Pudra.com 09.10.2014

Grip olan anne bebeğini emzirmeli mi?

Anne grip olduğunda bebeğini emzirmeye devam etmeli mi ve neler yapmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Çevik Gündoğan yanıtlıyor.

İZLE: GRİP BEBEĞİME GEÇER Mİ?👇 
Havalar soğumaya başlayınca hapşırık, öksürük, burun akıntısı şikayetleri de arttı. Her yıl olduğu birçok kişi mevsim geçişlerinin olumsuz etkilerini yaşıyor. Ortalıkta kol gezen grip ve soğuk algınlığı emziren anneler içinse tam anlamıyla kabusa dönüşüyor. Zira onların düşünmesi gereken iki can var ve hemen akıllara o soru geliyor: "Hastayken emzirirsem acaba sütümden bebeğime de geçer mi?" İşte bu endişe ne yazık ki grip veya nezle olan birçok annenin bebeğini emzirmeye ara vermesine yol açıyor. Ancak uzmanlara göre bilinenin aksine anneler emzirmeye ara vererek bebeklerine zarar veriyorlar. Emziren anneler grip olduğunda nelere dikkat etmeli ve neler yapmalı Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Çevik Gündoğan anlatıyor.

Grip olan anne bebeğini emzirmeli mi?

Anne grip olunca bebeğini emzirirse, grip bebeğe geçer mi?
Grip olduğunda annenin emzirmeyi kesmesi kesinlikle yanlış bir inanışın sonucu. Halk arasında özellikle konuşulur ama bir hurafe. Tam tersine anne sütünü hiçbir şekilde kesmemeli. Çünkü sütü ile bebeğe doğal bağışıklık sağlıyor, anne sütü gribe karşı antikorlar içerdiğinden bebeği koruyor. Yani anne sütü bebek için koruyuculuk sağlayan ilaç gibi. Bu dönemde bebeğin hasta olmasını daha da engelliyor aslında.

Emziren anneler grip olduklarında ne yapmalı?
Öncelikle kendi başlarına ilaç kullanmaktan kaçınmalılar. Doktora danıştıklarında hastalık ve anne sütü açısından kar-zarar ilişkisine göre daha basit ilaçlarla tedavi olabiliyorlar.

Anne sütünün faydaları nelerdir?
Anne sütü öyle bir mucize ki bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor, zihinsel, beyinsel ve fiziksel gelişiminde son derece önemli rol oynuyor, kanserden kalbe, diyabetten obeziteye kadar birçok hastalığa karşı ileriki yaşlarda da koruyucu oluyor. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda sıkça karşılaşılan orta kulak iltihaplarına karşı da anne sütünün koruyucu olduğu yapılan çalışmalarla kanıtlanmış. Bebekleri ilk 6 ay boyunca mutlaka sadece anne sütü ile beslemek gerekiyor. Mümkünse 2-3 yaşına kadar anne sütü verilmesi faydalı.

Grip olan anneler nasıl emzirmeli?
Emziren annenin her zaman ellerini iyice yıkaması gerekiyor ama hapşırık, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz yanması, halsizlik, kırgınlık gibi durumlarda yani grip veya nezle kapısını çaldığında çok daha dikkat etmeli. Nefesini doğrudan bebeğe ulaşmasından kesinlikle kaçınmalı. Evi sık sık havalandırmalı çünkü mikroplar damlacık yoluyla kolayca bulaşıyor. Göğüs ucunun ve kıyafetinin temiz olmasına dikkat etmeli. Eve gelen ziyaretçilerin ardından da oda mutlaka havalandırılmalı. Maske kullanabilir, ancak maskeyi her 20 dakika yarım saatte bir değiştirmek gerekiyor. Maskeye dokunduktan sonra eller çok iyi yıkanmalı. Bir poşete konulmalı, açıkta bırakılmamalı.

Emziren anneler gribe yakalanmamak için nasıl beslenmeli?
Emziren annelerin hasta olmadan önce de beslenmesine çok dikkat etmesi, düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenmesi, bol sıvı tüketmesi gerekiyor. Bütün enfeksiyonlarda bol su içmek vücudun savaşması açısından önemli. Süt üretimini artırmada da başı çeken su; anne nezle, soğuk algınlığı veya grip olduğunda burun kanallarını açık tutuyor, enfeksiyonlara karşı direnç sağlıyor. Emziren anne hasta olmayı beklemeden, öncesinde de C vitamini içeren besinler tüketerek önlemini almalı. Haftada iki kez Omega-3 yağ asitlerince zengin balık tüketmek de griple mücadelede önemli.
 
İlgili haberlerimiz:

​Emzirme hakkında merak edilen 10 soru
Sağlıklı bir emzirme süreci için doğru emzirme pozisyonlarını bilmek, emzirme sıklığını iyi planlamak ve dengeli beslenmek önemli. İşte sık sorulan sorular...

​Emzirme pozisyonları
Bebeğinizi emzirirken onu hangi pozisyonlarda tutmanız gerektiğini biliyor musunuz? İşte bebeğiniz için en iyi emzirme pozisyonları...

​Rahat emzirme için ihtiyaç listesi
Emzirirken işinizi kolaylaştırmak üzere emzirme sütyeni, emzirme geceliği, göğüs ucu kremi, göğüs pedi, süt pompası gibi faydalı ürünlerin hepsi burada. Pudra.com'un emzirme rehberine mutlaka göz atın!


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER