06.03.2021

Korku duygusunun çocuk gelişimindeki yeri ve dönemsel korkular

Çocuğunuzun korkularından endişe ediyor olabilirsiniz. Ancak bilin ki çocuklar her yaş döneminde farklı korkular yaşayabilir ve bu normaldir.

İZLE: ÇOCUKTA KORKU NEDEN OLUŞUR?👇 
Çocuğunuzun korkularından endişe ediyor ve korkusunun normal olup olmadığını merak ediyorsanız o halde bilmelisiniz ki; çocuklar her yaş döneminde farklı korkular yaşar.

Korku duygusunun çocuk gelişimindeki yeri ve dönemsel korkular

Çocuğunuzun bir şeylerden korktuğunu fark ettiğinizde mutlaka gelişim dönemini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Çünkü çocuklar dönemsel olarak belli korkular geliştiriyor ve bu korkular çocukların gelişimi için önemli. Ancak korkuyu kaygı ile karıştırmamak gerekiyor. Çünkü ailenin ve yakınların çocuğa olan yaklaşımı, çocuğun gelişimsel korkularını pekiştirerek kaygılara dönüşmesine neden olabiliyor. Bu anlamda korkuların kaygıya dönüşmesi tamamen çocuk eğitimi ile ilgili... 

Psikolog Elif Gürsoy'un UZMANTV'de yaptığı açıklamalara göre çocuklarda korku genelde iki çeşit. Birincisi içgüdüsel korkular, ikincisi öğrenilmiş korkular.

Çocuklarda 4 yaşına kadar içgüdüsel korkular görülüyor. Duyduğu bir ses nedeniyle sıçrayan bebek, içgüdüsel bir korku nedeniyle sıçrıyor. Aynı zamanda karanlıkta bir gölgenin yarattığı şekli canavara benzeten bir çocuk ise hayal dünyasının yarattığı etki ile korkabiliyor. Ancak anne babadan, ya çevreden ya da televizyondan öğrenilen korkular da vardır.

Uçaktan veya kedilerden korkan ebeveynler veya aile büyükleri, bu korkularını çocuklarına da taşır. Çocuk da uçağa binmekten korkabilir; kedilerden çekinebilir. 

Ancak yine de çocuğunuzun korkularından endişe ediyor ve korkusunun normal olup olmadığını merak ediyorsanız bilmelisiniz ki; çocuklar her yaş döneminde farklı korkular yaşıyor. 

Klinik Psikolog Müjde Yahşi özellikle çocuklarda dönemsel olarak normal korkuları şöyle sıraladı:

Çocuklarda dönemsel olarak normal görülen korkular
  • 1 yaşlarındaki bir bebek yabancılardan korkar.
  • 2 yaşlarındaki bir çocuk yüksek sesten.
  • 5 yaşlarındaki bir çocuk karanlıktan ve hırsızlardan korkar.
  • 7 yaşlarındaki bir çocuk hayali varlıklardan korkmaya başlar.
  • Ergenliğe erişen çocuğun korkuları ise daha çok başkalarının kendisi hakkında düşünceleri ile ilgili korkulara yöneliktir.

Klinik Psikolog Müjde Yahşi'nin açıklamalarına göre, korkular gelişimsel ve çocuğun içinde bulunduğu duruma göre değişkenlik gösteriyor. Ailenin ve yakınların çocuğa olan yaklaşımı, çocuğun gelişimsel korkularını pekiştirerek kaygılara dönüşmesine neden olabiliyor. 

Bir diğer yandan Yahşi, kimi zaman korku ve kaygının birbirine karıştırılabildiğinden bahsetti.Yahşi korku ve kaygı arasındaki farklı daha iyi anlayabilmeniz için bu kavramları şu şekilde açıkladı:
  • Korku, şimdiki zaman içinde yer alır ve karşılaştığımız tehdit veya tehlike anında hissettiğimiz ve nesneye karşı olan duygudur.
  • Kaygı ise gelecekteki ihtimallerden yani nesnesi olmayan ve kaynağı belirsiz olan süreğen hissettiğimiz korkudur. 

Gelişim dönemine uygun zamanda görülen korkular çocuğun gelişimine de faydalı

Yahşi, korku duygusunun diğer duygularımız gibi sağlıklı olduğunu ve çocuğu da geliştirdiğini açıklıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Çünkü korku duygusu çocuğa problemlerle baş etmeyi öğretir, çevre ile uyumunu kolaylaştırır ve tehlikelerden korur."

Çocuğunuzun bir şeylerden korktuğunu fark ettiğinizde mutlaka gelişim dönemini de göz önünde bulundurmayı unutmayın ve bu korkusunu kaygı ile karıştırmayın.

Gerektiğinde korkan ama korkusu ile mücadele etmeyi öğrenen çocukların yetişmesi ümidiyle...

İlgili haberlerimiz:

​Çocuğum yatağında yatmaktan korkuyor
Çocuğunuz korktuğu için kendi yatağında yatmak istemiyor ve her gece uyku saatini mücadeleyle geçiriyorsanız, Psikolog Aslı Dalan'ın tavsiyelerine kulak verin. Çocuğunuzun kendi yatağında yatması için neler yapabileceğiz Pudra.com'da.

​Kaygılı çocuklara öğretilmesi gereken 6 alışkanlık
Başarısız olma, arkadaşları tarafından sevilmeme gibi kaygılar yaşayan çocuklar için Psikolog Daniel B. Peters, 6 öneride bulunuyor.

​Çocuklarda kekemelik neden olur?
Kekemelik tedavi edilebilen bir konuşma bozukluğudur. Peki anne babalar kekemelik sorunu olan çocuğa nasıl davranmalı?


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER