04.11.2020

Online eğitim alan çocukların göz sağlığını koruma yolları

Bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirilen uzun saatler öğrencilerde baş ağrısı, göz sorunları ve stres meydana getirdi.

İZLE: EKRAN BAŞINDA GÖZ YORGUNLUĞUNU ÖNLEME👇 
Devam eden Covid-19 süreci nedeniyle öğrencilerin çoğu çevrimiçi dersler alıyor. Yaşanan süreçte çevrimiçi öğrenme tek seçenek gibi görünüyor olabilir. Yine de bilgisayar, tablet ve telefon başında oldukça uzun saatler geçiren öğrencilerin ebeveynleri, çocuklarının sağlıkları için endişeli durumda. Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım çocukların göz sağlığını korumak adına yapılabilecek ipuçlarını anlattı.

Ekran başındaki çocukların göz sağlığını koruma

Çevrimiçi ders sistemine geçen öğrenciler oldukça uzun saatlerini bilgisayar ve tablet başında geçirmeye başladıkları için göz sağlığı şikayetlerinde artışlar meydana geldi.

Uzun saatler ekran başında kalmak göz sorunlarını tetikliyor

Bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirilen uzun saatler öğrenciler üzerinde baş ağrısı, göz sorunları ve stres meydana getirdi. Göz yorgunluğu, oluşan en yaygın sorunlardan biri. Gözde yaşanan sağlık problemlerinin semptomları; aşırı göz kırpma,  gözlerin sık sık ovulması, kuru gözler, göz yorgunluğundan kaynaklanan baş ağrılarını içerir. Ebeveynler, çocuklarının sağlığını korumak için önlemler almalıdır.

Fiziksel ve psikolojik sağlıklarını iyi takip edin

Küçük çocuklar için çevrimiçi dersler, gelişmekte olan beyinleri üzerinde stres yaratabilir. Okul ortamında molalar verilir, arkadaşlarıyla etkileşim içindedirler ve çevredeki atmosfer öğrenme süreçlerine destek olur. Fakat evde yapılan çalışma sisteminde bunların yapılması pek mümkün görünmüyor. Ebeveynler, uzun saatlerini bilgisayar, tablet ve telefon başında geçirmek zorunda kalan öğrencilerin fiziksel ve psikolojik sağlıkları için yeterli önlemler aldıklarından emin olmalıdır.

Bu video ilginizi çekebilir: Bilgisayar başındayken boynum ağrıyor, ne yapabilirim?​ 

Online eğitim alan çocuların göz sağlığını korumanın 5 yolu

1. Reçete edilmişse gözlüğünü düzenli takmasını sağlayın


Çocuğunuza muayene sonucu gözlük reçete edilmişse, ekranı izlerken de dahil olmak üzere her zaman gözlük taktığından emin olun. Gözlüğün daha iyi bir alternatifi maalesef yoktur. Kontakt lensler bile uzun süreli ekran süresi için uygun değildir. Düzenli gözlük kullanımı göz yorgunluğunuzu azaltmak konusunda size yardımcı olacaktır.

2. Bilgisayar ekranının aydınlatmasını en iyi düzeyde ayarlayın

Göz yorgunluğunu minimuma indirmek için ekranların iyi aydınlatılmış bir odada izlenmesi tavsiye edilir. Monitördeki veya ekrandaki parlaklık seviyesi, orta düzeyde bir parlaklık ayarında tutulmalı ve yeterli aydınlatmaya sahip bir odada izlenmelidir.

3. Düzenli mola verdirin.

Ekranlara düzenli baktığınız zamanlarda gözler ve vücut için düzenli aralıklar vermek oldukça önemlidir. 20 dakikada bir ekrandan 20 saniye boyunca 20 fit uzaktaki bir nesneye bakmanız gerektiğini belirten 20-20-20 kuralına uymanız sizin yararınıza olacaktır.

4. Gün içinde dışarıda vakit geçirmesini sağlayın.

Açık hava etkinlikleri miyop için kanıtlanmış koruyucu faktörlerden birisidir. Güneş ışığından faydalanmak, D vitamini üretimindeki artış, bağışıklığın artması, duygusal iyilik hali sağlarken vücudun genel sağlığı için de yararlıdır.

5. Beslenmesini dengeli ve düzenli tutun

İyi ve dengeli beslenmek hepimiz için olduğu gibi çocuklar içinde oldukça önemlidir. Şüphesiz tüm vitaminler ve mikro besinlerin vücut için önemli olduğuna şüphe yok, bazıları ise özellikler gözler için önemli durumda. A vitamini, C vitamini, E vitamini, lutein, Zeaanthin ve omega yağ asitleri gözler için oldukça faydalıdır. Bunlar havuç, pancar, mango, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, badem, ceviz, yumurta, balık vb. besinlerde doğal olarak bulunur.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER