@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 23.11.2010

Çocuk gelişiminde oyunun önemi

İdeal çocuk gelişiminde oyun, önemli bir rol oynamaktadır. Oyun çocukların bilişsel, fiziksel ve duygusal gelişimlerini yaratıcılıkla birleştirerek geliştirmektedir. Psikolog Şafak Patavi Kılıç anlatıyor.

Çocuk oyunla erken yaşta tanışmakta ve kendisini çevreleyen dünyayı oyun yoluyla kavramaktadır. Bu nedenle bebeklik çağından itibaren gün içerisinde çocuğun sık sık oyun oynaması desteklenmektedir. Çocuğun deneyimlediği dış dünyayı oyun yoluyla tekrar kurması ve keşfetmesi duygusal anlamda kendisini ifade etmelerini sağlamaktadır.

Çocuk gelişiminde oyunun önemi

Çocuk oyun sırasında kendisini özdeşleştirdiği yetişkin rolleriyle korkularını ve diğer kişilerle olan iletişimlerini yansıtır. Böylelikle oyun, kendi iç dünyasını tekrar yaşayan çocuğun güven duygusunu geliştirme ve dayanıklılık kazanma adına yeni yeterlilikler edinmesine de olanak tanır. Oyun oynama sırasında çocuk grup içerisinde nasıl işbirliği içerisinde olacağı, nasıl paylaşacağı, ortak nokta bulma metotları, sorunları nasıl çözeceği konusunda da bilgi sahibi olur.

Oyun kurma, geliştirme ve sürdürme aşamalarında müdahaleye maruz kalmayan çocuk kendi karar verme, sorun çözme becerilerini kendi geliştirebilmekte, ilgi alanlarının farkına varabilmekte ve bu ilgi alanları üzerine istekle gidebilmektedir. Oyun sırasında yetişkin müdahalesine maruz kalan çocuk ise oyunun onlara sağladığı yararlardan sınırlı faydalanmaktadır. Yetişkinlerin rol dağılımı, oyun kuralları ve oyunun içeriği konusunda baskın oldukları zamanlarda çocuğun yaratıcılık, liderlik ve grup becerileri olumsuz yönde etkilenmekte duygusal olarak da kendilerini ifade etmede zorlanmaktadır.

Anne ve babalar da oyuna dahil olmalı

Çocuk gelişimi uygun, etkili, sevgi dolu ve tutarlı anne baba tutumları desteğiyle gelişmektedir. Bu özellikler anne baba çocuk oyunu sırasında da önem teşkil etmektedir. Anne babalar çocuklarını oyun oynarken izlediklerinde ya da oyuna dâhil olduklarında dünyayı çocuklarının gözlerinden görmek gibi eşsiz bir fırsatı da yakalamış olurlar. Oyun sırasında oluşan etkileşimler anne baba ve çocuk arasında sonsuz bir ilişki gelişmesine destek olur. Çocukların dünyasını görme fırsatı yakalayan ebeveynler daha etkili iletişim kurma konusunda fırsat yakalamış olurlar.

Çocuk gelişiminde olduğu kadar, anne baba çocuk iletişiminde de oyunun rolü önemlidir. Oyun ebeveynlere çocuklarıyla kaliteli, sevgi dolu, özel zaman geçirme konusunda destek olmaktadır. Anne babaların dış etkenlerden etkilenmeden kendilerini tamamen oyuna verecekleri ve çocukların eşsiz dünyalarını keşfedecekleri oyun zamanları yaratmaları tavsiye edilmektedir.

Şafak Patavi Kılıç
Psikolog
Ninos Çocuk Gelişim Merkezi


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER