@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 05.09.2021

Anne ve babalara başarılı çocuk yetiştirme rehberi

Okul başarısını arttırmanın yolu verimli ders çalışma yöntemlerini bilmekten geçiyor. Anne ve babalara çocukların okul başarısı için birçok görev düşüyor.

Her yıl yeni eğitim yılı, en az öğrenciler kadar veliler için de heyecanlı bir dönemin başlangıcı oluyor. Çünkü beklentiler büyük! Herkes çocuğunun derslerinde başarılı olmasını istiyor. Düzenli çalışma başarının anahtarı olarak kabul edilse de, bu görüş çocuklara baskı yapılması anlamına gelmemeli. Pudra.com olarak konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eğitim ve Öğrenci Koçu Mürüvvet Adalı Uygun, "Bu işin olmazsa olmazı 'Ders çalışmayı bilmek!' diyor ve ekliyor, "Ders çalışmayı bilmeyen bir öğrencinin başarısından söz etmemiz mümkün değil..." Yeni eğitim yılında okul başarısını arttırabilmek için hem öğrencinin kendisine hem de veliye iş düşüyor.

Yeni eğitim yılında okul başarısını arttırmanın yolları
 

Öğrenciler nasıl ders çalışmalı?

Bu soruyu Mürüvvet Adalı Uygun şöyle yanıtlıyor: "Öğrenciler kendi öğrenme tarzlarını bilmeliler. Bu dersten derse değişebileceği gibi bir genelleme söz konusu da olabilir. "Benim öğrenme stilim ne? Duyarak mı, görerek mi, her ikisi bir arada mı daha iyi öğreniyorum? Yoksa kağıtla kalemle buluşarak yazarak çizerek mi? (kinestetik öğrenme) sorusunu öğrenci kendine sormalı. Başarı için zamanlama da önemli bir kavram. Saatlerce ders başında amaca hizmet etmeyen bir şekilde olmaktansa yarım saat veya kırk beş dakika kaliteli ve tam hedefe uygun çalışmak çok daha değerli... Bu konu tabii ki ders çalışmayı bilme becerisi ile birebir ilişkili."
 
İstanbul’da çocuklarla çalışan Çocuk Terapisti Petek Halman ise bu konuda velilere düşen sorumluluğa dikkat çekiyor. Halman, "Çocuğunuzla birlikte dikkat ve algı geliştirici birtakım eğlenceli egzersizler yapmak zihinsel becerilerini destekleyecektir. Her çocuğun birbirinden farklı gelişim özellikleri sergilediğini göz önünde bulundurarak, onun görsel, işitsel, bireysel, sosyal vb. öğrenme tiplerinden hangisine yatkın olduğunu belirleyerek, eğilimlerine uygun bir çalışma düzeni oluşturarak başarısına olumlu katkıda bulunabilirsiniz." diyor.
 
verilmli ders çalışma nedir?
Verimli ders çalışma nasıl olur?
Aslında çocuğun ne kadar süre ders çalıştığı değil, ne kadar verim aldığı okul başarısının artmasında önemli bir nokta. Petek Halman, "Ders çalışma saatlerinde, çocuğunuzun dikkat süresine paralel olarak ödevlerini parçalara bölmeniz, onun da sıkılmadan yapacağı işe odaklanmasını sağlayacaktır. Aralara küçük molalar koymak bir sonraki adıma geçmek için onu teşvik edecektir" diyor. Mürüvvet Adalı Uygun’a göre ise verimli ders çalışma, hedefe uygun çalışma anlamına geliyor. Verimli ders çalışmanın en önemli anahtarı, zamanlama ve organizasyon olduğunu belirten Uygun, verimli ders çalışma metotlarını şöyle sıralıyor:
  • Zamanın planlanması: Çalışmaya başlangıç ve bitiş saatinin, ara verme sürelerinin belirlenmesi.
  • Organize olmak: Ders çalışmak için gerekli materyallerin hazırlanması, hangi derse, hangi bölüme çalışacağını bilmek.
  • Çalışılacak derslerin, konuların önem sırasına koyulması.
  • Yazarak çalışmak (Not almak)
  • Çağrışım metodu uygulamak (Ezberlenmesi gerekenleri bir şarkıyla, bir kodlamayla birleştirmek gibi)
 
Verimli ders çalışmanın yanı sıra, bu süreçte çocuğun motivasyonunu artırmak için Petek Halman şunları öneriyor: "Haftalık bir program yapıp, buraya çocuğunuzun sorumluluklarını ve serbest zamanlarını yazabilirsiniz. Aralara mutlaka kendi seçtiği ve severek yaptığı etkinlikleri de yerleştirmeyi unutmayın. Böylelikle çocuklar hem yapılacak işleri somutlaştırmış olacaklar hem de kendilerinin de katkılarıyla oluşan bir programı kolaylıkla benimseyeceklerdir." Verimli ders çalışmanın en tehlikeli düşmanı ise etraftaki uyaranlar. Verimli ders çalışmayı engelleyen tuzaklar​ yazımızda nelerin kolayca tuzağa düşürüp çocuğunuzun dikkati dağıtabileceğini okuyabilirsiniz. 
 

"Ders çalış" baskısı öğrenciyi daha çok sıkıyor

Çocuklara bu konuda en çok destek vermesi gereken ise veliler. Ders çalışması için öğrenciye baskı yapmak, düşünülenin aksine olumsuz sonuçlar veriyor. Mürüvvet Adalı Uygun, "Öğrenciler kendilerine ebeveynleri tarafından sürekli 'ders çalış' denilmesinden çok sıkılmış durumdalar. Ders çalışmayı tam olarak öğrenememiş, nasıl çalışacağını bilemeyen bir öğrenciden ders çalışmasını istemek, kimseyi olumlu bir sonuca götüremeyecektir. İster ders çalışmayı öğrenmiş ister ders çalışmayı öğrenememiş olsun, anne babalar çocuklarını koşulsuz bir şekilde sevdiklerini ve her zaman yanlarında olduklarını hissettirmeli. Bu, çocukların başarısı için oldukça önemli" diyor. Veliler hem onları koşulsuz sevdiklerini göstermeli hem de onların ders çalışmasına yardımcı olmalı. Çocuğun ders çalışmasını kolaylaştırmak için neler yapılmalı? başlıklı yazımızda konuyla ilgili önerilerimizi bulabilirsiniz.
 
Petek Halman da çocuğun sonuca değil sürece odaklanmasını sağlamanın gerekliliğini savunurken, velilerin çocuğun süreç içinde gösterdiği çabayı takdir etmeleri gerektiğini belirtiyor ve son olarak şunları ekliyor: "Yoğun çalışma temposu çocukları ve aileleri stresli bir sürece sokuyor. Bu stresin altında ezilmeden ve çocukları sıkmadan onların okul başarılarına destek olabilmek için öncelikle evde pozitif bir atmosfer yaratmak gerekiyor. Ev ortamının sakin, güvenli, huzurlu olması, ebeveynlerin anlayışlı ve destekleyici tutumları çocuğun motivasyonu arttıracaktır."

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Ödev yapma alışkanlığı nasıl kazandırılır?
Ders çalışmak isteyemeyen çocuğunuza karşı tutumunuz nasıl olmalı?

Çocuğunuzun okuluyla ne kadar ilgili bir babasınız?
Çocuğunuza karşı ne kadar ilgilisiniz? Hazırladığımız tabloyla kendinizi test etmeye ne dersiniz?

Dikkat eksikliği olan çocuklara yardımcı 50 kural
Dikkat eksikliği olan çocuklara hem evde hem de okulda ilgiyle yaklaşılması gerekiyor.

Ders çalışmadan önce ve çalışma esnasında dikkat edilmesi gerekenler
Okul hayatında başarılı olabilmek, etkili ders çalışma yollarını bilmekle mümkün. İşte ders çalışmadan önce ve çalışma esnasında dikkat edilmesi gerekenler...


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER