Pudra.com 18.10.2011

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu

Bebeğinizin üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu hastalığı geçiren bebeği rahatlatmak için neler yapabiliriz? Prof. Dr. Hilal Mocan açıklıyor...

Bebeklik dönemi hastalıklarından en sık görülenlerinden biri üst solunum yolu enfeksiyonu. Bebekleri çok huzursuz eden bu hastalık anne babalara da zor günler ve gecelere yaşatıyor.

Bebeklerde üst solunum yolu enfeksiyonu

Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri neler? Bu hastalıktan bebeklerimizi nasıl koruyabiliriz? Hastalığın tedavisi için neler yapmak gerekiyor? Pudra.com'un bu sorularının yanıtını Prof. Dr. Hilal Mocan veriyor:

Bebeklerde üst solunum yolu enfeskiyonu neden olur?
Bebeklerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonları sanılanın aksine nedeni “bebeği üşütmek” değildir. Değişik mikroplar, virüsler ve bakteriler bu hastalıklara sebep olurlar. Bebeklerde görülen üst solunum yolu enfeksiyonları ciddiye alınmalıdır çünkü akciğerler, kulaklar gibi vücudun pek çok bölgesi bu hastalıktan etkilenir.

Bebekleri üst solunum yolu enfeksiyonundan nasıl koruyabiliriz?
Korunmada en önemli önlem ellerin sabunla yıkanmasıdır. Böylece hasta kişilerin salgılarının ağız, burun gibi enfeksiyon giriş yollarına bulaşması önlenir. Yine öksürme ve hapşırma sırasında ağzın kapatılması ve hasta kişilerin kağıt maske kullanmaları da damlacık yoluyla bulaşmayı ortadan kaldırır.

Evde ve kapalı ortamlarda sigara içilmemesi enfeksiyon sıklığını belirgin olarak azaltır.

Anne sütü alan çocukların daha az üst solunum enfeksiyonuna yakalandıkları belirtilmektedir.

Tekrarlanan A gurubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarında aile bireylerinin tümüne boğaz kültürü yapılması ve evde taşıyıcı kişi varsa, saptanarak tedavi edilmesi, bu bakteriyel enfeksiyondan korunmada oldukça önemlidir.

Virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri
  • Burun tıkanıklığı ve akıntısı,
  • Ateş,
  • Öksürük yanında hapşırma,
  • Geniz akıntısı,
  • Boğazda yanma-ağrı,
  • Bazen gözlerde sulanma ve çapaklanma,
  • Halsizlik ve
  • İştahsızlık

Üst solunum yolu enfeksiyonu olan bebeği rahatlatmak için neler yapabiliriz?
Bebeğinizi rahatlatmak için aşağıda sıralayacağımız tedbirleri alabilirsiniz. Ancak özellikle bu bebeğinizin ilk üst solunum yolu enfeksiyonu ise, bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, ateşi aniden yükselir ve 38 derecenin üstünde seyrederse, sürekli öksürüyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa, burnundaki akıntının rengi koyu yeşilse, kulaklarını tutarak ağlıyorsa, uyuyamıyorsa ve besleyemiyorsanız hemen doktorunuzu aramanız gerekir.
  • Bebeğinizin burun içi temizliğini düzenli olarak yapın. Ancak canını acıtmamak için, eğer içerde biriken salgılar sert ise temizlikten önce serum fizyolojik damlatarak yumuşatın. Doktorunuza danışarak dekonjestan adı verilen burun açıcıları kullanabilirsiniz.
  • Burun kenarında oluşabilecek tahrişleri önlemek için vazelin türü kremler sürebilirsiniz.
  • Özellikle bebeğinizin odasının nemli olmasına dikkat edin. Odadaki radyatörün üzerine ıslak bir havlu koyarak bunu sağlayabilirsiniz. Bu hem bebeğinizin burnunun tıkanmasını önler, hem de rahat nefes almasını sağlar.
  • Uyurken başının bir miktar yukarıda olmasına dikkat edin. Bu nefes almasını kolaylaştıracaktır.
  • Doktorunuza danışmadan, eş-dost tavsiyesiyle asla herhangi bir ilaç kullanmayın.
  • Burun akıntısı ve ateş nedeniyle bebeğinizin vücudu sıvı kaybedeceğinden onu daha sık emzirin ve gerekiyorsa sıvı gıdalar verin. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız ve sizde de benzer bir hastalık varsa doktorunuza danışarak, bebeğinize sütle geçmeyen ve ona zarar vermeyecek ilaçları kullanarak emzirmeye devam edebilirsiniz.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER