23.08.2023

Çocuğunuz gerçekten hasta mı yoksa okuldan mı korkuyor?

Çocuğunuzun yaşadığı sıkıntının, karın ağrısı vb. hastalık belirtilerinin okula gitme korkusundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını nasıl anlayabilirsiniz?

Okul fobisi okula yeni başlayan çocukların yanı sıra, daha önce okula gitmiş çocuklarda da görülebiliyor. Fiziksel olarak da çeşitli belirtiler veren okul fobisinde çocukta okula gitme düşüncesi ile başlayan sıkıntı, kaygı hali, panik atak görülebiliyor. Fizyolojik olarak midie bulantısı, kusma, karın ağrısı, halsizlik ve terleme de okul fobisi olan çocuklarda rastlanan şikayetlerden. 

Çocuğunuz gerçekten hasta mı yoksa okuldan mı korkuyor?

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik, okul fobisinin psikolojik belirtileri arasında genellikle okula gitme düşüncesi ile başlayan sıkıntı ve kaygı hali, panik atak, dikkat dağınıklığı, yalnız kalma korkusu, uyku sorunları ve mutsuzluk hali hissetme durumu olduğunu belirtiyor. Ancak okul fobisi sadece psikolojik değil, fizyolojik bazı sıkıntılar da yaşatabiliyor. 'Karnım ağrıyor' diyen çocuğunuz gerçekten karın ağrısı çekiyor, terleyebiliyor ve hatta titreme nöbeti geçirebiliyor. 

BU DA BİR KAYGI BOZUKLUĞU

Okul fobisi tamamen kaygı bozukluğu spektrumunda değerlendirilen bir rahatsızlık. Söz konusu bu fobik kaygı bozukluğu sıklıkla okul çağı yaklaşmış olan çocuklarda görülüyor. Bilimsel açıklamalara göre söz konusu bu durumun okul çağı yaklaşmış çocuklar üzerinde görülme sıklığı yüzde 5. Yüzde 5 az bir oran gibi görülse de bu oranın hemen hemen her çocukta oluşabilen hafif kaygı ile seyreden ve tamamen normal olarak değerlendirilen uyum süreci ile karıştırılmaması gerekiyor. Zira okula uyum süreci sorunları destekleyici aile ve öğretmen yaklaşımıyla ortadan kalkabiliyor. Ancak okul fobisinde ise durum daha karmaşık. 

GENEL KAYGI HALİNDEN DAHA UZUN SÜRÜYOR

Fobi seviyesine gelmiş okul fobisi, hemen her çocukta görülebilen genel kaygı halinden çok daha uzun sürüyor, üstelik çocuğun işlevselliğini ve akademik başarısını etkiliyor. Bu nedenle fobi aşamasındaki okul fobisinde çocuğun tedaviye ihtiyacı oluyor, mutlaka profesyonel yardım alması gerekiyor.

OKUL FOBİSİNİN FİZİKSEL BELİRTİLERİ

Okul fobisinin fizyolojik belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de genel anlamıyla ön plana çıkan bazı semptomları var.
 
  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Enerjisizlik
  • Ateşlenme
  • Sık idrar gelmesi,
  • Terleme ve titreme
  • Gece idrar kaçması

OKUL FOBİSİNİN PSİKOLOJİK BELİRTİLERİ
  • Yoğun endişe, kaygı hali
  • Panik atak geçirme
  • Hiperaktivite
  • Dikkat dağınıklığı
  • Dikkatte azalma
  • Yalnız kalma korkusu
  • Ayrılmaktan korkma
  • Mutsuz hissetme hali

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik'in belirttiği fiziksel ve psikolojik semptomların okul fobisi olan çocuklarda sıklıkla görülen semptomlar. Ancak bunun haricinde de çocukta okula karşı isteksizlik, okuldan kaçma ve benzeri bahanelerle okuldan uzaklaşma gibi birçok eylem de yer alabiliyor.

OKUL FOBİSİ OLAN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMAK GEREKİR?

Çocuğunuz eğitim hayatında fobik derecede isteksizlik yaşıyor ve okula gitmekte çekiniyorsa bunun en kısa zamanda önüne geçilmesi ilerleyen dönemler için oldukça önemli.

Doç. Dr. Çelik, çocuğun bu konuda psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz bırakılmasının ilerleyen dönemlerde daha büyük sorunlara yol açabileceğini, çocuğun psikolojik anlamda da ciddi zarar görmesine yol açabileceğini belirtiyor ve tedavi sürecini açıklıyor.

"Öncelikle çocuğun okul korkusunun bir profesyonel tarafından değerlendirilmesi; ardından profesyonel bir psikiyatrik tedavi yöntemi ile birlikte okula adapte edilmesi ve bu fobiyi yenmesinin sağlanması gerekiyor. Eğer çocuğunuzun okul fobisi olduğunu düşünüyorsanız okul fobisi olan çocuğunuzun öğretmeni ile iş birliği yapmanız, aşırı görülebilecek davranışlarına karşı anlayışlı olmanız ve bir yandan da çocuğunuzun psikolojik destek almasını sağlamanız gerekiyor."

Editörün notu: Okul fobisi, ailenin yaklaşımı ile gerileyebilecek bir evrede değilse ihtiyaç halinde ilaç tedavisi ve psikoterapi tedavisi şeklinde profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyulabilir.

İLGİLİ HABERLERİMİZ:

​Okul fobisi nasıl atlatılır?
Her çocuğun okulla tanışması mutlu geçmeyebilir. Okula başlama evresinde çocuğun okul fobisi yaşamaması için gerekenleri Nuran Çakmakçı araştırdı.

​Çocuğunuzun okula dönüşünü kolaylaştıracak öneriler
Bazı çocuklar okulu özlemek bir yana nedense tatilin son anlarından daha fazla zevk almaya başlıyorlar. Pudra.com’un okul önerilerini mutlaka göz atın.

​Sert öğretmen okul fobisini artırıyor
Eğer çocuğunuz okula gitmeyi reddediyorsa; hatta mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetleri varsa bunun nedeni öğretmeni olabilir.

​Çocuğunuzun okul başarısını artırın
Çocuğunuzun okul çağındaki okuma-yazma ve bilgiyi kavrama başarılarını etkileyen öğrenme ilgisini nasıl geliştirebilirsiniz?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER