16.10.2017

Emzik kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı?

Ebeveynlerin yıllardır cevap bulamadığı emzik konusu için Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu'nun açıklamaları Pudra.com'da.

Emzik kullanımı konusunda uzmanların farklı görüşler içinde bulunması ailelerin de kafasını karıştırıyor. Özellikle bebek dostu hastanelerin emzik kullanımına karşı çıkmaları, prematüre bebeği olan ailelerin ne yapması gerektiği konusunda endişeler uyandırıyor. Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, “Emzik kullanmayı destekleyenlerin de birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenle emzik kullanıp kullanmamaya bebeğe ve ailenin durumuna bakılarak karar verilmesi en doğrusudur.” dedi.

Emzik kullanılmalı mı, kullanılmamalı mı?

Emzik kullanımının önerilmemesinin nedenleri:
 
  • En önemli neden, emzik kullanan bebeklerin anne sütü almayı bırakıyor olması.
 
  • Bebekler, uzun süre emzik kullandığında ağız-diş yapısında kalıcı zararlar meydana gelir. Konuşma ve telaffuz bozuklukları ile orta kulak enfeksiyonuna kadar yan etkileri görülmektedir.
 
  • Emziklerin üretildikleri plastik türevlerinden bazılarının tükürükte eriyip kana geçtiği biliniyor. Bu konuda yapılan bilimsel gerçekleri göz önünde bulunduran uzmanlar, emzik kullanımını önermiyor.

Fakat...
  • Özellikle prematüre ve düşük doğum ağırlığı olan, kan şekeri düşük bebeklerde, emme refleksi zayıf olanlarda ve sinir sistemi ile ilgili problemi olan bebeklerde emzik kullanmak zihinsel gelişmeyi hızlandırdığı biliniyor.
 
  • Yine prematüre bebekler nadiren emme,  yutma ve nefes alma koordinasyon becerisini kazanmakta zorluk yaşar. Emziğin, emme refleksini geliştirmesi "ani bebek ölümü sendromu" diye bilinen sendromu azalttığı görülür. Bu gibi durumlarda emzik kullanımı tedavinin bir parçası olabilir. 
 
  • Diğer bebeklerde ise, sakinleştirici, oyalayıcı, huysuzluğu giderici etkileri bulunsa da gerekli bebeklerde yalnızca ilk aylarda mazur görülüyor. 

Sonuç olarak, bazı durumlarda desteklense de emzik kullanımı ilk altı aydan sonra zararlı olduğu yönleri baskın hale geldiği ve faydası azaldığı için kesilmesi önerilmektedir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER