@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 04.06.2015

Bebeklerde gaz sancısına çözüm yolları

Anne ve bebeklerin en büyük problemlerinden biri olan gaz, gerekli önlemler alındığında azaltılabiliyor. Bebeklerde gaz sancısına çözüm yollarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülten Karasu Pudra.com'da anlatıyor.

Yeni bebek sahibi olan anne babaların en büyük dertlerinden biri bebeklerinin yaşadığı gaz problemi. Gaz sancısıyla birlikte gelen ağlamalar ve bebeğin acı çektiği düşüncesi ebeveynlerin zorlu bir süreçten geçmelerine neden oluyor. Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Gülten Karasu bebeklerde görülen gaz sancılarının nedenlerini ve çözüm yollarını açıklayarak ailelere yol gösteriyor.

Bebeklerde gaz sancısına çözüm yolları

Gaz sancısı her sağlıklı çocukta görülebilir


Gaz sancıları yeni doğan bebeklerde 2-3 haftalıkken başlayan ve 4. ayda sona eren bir süreç. Bebeklerin akşam saatlerinde huzursuzlanmaya, sonrasındaysa ağlamaya başlamalarıyla kendini belli eder. Gece yarılarına kadar devam eden bu durum geç saatlerde bebeğin uyumasıyla sona erer. Her gün aynı saatlerde yaşanmaya devam eden gaz sancıları tek bir nedene bağlı olarak açıklanamaz.

Bebeğin beslenme sırasında hava yutmadığından emin olmak gerekir


Bebeğin beslenme sırasında yuttuğu hava, gaz oluşumunun nedenlerinden biri. Bebeğin beslenirken hava yutmasını engellemek için beslenmenin doğru koşullarda gerçekleştiğinden emin olmak gerekir. Eğer bebek anne sütüyle besleniyorsa meme başının tümüyle ağza alınması sağlanmalı ve bebeğin sütü hızlıca emmesi engellenmeye çalışılmalıdır. Bebek, meme ucunu ve kahverengi kısmın tamamını ağzına almalı. Bu yöntemle bebeğin beslenme sırasında hava yutma ihtimali azaltıldığı gibi memenin acıması da önlenerek anne için sağlıklı bir beslenme şekli elde edilmiş olur. Biberon ile beslenen bebeklerde emzik ile bebeğin ağzı arasında hava yutulabilecek bir boşluk kalmamasına dikkat etmek gerekir. Biberonun deliği ne çok büyük ne de çok küçük olmamalıdır, çünkü her iki durumda da bebeğin hava yutma ihtimali artar. Uygun biberon ucu deneme yoluyla bulunabilir. Beslenme sona erdikten sonra bebeğin biberonu emmeye devam etmesini engellemek de gaz oluşumunu azaltır. Emzik kullanımı bebekleri rahatlatacağı için tercih edilebilir, doğru bir emzik seçimi gaz oluşumuna neden olmaz.

Anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz sancıları daha az görülür


Bebeğin beslenmesinde mümkün olduğunca anne sütü tercih edilmeli. Çünkü mamayla beslenen çocuklarda gaz sancısı görülme oranı anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha yüksek. Anne sütü bebeğin sindirim sistemi için en doğal olan besin. Emzirme aralığını saat başı yerine en az iki saat aralık olacak şekilde belirlemek de gaz sancılarını azaltır. Bebek mamayla besleniyorsa ve yoğun gaz sancıları yaşıyorsa doktoruyla görüşerek mama seçiminde değişikliğe gitmek önemli olabilir.

Her beslenmeden sonra bebeğin gazı çıkartılmalı


Her beslenme sonrasında bebeğin gazını çıkartmak, sonrasında rahatsızlık yaşamaması için yapılabilecekler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Hatta beslenme sırasında 10 dakikada bir veya bir memeden diğerine geçerken bebeğin gazı çıkartılabilir.

Annenin beslenme şekli neden önemli?


Anne bebeğini emzirdiği süre boyunca gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt, kafein içeren içecekler ile inek sütü içeren yiyecekleri (süt, yoğurt, peynir, hatta tereyağı) azaltmak gerekir.

Hareketsizlik gaz sancılarının nedenlerinden biri


Sancıların yoğun olarak görüldüğü akşam saatlerinden hemen önce bebeğe ılık bir banyo yaptırmak sancıların şiddetini azaltabilir. Gaz çıkartma yöntemlerini deneyerek bebeği rahatlatmaya çalışın. Ebeveynler genellikle tek bir yöntemi ısrarla uygulayarak çözüm bekler, ancak her bebekte aynı yöntemle başarıya ulaşmak mümkün olmayabiliyor. Beslenmenin üzerinden 15-20 dakika geçtikten sonra bebeğe egzersiz yaptırmanızı da tavsiye ederiz. Mesela bacakları bisiklet pedalı çevirir gibi yavaşça hareket ettirebilirsiniz. Hareketsizlik de gaz sancılarının önemli nedenlerinden bir tanesi. Ayrıca bebeğin karnına yapılacak masaj da rahatlamasını sağlar.

Gaz sancıları bebeğin 4. ayına girmesiyle son bulmaya başlar, nadiren 6. aya kadar devam edebilir. Bu nedenle sorunun kalıcı olmadığının farkında olmak çocuğa hastaymış gibi davranmak yerine panik olmadan onu rahatlatacak yöntemleri sırayla denemek gerekir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER