pudra.com 11.10.2010

Çocuklarda parmak emme

Parmak emmenin ana rahmindeyken öğrenilen bir eylem olduğunu biliyor muydunuz? Dolayısıyla belli bir yaşa kadar, çocuklarda parmak emme normal karşılanması gereken bir durumdur. Peki ne zaman bir soruna dönüşür?

Bebekler parmak emmeyi henüz ana rahmindeyken öğrenirler. Bu nedenle 3-4 yaşına kadar parmak emme davranışı bir hastalık belirtisi olarak görülmez. Ama belli nedenlerden dolayı parmak emme ilerleyen yaşa rağmen devam edyorsa, bu durum bir hastalık belirtisi olabilir.

Çocuklarda parmak emme

Parmak emmenin altında hangi nedenler yatar?

Parmak emme, bebeğin anneyle iletişim eksikliği veya annenin yanlış tutumlarının bir sonucu olarak sürebilir. Anne bebeğin yeterince yanında olmuyor, yeterince okşamıyorsa, ona doğru biçimde ilgi göstermiyorsa parmak emme süregiden bir alışkanlık halini alabilir.

Ayrıca annenin bebeği her ağladığında meme vererek susturma yolunu seçmesi de bebekte meme yerine parmak emmeyi bir bağımlılık haline getirebilir.

Parmak emen çocuğa nasıl davranmalı?

Sorunu çözmek için doğru adım, emme davranışının değil, altında yatan nedenin üzerine gitmek, çocukla anne ve baba arasındaki iletişimdeki sorunları fark edip değiştirmektir. Çocuk uzun süre yalnız kalıyorsa, ailesiyle oyun oynayamıyor, yaratıcı oyunlara yönlendirilmiyorsa, durağanlık yaşıyorsa öncelikle bu eksiklerin giderilmesi gerekir.

Parmak emme alışkanlığı gözlenen bebeğin bu davranışı önlenmeye çalışılmamalı, çocuk bu davranışı yüzünden utandırılmamalıdır. Olumlu davranışlar göstermek, çocuğun parmak emmekten uzaklaşması için övgü ve ödül yöntemlerine başvurmak doğru olacaktır. Çocuğun oyuncak olarak benimsediği nesneleri yatağına koymak rahatlatıcı bir etki yapacaktır.

Psikolog Berna Akpınar anne babanın çocuğa yaklaşımı için önerilerini anlatıyor. İzleyin:

  


Uykuya geçerken parmak emme

Uykuya geçerken çocuklarda parmak emmeye sıkça rastlanıyor ve bu genelde küçük yaş gruplarında görülüyor. Küçük yaşta damak gelişimi önemli olduğu için de bu hareketi engellemek gerekiyor. Uykuya geçerken parmağını emsin gibi bir düşünceyle serbest bırakmamız yanlış.

Peki ne yapabilirsiniz? Uyku sırasında belki parmağını emecektir, fakat uyuduktan sonra elleri ağzından çekilebilir veya uykuya dalarken ellerini ağzına götürmemesi için elleri tutulabilir. Baskı şeklinde değil, sevgi göstererek ellerinden tutulabilir. Kendiliğinden geçmesini beklemek işe yarayabilir. Çünkü çocuk zaten bunun yanlış bir davranış olduğunun farkında ve bunu kendi başına çözmeye çalışıyor ama karşısındaki kişiden de yardım bekliyor. Bu karşısındaki kişi de anne. Eğer anne çocuk arasında güvenli bir bağlanma ortaya çıkarsa, çocukla annenin ilişkisi daha iyi bir yere doğru giderse, o zaman zaten kendiliğinden bu davranış da yok olacaktır.

Parmak emmenin ne gibi zararları vardır?

Çocukların büyük bir çoğunluğunda ilerleyen yaşlarda damak problemleri ortaya çıkıyor. Başparmak direk damağa oturduğu için damaktaki problemler nedeniyle çocuklar daha sonra diş doktorlarına götürülüyorlar. Bunun yanı sıra ağızda kapanma bozuklukları olabiliyor. Çocuğun eli sürekli ağızda olduğu için ilk çıkan dişlerle sürekli oynuyor ve dişler yamulabiliyor. Damağın farklı yapısından dolayı ortaya konuşma bozukluğu da çıkabilir. Dişler normalde gelişmesi gereken şekilde gelişmediği için seslerin telaffuzunda tabii ki farklılıklar olacaktır. Ayrıca sosyal zararları da var. Çocuğun anaokulunda, 3-4 yaşındayken parmak emiyor olması arkadaşları tarafından daha küçük yaşta bir bebek olarak algılanmasına neden oluyor ve bu çocukta aşağılanmış hissi uyandırıyor.

Psikolog Berna Akpınar tüm bu zararları ve bu zararlardan kurtulmanın yollarını anlatıyor. İzleyin:

  


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER