pudra.com 19.07.2010

İkiz bebeklerde uyku

Uyku sadece bebeklerin büyüme-gelişmesi için değil, annenin de iyileşmesi için iyi bir yoldur. İşte çoğul anne-babaları için uyku konusunda dikkat edilmesi gerekenler!

Çoğul anne-babaları, bebekleri ile ancak yeterli uyuyabildiklerinde yeterli ilgilenebildiklerini ifade ederler. Uyku sadece bebeklerin büyüme-gelişmesi için değil, annenin de iyileşmesi için iyi bir yoldur. Düzensiz uykuların olduğu ilk dönemlerde yeterli uykuyu alabilmek oldukça güçtür. Birçok bebek beslenebilmek için sık uyanır. Bebekler zaman kavramları olmadığı için gece-gündüz ayırımı ya da iki uyanma arasındaki süreyi bilemezler. Zamanı ve uyku ile ilgili bir düzeni öğrenebilmeleri bazen aylarca sürebilir. Bebeklerin ihtiyacı olan uyku düzeninden çok anneler kendi ihtiyaçları olan uyku sistemine göre bir düzen oluşturmaya eğilimli olabilmektedirler. Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü'nden Pedagog Güzide Soyak anlatıyor...

İkiz bebeklerde uyku

Bebekler birçok zaman ağlar ve bunun nedenini onlar da bilmez. Her ağladıklarında yanlarında olmaya çalışın. Onların ihtiyaçlarını anlayın ve yanında olan güven duygusu oluşturabildikleri ebeveynlere ihtiyaçları vardır.

Bebeklerin beslenme düzenlerinin oluşmaya başlaması ile birlikte uyku düzenlerini oluşturmak daha kolaylaşabilmektedir. Yenidoğan masaj tekniklerini uygulamak bebeklerin rahatlamasına ve uykuya geçişini kolay yapmasına yardımcı olacaktır. Uzun ve düzenli bir gece uykusu oluşturmak çok da kolay bir iş değildir. Beslenme düzeni oturmaya başlamış bebeğiniz için ayrıca gece beslenme düzeni de oluşturmak gerekebilir. Ev içerisindeki uyaranları azaltmak, rutinler yaratmak (banyo yapmak, pijama giymek), onunla konuşmayı durdurmak, dokunarak varlığınızı hissettirerek uykuya eğilimini arttırmak gerekmektedir. İyi bir uyku düzeni için uykunun teşvik edilmesi gerekmektedir.

Çoğulların ilk aylarda aynı beşiği paylaşmaları onların anne karnındaki pozisyonlarına benzer bir durum oluşturduğu için daha uzun periyotlarla uyuyabildikleri görülmüştür. 3-6 ay arasında aynı beşikte yatma uyku düzeni için o iyi bir destek sağlayacaktır. Birbirlerine dokunmak onları rahatlatacaktır. Ayrı beşiklerde uyuma ihtiyaçlarını size belli edeceklerdir.

Anne ve babanın yatağına paralel olarak oluşturulmuş bir başka yatak bebeklerin beslenmesi ve uyutulması ile ilgili pratik bir yöntem olabilmektedir. Özellikle uykuya zor geçen annelerin bu yöntemi denediklerinde yataklarından tamamen kalkmamaları nedeni ile daha rahat oldukları gözlenmiştir.

Uyku yoksunluğu çeken bir annenin zamanla sıkıntıları artacaktır. Lohusalık ve ilk aylarda daha yoğun yaşanabilmektedir. Annelerin fiziksel ve duygusal açıdan güçsüz kalmasına neden olacaktır. Uykusuz asabi ve sıkıntılı görünüm içerisinde olabilirler. Babalar annelerin enerjisi düştüğü her durumda yardımcı olmaya hazırlıklı durmalılar. Uyku sorunu çözülene kadar mutlaka yardım alınması gerekmektedir. Bebeklerin uyku ihtiyacı kadar ebeveynlerin de uyku ihtiyacına çözüm bulunması gerektiğini unutmamalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER