pudra.com 23.06.2010

Elektromanyetik kirlilik ve çocuk sağlığı

Teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan ve önemli bir çevre sorunu olan elektromanyetik kirlilik çocuklarımızın da sağlığını tehdit ediyor. İşte bu konuda alabileceğimiz önlemler...

"Elektromanyetik kirlilik ve çocuk sağlığı" başlığı altında çok bilgilendirici bir mail aldık ve hemen sizlerle paylaşmak istedik... İşte Amerikan Pediatri Akademisi Üyesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hayriye Aygar'ın bu konudaki açıklamaları ve önerileri...

Elektromanyetik kirlilik ve çocuk sağlığı

Günümüz dünyasındaki teknolojik gelişmeler toplumun büyük kısmına sosyal ve ekonomik yararlar sağlayarak yaşantımızı oldukça kolaylaştırmıştır. Ancak teknolojik gelişmeler sonucunda ortaya çıkan önemli bir çevre sorunu elektromanyetik kirliliktir. Günlük yaşantımızda ne kadar sık ve uzun süreli kullandığımızın farkında bile olmadığımız elektronik cihazların tamamı elektromanyetik alan yaratmaktadır. 

Enerji nakil hatları ve trafo istasyonları, TV ve bilgisayar ekranları, radyo, TV ve telsiz verici istasyonlarının antenleri, radar sistemleri, uydu iletişim sistemleri, tedavide kullanılan tıbbi elektriksel cihazlar, mikrodalga fırınları, GSM haberleşme sistemi temel baz istasyonu ve cep telefonu anteni elektromanyetik dalga yayan sistem ve aletlerin bir kısmıdır. Manyetik alanlar bina, ağaç, perde gibi nesnelerle önlenemezler. 

Yapılan çalışmalarda, elektromanyetik alanların insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri ortaya çıkmakta ancak uzun dönem etkileri için çalışmalar sürmektedir. Bu sürede kişilerin uymaya özen göstermesi gereken önlemleri burada vermeyi uygun görüyorum:

1. Yeni binalar, çocuk yuvaları ve okullar; yüksek gerilim hatlarından ve trafolardan en az 100 metre uzaklıkta inşa edilmelidir. 


2. Yüksek gerilim hatları yerleşim alanlarından uzakta inşa edilmeli, eğer yerleşim alanlarından geçmeleri zorunlu ise bu hatların yeraltından geçirilmesi sağlanmalıdır. 


3. Evlerin elektrik tesisatları gözden geçirilmeli, ev içinde manyetik maruziyetini minimalize edecek şekilde projelendirilmelidir. 


4. Televizyon ekranından en az 1 metre uzakta oturulmalı, çocukların TV’yi uzaktan izlemeleri sağlanmalıdır. 


5. Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterilmeli ya da ekran filtresi kullanılmalı, LCD ekranlar tercih edilmelidir. Tüm bunlar mümkün değilse bilgisayar ekranından en az 60 cm uzakta oturulmalıdır. 


6. Çocukların oyun amaçlı bilgisayar kullanmaları yerine açık havada oyun oynamaları özendirilmelidir. 


7. Halojen ve floresan lambalar, okuma lambası olarak kullanılmamaya özen gösterilmelidir. 


8. Yatak odalarında TV ya da bilgisayar bulundurulmamalı, varsa kullanılmadığı zamanlarda fişten çekilmelidir. 


9. TV, çamaşır makinası, bilgisayar gibi aletlerin arkasında bulunan odada, bu araçların hemen arkasında yatak, sürekli kullanılan koltuk bulundurulmamalıdır. 


10. Bu tür araç gereçlerin bulunduğu odalarda ve duvarların arkasında çocuk yatağı bulundurulmamalıdır. 


11. Elektrikli araçlar kullanılmadığı zaman kapatılmalı, stand by konumunda unutulmamalı ve hatta fişten çekilmelidir. 


12. Yatak odalarında geceleri uyku zamanında tüm elektrik akımını kesecek anahtarlar yerleştirilmelidir. 


13. Elektrikle çalışan radyolu saatler yatak başlarından en az 1 metre uzağa yerleştirilmeli ya da pil ile çalışan alarmlı saatlerle değiştirilmelidir. 


14. Saç kurutma makinaları yüksek manyetik alan yaymaktadırlar. Yüksek manyetik alanların beyindeki melatonin salınımını azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle sürekli kullanmak yerine aralıklı ve kısa süreli kullanmak tercih edilmelidir. 


15. Bebek telsizleri bebek yataklarından en az 1 metre uzağa yerleştirilmelidir. Mümkünse bebek telsizleri ses kontrollü modda (sadece bebek ses çıkardığında çalışan mod) çalıştırılmalıdır. 


16. Kreş, çocuk yuvası, okullar ve çocuk hastanelerine cep telefonu baz istasyonu kurulmamalıdır. 


17. Onaltı yaşından küçük çocuklar mümkünse cep telefonu kullanmamalıdır. Çocuklar ve adolesanlar cep telefonunu sadece geçerli nedenleri varken kullanabilir. Bu görüşmeler kısa süreli (günde 10 dakikadan az) ve mümkünse hand free kitleri kullanılarak veya kulaklıkla kullanımı tercih edilmelidir. Görüşme öncesi cep telefonun kapsama alan gücü kontrol edilmelidir. SAR değeri 0.1 W/kg’dan düşük cep telefonları tercih edilmelidir. Cep telefonu, kullanılmadığı zamanlarda mümkün olduğunca uzağa bırakılmalıdır. 


18. Dizüstü bilgisayarlar şarjlı kullanıldıklarında daha az elektromanyetik alan yaydıkları için bu konumda kullanılmalıdır. Evlerde kullanılan DECT telefonların baz istasyonları ve kablosuz modemler yatak odası dışına yerleştirilmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER