habertürk 23.11.2010

Çocuğum nasıl spor yapsın?

Çocuğumuz niye spor yapmalı? Spora kaç yaşında başlamalı? 6-7 yaş grubu için ideal spor dalları nelerdir? Çocuğumuzu kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçirmeli miyiz? Yanıtları pudra.com'da.

Minik bebeğiniz büyüdü ve koşmaktan bıkmayan bir çocuk haline mi geldi? Hiç endişe etmeyin. Bu artık onun spora başlama zamanı demektir. Yaşıtlarıyla bir arada top peşinde koşmalı, belki de ilk kulaçlarını atmalı… Peki çocuğunuzu sporla nasıl tanıştırmalısınız? Bunu yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Bu soruların cevaplarını 30 yıldır sporun bizzat içindeki olan Hakan Artış’tan aldık.

Çocuğum nasıl spor yapsın?
Hakan Artış basketbol kariyerinde 13 yıl Fenerbahçe’de, 4 yıl Efes Pilsen’de forma giydi. 80 kez milli oldu. Daha sonra uzun yıllar Genel Menajerlik, spor iletişimi ve Pazarlama Müdürlüğü yaptı. Artış www.sportmentv.com sitesinde ailelere çocuk ve spor ko

ÇOCUĞUM NİYE SPOR YAPMALI?

Spor yapmak çocuğun bedensel gelişiminin yanı sıra, rekabeti ve dayanışmayı öğretir, başarma ve bağımsızlık duygusunu geliştirir, ona sosyal beceriler kazandırır, sorumluluk almasını sağlar. Ayrıca spor takım çalışması alışkanlığı edinmesine de yardımcı olur.

Çocuğunuz bu önemli alışkanlıkların etkisini yetişkinlik döneminde iş hayatı, evlilik, sosyal ilişkiler gibi her alanda görecek.

SPORA KAÇ YAŞINDA BAŞLASIN?

İyi bir eğitmen gözetiminde çocuğunuz 5 yaşından sonra birden çok sporu yapabilir. Bu yaşlarda çocuk için spor keyif ve eğlencedir. Sporu sevmesi ve hayatının bir parçası olarak görmesi için asık suratlı antrenörlerden uzak durması önemlidir. İlgilendiği spor dalının temel hareketlerini öğrenmesi yeterlidir.

6-7 YAŞ GRUBU İÇİN İDEAL SPOR DALLARI NELERDİR?

Öncelikle tavsiyem şu; çocuklarınızı onun sevdiği ve istediği spor branşına yönlendirin.
Kayabilir, yüzebilir, jimnastik yapabilir ya da koşabilir. Türkiye genelinde anne ve babalar çoğunlukla çocuklarını kendi sevdikleri ve istedikleri spor branşına yönlendirme eğilimindeler. Ancak büyük bir yanlış yaptıklarının da farkına varamıyorlar.

SPORA BAŞLADIKTAN SONRA BUNU BİR EĞLENCE OLARAK MI GÖRMELİ?

5-7 yaş arasına sporu öğrenme dönemi diyebiliriz. Bu dönem birebir mücadeleye ve maç yapmaya uygun değildir. Çocuğunuzu uzak doğu sporlarına bile başlatabilirsiniz ama sporla tanışma yaşlarında yaralanma ve sakatlanmalardan uzak durulmalı. 9-10 yaşına gelen bir çocuk bedensel koordinasyonu, kas oluşumu ve zeka gelişimiyle artık takım sporlarına hazırdır. Basketbol, Voleybol ve Futbol gibi takım sporlarında artık maç yapabilir, mücadeleye girebilir.

ÇOCUĞUMU KAPSAMLI BİR SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRMELİ MİYİM?

Günlük aktivitelerin dışında daha yoğun spor yapması, vücuduna fazladan yük bindirecek. Eğer sağlığı bu duruma uygun değilse, zarar görmesi işten bile değil. İşte bu yüzden ayrıntılı bir sağlık kontrolünden geçirilmesi özellikle de kalbinin kontrol edilmesi şart. Çünkü anne karnında ya da doğum sonrası çeşitli nedenlerle oluşan kalp hastalıklarının yüzlerce farklı türü var.


Habertürk Gazetesi, Alp Ulagay


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER