pudra.com 24.02.2011

Göbek bağının önemi

Göbek bağı düşene kadar dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Göbek bağı düşmeyen bebeklere banyo yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir? Göbek bağında oluşabilecek problemler nelerdir? Yanıtlar pudra.com'da.

Anne karnındaki bebek göbek bağı sayesinde gerekli oksijeni ve besin maddelerini alarak büyür. Eğer bu bağ herhangi bir nedenle hasara uğrarsa, bebeğin gelişmesi durur ve durduğu gibi de yaşama veda eder. Bebek dünyaya geldikten sonra da göbek bağı hayati önem taşır. Eğer gerekli pansuman ve temizlik işlemleri yapılmazsa göbek bağı enfeksiyon kapabilir. Bebek anne karnında kaldığı süre boyunca amnios sıvısı içindedir. Sıvının içinde olduğu sürede oksijen alıp karbondioksit atılımı yani nefes alıp verme ve beslenme görevini anne ile bebeği bağlayan göbek bağı sağlar. Bebeğin doğumu ve nefes almasıyla beraber göbek bağının fonksiyonu biteceğinden doktor ya da yardımcı tarafından hızla klampe edilir (mandal benzeri bir kapatıcı takılır) ve bebek anneden bağımsızlığını ilan etmiş olur. Cantral Hospital'dan gelen bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Göbek bağının önemi

Göbek Bağı Düşene Kadar Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Göbek bağı temiz tutulmalıdır: Taze göbek bağı yeni doğan bebek için en önemli enfeksiyon giriş yerlerinden biridir. Günde en az bir kez olmak üzere tercihen her bez değişimi sonrasında göbek bakımı yapılmalıdır.
  • Göbek bağı kuru tutulmalıdır: Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kuruyacaktır.
  • Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin verin: Göbek bağı vakti geldiğinde kendiliğinden ayrılacaktır. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir ama günler içinde devam eden ısrarlı kanama durumunda acilen doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi bir ay geçmesine rağmen hâlâ göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik bozukluk olabilir.


Göbek Bağı Düşmeyen Bebeklere Banyo Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeklere her gün banyo yaptırılabilir ancak ilk birkaç ay haftada 2-3 kez banyo yaptırılması yeterli olur. Özellikle yüz, saçlı deri, göbek bağı, eller ve bez bölgesinin temizliği önemlidir. Göbek bağı düşmeden önce duş şeklinde ya da süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir. Göbek bağı temiz pamuk ile kurulanıp göbek bağı alkol ile temizlenmelidir.

Göbek Bağında Oluşabilecek Problemler
  • Kanama olması ve kanamanın sürekli olması,
  • Göbek güdüğü etrafında kızarıklık ve şişlik,
  • Göbek bağından sarı-yeşil akıntı ve pis koku gelmesi, bebeğinizin sağlığı ve gelişimi açısından riskli olabilir. Bu durumda doktorunuza başvurunuz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER