@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.09.2015

Müzikle ilgilenen çocuklar daha başarılı oluyor

Müziğe erken yaşlarda başlayan çocuklar ilerleyen yıllarda daha başarılı oluyor. Peki çocukların müzik eğitimine hangi yaşta başlamaları doğru?

Müziksiz bir hayat düşünmek zor. Birçoğumuz daha konuşmayı tam olarak öğrenmeden dans etmeyi, şarkı söylemeyi öğreniyoruz. Atalarımızdan bu yana ritme karşı koyamayan bir yapımız var. Bazılarımız ise bebekliklerinde ve çocukluklarında müziğe karşı daha duyarlı, daha yetenekli oluyor. Yetenekleri aileleri tarafından keşfedilen çocuklar şanslı, küçük yaşlardan müzik gruplarına dahil olabiliyor, bir enstrüman çalmayı öğrenebiliyorlar. Pudra.com olarak farklı uzmanların görüşlerinden yararlanarak bir çocuğun müziğe hangi yaşta başlaması gerektiğini ve müzik eğitiminin faydalarını araştırdık.

Erken yaşta müziğe başlamak çocuk gelişimine katkı sağlıyor
 
Eskiden Türkiye'de 'Çocuğum müzikle ilgilenirse derslerinden geri kalır' gibi yanlış bir düşünce hakimdi. Aksine müzikle uğraşan çocukların öğrenmeye daha açık ve özellikle müzikal yeteneği/geçmişi olan çocukların akademik hayatta, bilimsel konularda (matematik ve fizik derslerinde) daha başarılı olduğu görülüyor. Sanat ve bilim düşünülenin aksine birbirini tamamlayan dallar. Sanatsız bilim, bilimsiz sanat düşünülemez. Solfej ve notalar aslında matematik üzerine kurulu ve bu nedenle müzik eğitimi almak küçük çocukların gelişimi için çok önemli. Müziğe erken yaşta başlayan çocuklarda el-göz koordinasyonunun ve motor becerilerinin daha çabuk geliştiği görülüyor.
 

Müziğe başlamak için en uygun yaşlar 0-5

Hem okul dönemi hem de okul öncesi çocuklara müzik eğitimi veren Salon Sanat Music Together'dan Eğitmen Tül Demirbaş, her çocuğun temel müzik becerisiyle doğduğunu ve müziğe başlamak için en uygun yaşın 0-5 yaş olduğunu söylüyor. "Okul öncesi dönem müzik eğitiminin başlangıcı, aslında çocuğun doğumuna denk düşer. 0-5 yaş aralığında düzenli eğitim, çocukların tonal ve ritmik farkındalıklarının gelişmesini ve temel müzik yetkinliğini kazanmalarını sağlar. Böylece istek doğrultusunda ilerleyen yaşlarda başlayacakları enstrüman eğitimi için de bir ön hazırlık olur."
 
Kendi metoduyla bilinen Japon kemancı ve pedagog Shinichi Suzuki, "Bir çocuk doğumundan itibaren güzel müzik dinleyip, çalmayı öğrenirse daha dayanıklı ve disiplinli biri olur. Müzikle ilgilenen çocuğun iyi bir kalbi olur. Ben iyi vatandaşlar yetiştirmek istiyorum." diyor. Müzikle uğraşmak sadece bireyin gelişimi için değil, toplumun gelişimi için de önemli. Ailelerin bilinçli olması ve "müzikal" zamanlar yaratması, çocuğun müzikle iç içe olmasını sağlamaları gelişimlerine katkıda bulunuyor. Tül Demirbaş şöyle açıklıyor: "Çocuklar, konuşma, yürüme gibi temel becerileri gözlem ve taklit yoluyla ebeveynlerinden öğrenir. Araştırmalara ve deneyimlerime dayanarak aynı sürecin bu yaş grubundaki çocukların müzik eğitiminde de etkili olduğunu söyleyebilirim. Bu sebeple çocukların, anne-babalarıyla birlikte müzikle geçirecekleri anların önemi büyük. Birlikte şarkı söylemek, dans etmek, günlük rutinin içine müziği yerleştirmek en genel uygulamalar. Yemek, uyku, banyo saati gibi rutinler için birlikte söyleyebilecekleri bir melodi seçebilir (hatta bu kendi besteledikleri bir şarkı bile olabilir), gün içinde bir zaman dilimini "müzik saati" olarak belirleyebilir, çocuklarının yaşlarına uygun enstrümanlar ile bu zamanı daha eğlenceli hale getirebilir, evin içinde birlikte dans edebilecekleri bir alan yaratabilirler. Daha uzman bir yaklaşım için de eğitmenler eşliğinde gerçekleştirilen müzik etkinliklerine katılabilirler."
 
Müzikle ilgilenen çocuklar daha başarılı oluyor 1

Enstrüman çalmaya hangi yaşlarda başlanmalı?

Okul öncesi dönemde müzik eğitimlerinde vurmalı çalgıların öneminin büyük olduğunu belirten Tül Demirbaş, vurmalıların yanı sıra dinlenen veya söylenen bir ezgiye çocukların def, marakas, yumurta (eggshaker) gibi çeşitli orff enstrümanları ile eşlik edilebileceği gibi, farklı materyallerin de kullanılmasının mümkün olduğunu söylüyor.
 
Bir enstrüman çalmayı öğrenebilmek, temel solfej eğitimine başlamak çocuğun müzikal ilerleyişinde önemli bir adım. Bu eğitim biraz daha büyük yaşlarda başlıyor. Amerika’daki Hoffman Academy’nin kurucusu Joseph Hoffman, kendi uzmanlık alanı olan piyano eğitimi için çocukların iki el koordinasyonlarını rahat yapabildikleri, parmaklarını rahat açabildikleri bir dönemde olmaları gerektiğini söylüyor. Hoffman, "Beş yaşında bir çocuk piyanonun beyaz tuşları üzerinde on parmağını da rahatlıkla açabiliyorsa piyano dersi almaya başlayabilir. Fakat başka bir beş yaşındaki çocuk henüz parmaklarını kullanmaya başlamamış olabilir. Bu durumda ailelerin çocuklarını gözlemleyerek enstrümana başlatmak için doğru zamanı bulmaları gerekiyor." diyor. Hoffman’ın da belirttiği gibi belirli bir yaş aralığı kadar çocuğun fiziksel gelişiminin de bir enstrüman çalmak için yeterli seviyede olması gerekiyor. Enstrümana başlamak kadar, devam ettirmek de önemli bir süreç. Örneğin, flüt eğitiminde çocuğun hemen bir parça çalması beklenmez, önce ağızlık ile çalışılarak doğru üfleme ve ses çıkarma teknikleri öğretilir.
 
Tül Demirbaş ise enstrümana başlama yaşıyla ilgili şunları açıklıyor: "Piyano, keman, flüt gibi çalgıların eğitimine başlamak için genellikle 5-7 yaş aralığı belirlenir. Önce enstrümanı tanıma, duruş, enstrüman tutuşu, keman gibi yaylı çalgılar için yay tutuşu gibi temel bilgiler edinilir. Solfej eğitimine de sesler arasındaki ilişkiyi öğrenerek bu yaşlarda başlamak mümkün."

Bu yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi, müzikle uğraşmak her çocuğu mutlaka olumlu yönde etkiler. Müzikle uğraşan çocuklar daha sosyal ve daha becerikli olurlar, yaşıtlarına göre daha rahat derse katılım sağlarlar. Ailelerin mutlaka çocuklarını müziğe teşvik etmeleri gerektiğini vurgulayan Tül Demirbaş son olarak şunları söylüyor: "Erken dönem müzik eğitiminin çocuk gelişimine ve sosyalliğe etkisi son derece olumlu. Müzik ile erken yaşlarda tanışan çocukların ilerleyen dönemlerde okul eğitimlerinde daha başarılı oldukları, dil, hafıza ve sayısal becerilerinin daha yüksek oranda geliştiği bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır."

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Çocuğunuzun okul başarısını artırın
Çocuğunuzun okul çağındaki okuma-yazma ve bilgiyi kavrama başarılarını etkileyen öğrenme ilgisini nasıl geliştirebilirsiniz?

Müziğin çocuk gelişimine etkisi
Çocuğunuzu müzik dinlemeye, şarkı söylemeye, üç yaşından itibaren müziği öğrenmeye teşvik edin. Çünkü müzik hem eğitiyor hem geliştiriyor.

Çocuklar nasıl daha kolay öğrenebilirler?
Çocukların algıları sandığımızdan çok daha fazla açık. Onlara bir şeyler öğretmek için bu algılarından yararlanmak ve bunun için de doğru yolları bulmak gerekiyor. İşte, Oxford Üniversitesi’nin yayımladığı o yöntemler…

Çocuğunuzla evde oynayabileceğiniz 10 keyifli oyun
Çocuğunuzla eğlenceli ve kaliteli zaman geçirmek için uzaklara gitmenize gerek yok, Pudra.com’un 10 oyun önerisiyle çocuklarınızla birlikte evinizde harika bir gün yaşayabilirsiniz.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER