içinde rahat hissettiğinizi ve ne tip ürünlere ihtiyacınız olduğunu anladığınızda kendinize ait bir stil oluşturmak ve kombinasyon yapmak çok daha kolaylaşacaktır. Bu şekilde özgüveniniz artacak ve daha az bağımlı hale geleceksiniz.
 
kapsul gardirop kombin esya dolap moda minimal yasam
Kapsül gardırop ile yapılabilecek kombinler

Kapsül gardırop yaparken dikkat etmeniz gerekenler
Mevsime göre parçalar ekleyin.
Eğer kış için bir kapsül hazırlıyorsanız mont ve şalları, yaz içinse şort ve askılıları es geçmeyin. Bir sonraki sezona başlarken, geçmiş mevsimdekileri çıkartıp yeni mevsime uygun parçalar ekleyebilirsiniz.
 
Renk seçimine dikkat edin. 3 ay boyunca aynı kıyafetleri giyineceğiniz için tüm parçaları renkli veya desenli seçmek çok kullanışlı olmayabilir. Aynı şekilde sadece soluk renkleri seçerseniz arada bir de olsa renkli bir şeyler giymek isteyebilirsiniz. En çok sevdiğiniz ve giyinmekten hoşlandığınız renkleri tercih etmeye özen gösterin.
 
Farklı stilden parçalar bulundurmaya gayret edin. Aksi taktirde hep aynı tip giyinmek zorunda kalabilirsiniz. Örneğin bohem bir elbise ile klasik bir ceketi kombinleyebilir ya da şık bir eteğin üzerine basit bir tişört giyinerek farklı bir tarz yaratabilirsiniz.
 
Öğrenmeye açık olun. İlk denemelerinizde hayal ettiğiniz gardırobu yakalayamayabilirsiniz. Hemen olsun isteyebilirsiniz fakat bu aslında bir süreç. Zaman içerisinde stilinizi daha iyi tanıyarak daha verimli gardıroplar yaratabilirsiniz. Kendinize zaman tanıyın ve önceki hatalarınız ders çıkarmaya çalışın.

Konuyla ilgili diğer yazılarımız

​İyi bir gardırop temizliği için öneriler
Sonbahara yaklaşırken gardırobunuzu temizlemeye ve fazlalıklardan kurtulmaya ne dersiniz? Pudra.com’un gardırop temizleme önerileri size rehber olabilir.

250 TL'nin altında hesaplı stil önerileri
Hesaplı parçalarda yaratıcı kombinler oluşturmak hayal değil. 2015-2016 Sonbahar-Kış sezonunun uygun fiyatlı parçaları ile hazırladığımız 250 TL'nin altındaki kombinlerden ilham alarak kendinize en uygun stili oluşturabilirsiniz.

​Paranızı boşa harcadığınız 11 alışkanlık
Farkında olmadan yaptığımız alışkanlıklar ve günlük rutinlerimiz bize oldukça pahalıya patlayabilir. Bu alışkanlıklarınızdan kurtularak, para bile biriktirebilirsiniz. Paranızı boşa harcadığınız 11 alışkanlığı Pudra.com yazdı.

​Giyecek bir şey bulamadığınız günler için stil önerileri
Dolabımız her ne kadar onlarca kıyafetle dolu olsa da bazen giyecek hiçbir şey bulamayız. Pudra.com olarak bu durumlar için herkesin dolabında bulunan parçalarla oluşturulabilecek stil önerileri hazırladık.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER