@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.04.2017

Bebeklerde uyku eğitimi nasıl verilir?

Bebeklerin gelişimi için uyku çok önemli. Uyku eğitmeni Sinem Gerger Akınal, uyku eğitiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazdı.

"Bebek ve Uyku" markasının kurucusu ve uyku eğitmeni Sinem Gerger Akınal, yaygın uyku problemleriyle savaşan annelere yardım ediyor. Ebeveynlere bir bebeğin kendi yatağında kendi kendine uykuya dalması için tüyolar veriyor. 

Bebeklerde uyku eğitimi

Bebekleri uyumayan ebeveynler genellikle çocuklarının uykuyu sevmediğini ya da az uykunun ona yettiğini düşünürler. Etraftan duydukları "Kırkı çıksın uyur.", "Gaz sancısı geçsin uyuyacak.","3. ayı bitsin uyuyacaktır.", "Katı gıdaya başla, doyar uyur", "Emzirmeyi kesince uyur."  sözleriyle bir ümit beklemeye başlarlar. Oysa bu düşünceler sorunu sadece erteler. Fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunları olmayan çocuklar iyi uyuyabilirler. Yetişkinler gibi çocuklar da uyku sırasında kısa sürede uyanabilirler. Bu kısa süre sonrasında da uykuya geri dönebilirler.
 
Aslında çocuğunuz doğal olarak az uyuduğuna inanarak, eve geldiğiniz günden itibaren, onda yanlış uyku alışkanlıkları geliştirebilirsiniz. Çocukların çoğunda iyi uyuyabilme potansiyeli vardır. Ufak bir müdahale ile uyku sorunları çözülebilir. Çocukların uyuma yeteneklerinin birbirinden farklı olduğu doğrudur. Bazı çocuklar ilk günden itibaren iyi uyurlar, beslenmek için onları uyandırmak gerekir. Büyüdükçe hem iyi uyur hem zor uyanırlar. Gece koşulları uykularını etkilemez: ışık, karanlık, ses, sessizlik. Diğer çocuklar, uyuma düzenlerinin bozulmasına karşı tepkilidirler. Uyuma rutinlerindeki bir değişim –hastalık, yabancı misafir, vb. uyku sorunlarına neden olabilir. Bu çocukların rutinleri düzene girince, uyku düzensizlikleri de ortadan kalkar.
 
Bazı çocuklar ise hassas yapılıdır ve doğumlarından itibaren zor uyuyabilirler. Onları uyutmak için her şeyi yaparsınız sallarsınız, kucağınızda uyutmaya çalışırsınız, emzirerek uyutursunuz ama bir türlü başarılı olamayabilirsiniz.  

Eğer çocuğunuzun uyku düzeni sizin veya onun için sorunluysa, bu durumdan mutlu değilseniz, bebeğinizin yeteri kadar uyumadığını düşünüyorsanız, gece vakti sizi sık aralıklarla uyandırıyorsa ve sizin yardımınız olmadan uykuya dönemiyorsa, sabah çok geç veya erken uyanıyor, akşam çok geç veya erken uyuyor, güne başlamakta zorluk çekiyor, gün boyu uykulu dolaşıyorsa, gün içinde kalitesiz bir gün yaşıyorsa mutsuz, huysuz, kendi başına oyalanamayan bir bebek ise ona uyumayı öğretmek gerekir. Burada da devreye uyku eğitimi girecektir.

Uyku eğitimi, bebeğe kendi yatağında kendi kendine uyumayı öğretmeyi hedefler. Kendi kendine uyumayı bilen bebek 5. ayını geçmişse rahatlıkla 11 saat kesintisiz bir gece uykusu uyuyabilir. Bebeğinizin yaşına karakter yapısına uygun bir uyku eğitim metodunu benimsemek ve bunu uygulamak başlarda kolay olmayabilir ama kararlı ve istikrarlı olursanız her yaştaki bebeğinize uyumayı öğretebilirsiniz. Uyku Eğitimi, bebeği ağlatmak üzerine kurulu bir sistem değildir ama kötü uyku alışkanlığı (emerek, sallanarak, kucakta, ten teması ile uyuyorsa vb.) olan bir bebek bundan kurtulurken tepki vermesi ve ağlaması çok doğaldır. Önemli olan bebeğin güvenini kaybetmeden kontrollü ilerlemektir.

Sonuç olarak uyku eğitimi her bebek için zorunlu değildir. Siz doğal ebeveynliği benimsemiş bir aileyseniz bebeğinizle aynı yatakta uyumaktan mutlu yada onu emzirerek uyutuyorsanız bu sizin için sorun değilse her şey yolunda demektir. Ama işler yolunda gitmiyorsa, yapılması gereken şey bellidir. Bebeğinize uyumayı öğretmek ve hem onu hem kendinizi uykuya kavuşturmaktır.

Unutmayın her çocuk kendi ailesi için paha biçilmezdir ve herkes kendi metotlarına göre çocuğunun hayatına yön verir. Bebeğinize doğru ve sağlıklı bir uyku süreci öğretmek istiyorsanız bunda kararlı olmanız ve biraz kulaklarınızı dış seslere kapamanız gerekmektedir. Dünya üzerinde 1950'li yıllardan beri çocuklara uyku eğitimi uygulanmaktadır. Uyku eğitimi verirken olumlu-olumsuz sizleri eleştirenler olabilir. Endişeye ve paniğe kapılmayın doğru yaptığınızdan eminseniz sabırlı olmanızı öneririm. Biyolojik bir sorunu olmamasına rağmen(ateş, ağrı, ağır reflü, ileri alerjik durumlar, ileri astım ve nefes yetmezliği) gece boyu sürekli uyanan huzursuz, mutsuz bir bebeğiniz varsa uyku eğitim sürecini onun için yapıyorsunuz bunu unutmayın!

Sinem Gerger Akınal kimdir?
“Bebek ve Uyku” markasının kurucusu Sinem Gerger Akınal 1985 yılında İstanbul'da doğmu. Evli ve bir çocuk annesi. Kendi kızının uyku problemlerini çözmeye çalışırken uyku eğitimini keşfetti. Yurt dışında çok yaygın olan uyku danışmanlığı eğitimlerini araştırınca en kapsamlı uyku danışmanlığı programlarından biri olan International Maternity and Child Consultant Institute’den eğitim almış. Eğitimini tamamladıktan sonra vaka çalışmaları yapmış ve bir çok bebekle çalışma imkanı bulmuş. Amerika’daki eğitimi sırasında bir çok bebeğin uyku problemlerini analiz edebilme imkanı bulmuş. 
0-5 yaş uyku danışmanı Sinem Gerger Akınal, uyku problemleriyle savaşan annelere yardım edebilmek için “Bebek ve Uyku” markasını kurmuş. Bir bebeğin kendi yatağında, kendi kendine uykuya dalmasının hayal olmadığını herkese anlatabilmek için çalışıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER