Gazeteport 19.03.2013

Çocuğa sütü kaymaklı mı kaymaksız mı içirmeli?

Yeni yapılan bir araştırma, iki yaşında kaymaksız süt içen bir çocuğun yağlı süt içenlere göre daha fazla kilo aldığını ortaya koyuyor.

Anne ve babaların çocuklarına fazla kilo almasın diye içirdiği kaymağı alınmış sütün de bir işe yaramadığı ifade edildi. Uzmanlara göre iki yaşından dört yaşına kadar tam yağlı süt içen çocuk düşük yağlı süt içenlere göre daha az kilo aldı. Bilim insanları yüksek yağ içeren sütün çocukları uzun süre tok tuttuğu için daha az yemek yemelerine sebep oladuğuna inanıyor.

Çocuğa sütü kaymaklı mı kaymaksız mı içirmeli?

ABD'de Virginia Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada genellikle düşük yağ içeren ve kaymağı alınmış süt içen iki yaşındaki çocuğun dört yaşına kadar yüzde 57 daha fazla kilo alma eğilimi olduğu belirtildi. Ama tam yağlı süt içen çocukların aynı süre zarfında daha az kilo aldıkları gözlemlendi.

Araştırmaya öncülük yapan Prof. Mark DeBoer "Çalışmada düşük yağ içeren veya kaymaksız süt içen çocukların daha az kilo alacaklarını öngördük ama olay böyle olmadı" dedi.

ABD'de Amerikan Pediyatri Akademisi ve Amerikan Kalp Derneği obezitenin önüne geçmek için bütün çocuklara düşük yağ içeren ve kaymağı alınmış süt içmelerini öneriyor. Buna karşılık İngiltere'de beş yaş altı çocuklara kaymağı alınmış süt önerilmiyor, çünkü büyümeleri için ekstra enerjiye ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

Araştırmada 11 bin ebeveynin çocuklarına ne tür süt içirdikleri incelendi. Ayrıca çocuklarının yaşıyla birlikte kilosu da analiz edildi. Online yayınlanan Archives of Disease in Childhood dergisinde çıkan araştırmada kilolu çocukların daha çok yağsız süt içtiği ortaya çıktı.

Prof. DeBoer "Aileler düşük yağ içeren süt içirerek çocuklarına iyilik yaptığını düşünüyor ama tam yağlı süt çocuğu tok hissettirir ve diğer yüksek kalorili yiyecekleri almasını engeller" dedi.

DeBoer bunun yanında çocukların fazla televizyon izlemesini, şekerli içecek içmesini engellemek, hareket etmesi, sebze ve meyve yemesini teşvik etmek gerektiğinin üzerinde durdu.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER