@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 17.04.2017

Baba oğul ilişkisi nasıl gelişir?

Okul Öncesi Öğretmeni ve Ebeveyn Koçu İpek Dağıstanlı baba-oğul arasında güçlü bir ilişki kurmanın sırlarını anlatıyor.

Her ne kadar yıl 2017 olsa da hala bazı şeyler babadan oğula geçiyor, daha hiç duymadım oğuldan babaya geçen bir şeyi. Bu yazım sevgili babalar sizlere. Bir ailenin en önemli yapıtaşlarından birisi değil midir baba-oğul ilişkisi?

Baba Oğul İlişkisi Nasıl Gelişir?

30-40 yıl öncesi babalar çocuklarıyla ilişkiyi otoriter olarak ve uzaklaşarak kurmaya çalışıyordu. Bir de eve para getiren ve aileyi koruyan kimliğiyle ön plandaydı babalar. Günümüzde çekirdek ailelerin artması, annelerin de çalışmasıyla, babalar da çocuk yetişirken annelere destek olmaya başladı. Bu yeni rolde babalar koruyucu, kapsayıcı ve güven verici özelliklerini etkin kullanabildiler ama günlük hayatta pekçok baba bebek bakımı konusunda deneyimsiz kaldı. 

İyi bir baba olabilmek için iyi bir anneye, iyi annelik yapılabilmesi için de iyi bir babaya ihtiyaç var. Eşler arasındaki işbirliği gebelikle başlıyor, doğum ve doğum sonrasında devam ediyor. Annelik, bebek dünyaya geldiğinde başlıyor ama babalık zamanla öğreniliyor. Bu süreçte annenin kocasına karşı tutumunun temelinde kendi babasıyla ilişkisi çok önemli. Çocukların ruh sağlığının gelişiminde çiftlerin kavgasız gürültüsüz geçinmesi en temel noktalardan biri. Çünkü çocuk, anne ve babasıyla özdeşim kurarken aralarındaki ilişkiyi de içine sindiriyor. Çocuğun zihnindeki baba, gerçek babanın; çocuğun hayalindeki baba ise, gelenek ve göreneklerdeki babanın ve toplumsal yaşamdaki baba rolünün bir karışımı. Çocuğun zihninde canlandırdığı baba, yaşamın her evresinde değişiyor yani.

Bizim evde ise durum şu; çok şükür çocuklarımızın ruh sağlığını bozacak bir evliliğimiz yok ama her günümüzde günlük güneşlik değil tabii. Kişisel çekişmelerimizin çocuklarımızı etkilemesine hiç bir zaman izin vermeyiz eşimle. Çünkü o iki yetişkin arasında kalması gereken bir durum. Ama işin içinde çocukla ilgili bir konu olunca, evdeki büyük çocuk konuya hemen ortak oluyor. Ama artık ben, baba oğul ilişkisine hiç karışmıyorum. Çok karışıp arada kaldım elime bir şey geçmedi ve aradan çekildim. Şimdi baba oğul ne halleri varsa çözüyorlar. Gördüğüm kadarıyla gayet de birbirlerinden keyif alarak hem de.

Şimdi başlığı tekrar soruyorum sizlere. Baba oğul ilişkisi nasıl gelişir? Babanın oğluna zaman konusunda bonkör olmasıyla tabii ki...

İpek Dağıstanlı kimdir?
İpek Dağıstanlı Yeditepe Üniversite'sinde Ebeveyn ve Aile Koçluğu eğitimini kendi annelik tecrübeleriyle birleştirerek ebeveynlerle keyifli bir yaşam sürmeleri için seminerlerde buluşuyor. Okul öncesi öğretmeni ebeveyn ve aile koçu olan İpek Dağıstanlı kendine ait bloğu dışında; Milliyet, Pembe Nar, Hürriyet/Yazar Kafe'de köşe yazarlığı yapıyor. Aylık Mother&Baby Türkiye'de anne ve çocuk hakkında yazıyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER