Pudra.com 07.01.2015

Obezite çocuklarda zeka gelişimini engelliyor mu?

Obezite çocuk sağlığını olumsuz etkiliyor. Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç Dr. Mehmet Emre Taşçılar'ın yaptığı son araştırma obezitenin, zeka gelişimini de olumsuz etkilediğini kanıtlıyor.

Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç Dr. Mehmet Emre Taşçılar ve ekibi, 7. Uludağ Kış Kongresi'nde ve Roma’da yapılan 43. International Symposium on Endocrinology and Metabolism Sempozyumu'nda birincilik ödülüne layık görülen bilimsel bir çalışmaya imza attılar. Obez çocuklar üzerinde yapılan bilimsel çalışmada, saç derisinin üzerine yerleştirilen elektrotlar yardımıyla beyin dalgaları kaydedildi. Bilişsel fonksiyonları gösteren bu elektiriksel dalgaların obez çocuklarda bozulduğu görüldü. Bilimsel araştırmada obez çocukların bilgi işleme sürecinin normal kilolu çocuklara göre uzadığı, kısa süreli hafızanın ve dikkatin ise bozulduğu tespit edildi. Araştırma "Pediatrik Diabetes" adlı uluslararası bilimsel dergide yayınlandı.

Obezite çocuklarda zeka gelişimini engelliyor mu?

Obezite çocuklarda zihinsel fonksiyonları bozuyor
Yaşları ortalama 11 olan toplam 50 obez çocuk ile obez olmayan 23 çocuk üzerinde yapılan bilimsel çalışma, insülin direnci olan obez çocuklarda elektriksel dalga bozulmasının daha ileri seviyede olduğunu ortaya koydu. Obezitenin, zamanla zihinsel fonksiyonların tam olarak yerine getirilememesine neden olduğunu belirleyen çalışma, unutkanlık ve hafıza kaybı başta olmak üzere birçok olumsuzluğun da obezite ile alakalı olduğunu ispatladı. Araştırmada beynin bilgi işleme sürecini yansıtan p300 dalgasının oluşma süresinin obez çocuklarda sağlıklı çocuklara göre uzadığı, kısa süreli hafızayı ve dikkati yansıtan p300 dalga yüksekliğinin obez çocuklarda normal çocuklara göre azaldığı, insülin direnci olan obez çocuklarda ise bu bozulmanın daha da ileri düzeyde olduğu saptandı.

İnsülin hayati derecede önemli
İnsülin, yalnızca kan şekerini düşüren ve diabeti önleyen bir hormon değil. İnsülin aynı zamanda zihinsel fonksiyonların sağlanması ve düzenlenmesinde son derece önemli etkilere sahip. İnsülin, beyin hücrelerinin büyümesi, gelişmesi ve metabolizması için hayati önem taşıyor. İnsülin eksikliğinde veya insülin direnci geliştiğinde beyin hücrelerinde fonksiyon kaybı oluşmaya başlıyor. Bu durum, zihinsel fonksiyonların bozulmasını da beraberinde getirebiliyor.

Obezite ile nasıl mücadele edilir?
Obezitenin çocukluk çağından itibaren önlenmesi gerektiğine dikkati çeken Doç. Dr. M. Emre Taşçılar, tüm ailelere çocukları ev tipi beslenmeye yönlendirmelerini önerdi. Fast food’dan ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı. Çocuklara daha çok sebzeli yemekler ve meyve yedirilmeli, unlu gıdaların ve işlenmiş şekerin daha az girdiği bir diyet programı uygulanmalı. Hareketin önemini hatırlatan Taşçılar, “Çocuklarda düzenli egzersiz alışkanlık haline getirilmeli. Televizyon ve bilgisayar başında geçirilen zamanın azaltılması ve çocukların harekete yönlendirilmesi gerekiyor.” dedi.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER