18.10.2018

İşitme kaybı okul başarısını olumsuz etkiliyor

KBB Uzmanı Op. Dr. Ayhan Dağaşan, okul çağındaki çocuklarda yaşanan işitme kaybının çocuğun okul başarısına olumsuz etki ettiğinin altını çizdi.

KBB Uzmanı Op. Dr. Ayhan Dağaşan, okul çağındaki çocuklarda yaşanan işitme kaybının başarıyı etkilediğini belirterek, “Ebeveynler, çocukları okula başlamadan önce işitme kaybı ihtimaline karşılık çocuğun kulaklarını kontrol ettirmeli ve gerekli görüldüğü taktirde tedaviye başlamalı. Çocuğun gelişimi ve başarısı için bu oldukça önemli” dedi.

İşitme kaybı okul başarısını etkiliyor

Küçük yaştaki çocuklarda özellikle okul çağında olanlarda, işitme kaybı veya orta kulak iltihabı çocuğun başarısını önemli oranda etkiliyor.
 
Okuldaki başarının çocuğun sağlıklı olmasıyla ilişkili olduğunu belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Ayhan Dağaşan, bu dönemde yaşanan sağlık sorunlarının çocuğun motivasyonunu etkileyebileceğini söyledi.
 
KBB Uzmanı Op. Dr. Ayhan DağaşanOp. Dr. Dağaşan, özellikle işitme kayıplarının oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Çocuklarda işitme sorununun genel olarak en sık nedeni orta kulak iltihabıdır. Çocuklar anatomik yapıları nedeniyle büyüklere oranla orta kulak iltihabına (otitis) daha kolay yakalanırlar. Orta kulak boşluğu ile burun arkası boşluğunu birbirine bağlayan östaki borusu adı verilen kanal, küçük çocuklarda çok kısa ve yatıktır. Bu nedenle, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan sonra orta kulağa mikropların çok kolay ulaşmasına neden olur. Ayrıca kanal yatık durumda olduğu için salgıların boşalması da zorlaşır” dedi.
 
Erken teşhis önemli
 
İşitme kaybının erken dönemde belirlenmesinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Dağaşan, bu konuda ailelerin dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Dağaşan, pek çok işitme kaybının tedavisi olduğunu belirterek, “Tedavisi mümkün olmayan, genellikle çoğu doğumsal olan işitme kayıplarının da erken dönemde fark edilmesi sayesinde, özel eğitimlerle problem en aza indirilebilir. Ebeveynler çocuğun büyümesini ve gelişmesini dikkatli ve yakından takip ederse işitme kaybı erken dönemde teşhis edilebilir” diye konuştu.
 
Uzun süre devam eden üst solum yolu enfeksiyonları orta kulakta iltihaba yol açıyor!

Uzun süre devam eden üst solunum yolu enfeksiyonunun da orta kulak iltihabına neden olabildiğini ifade eden Op. Dr. Ayhan Dağaşan, ailelerin çocuğun kulağı ağrıdığında ve duyma sorununu fark ettiğinde zaman kaybetmeden doktora gitmeleri gerektiğine dikkat çekti.
 
Duyma sorunları olan çocuk arkadaşlarıyla da sağlıklı ilişki kuramaz
 
Duyma kaybı nedeniyle öğrencinin okul hayatının da etkileneceğini dile getiren Dağaşan, iyi işitmeyen bir çocuğun öğretmeninin anlattıklarını anlayamadığını ve buna bağlı olarak da sıkıntı yaşayacağını söyledi. Dağaşan, bu durumda çocuğun arkadaşlarıyla da sağlıklı bir ilişki kuramayacağına dikkat çekerek, “Bu nedenle ebeveynler, çocukları okula başlamadan önce çocuğun kulaklarını kontrol ettirmeli ve gerekli görüldüğü taktirde tedaviye başlamalı. Çocuğun gelişimi ve başarısı için bu oldukça önemli” dedi.


İZLE: İŞİTME KAYBI NEDENLERİ👇 
POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER