Pudra.com 10.09.2014

Okul başarısını artıran besinler

Okul çağındaki çocuklarda doğru beslenme başarıyı artırıyor. Çocuklarda zihin açan gıdaları ve doğru beslenme şeklini Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu yazdı.

Yaz tatili bitti, birinci sınıflar için okul zili çaldı bile. Gelecek hafta milyonlarca çocuk, okula başlayacak. Yeni öğretmenler, yeni sınavlar, hatta yeni bir okul derken bu heyecan fırtınasında asla unutulmaması gereken bir şey var: Sağlıklı beslenme! Çünkü yapılan çalışmalar okul çağındaki çocuklarda, büyüme gelişme ve okul başarısının doğrudan beslenmeyle ilişkili olduğunu gösteriyor. Mesela süt ve yoğurt zihinsel gelişimle dikkat kabiliyeti üzerinde son derece önemli bir rol oynarken, balık strese bağlı vücutta oluşabilecek zararlı maddeleri atmaya yardımcı oluyor. Acıbadem Etiler Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu okul dönemindeki çocukların zihinsel gelişimini ve büyümelerini destekleyen, beynin daha iyi çalışmasını sağlayan besinleri yazdı.

Okul başarısını artıran besinler

Zihin açan besinler neler?


Balık: İçeriğindeki Ko-enzim Q10 ile omega-3 yağ asitleri sayesinde enerji metabolizmasını yönetiyor ve strese bağlı vücutta oluşabilecek zararlı maddeleri atmaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir iyot kaynağı. Artık iyot eksikliğinin zeka gelişimine olan olumsuz etkisi tartışılmaz bir gerçek haline geldi. Çocuğunuz okul çağı döneminde haftada 3 kez özellikle somon, ringa, uskumru, ton gibi yağ oranı yüksek balık türlerinden tüketmeli.
Kırmızı et: İçeriğindeki demir beyine oksijen taşınmasına ve zihinsel faaliyetlerin güçlenmesine destek veriyor. Aynı zamanda iyi bir B12 kaynağı olduğu için unutkanlığın önlenmesine destek oluyor. Besinlerin içeriğindeki demirin kullanımıysa C vitamini sağlıyor. Bu yüzden çocuğunuza et ile birlikte mutlaka limon ilaveli bir salata yedirmeye çalışın.
Fındık, ceviz, badem: Bu tip antioksidan kaynağı, yağlı tohumlar içeriklerindeki E vitamini sayesinde beynin etkin ve verimli kullanılmasına yardımcı olurken, düşünsel kabiliyeti de geliştiriyor.
Muz: Sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerden zengin olduğu için muz, kasların doğru çalışmasına, kalp ritminin doğru ayarlanmasına ve beyne oksijen gitmesine yardımcı oluyor. Bu sayede zihinsel kabiliyet artıyor. Çocuğunuzun her gün 1 adet muz yemesinde fayda var.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı, lahana, maydanoz, semizotu gibi mevsimine uygun olarak tüketilen yeşil yapraklı sebzeler iyi folik asit kaynakları olduğundan beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı oluyor. Her gün mutlaka 8-10 yemek kaşığı koyu yeşil yapraklı sebze tüketmeye özen gösterilmeli.
Böğürtlen, ahududu, yaban mersini, çilek, kiraz: Bu tip meyveler içeriklerindeki antikosidanlar sayesinde çocukta okul ve sınav döneminde strese bağlı oluşabilecek zararlı maddeleri önlerken, stresin atılımına da yardımcı oluyor. Özellikle yaban mersini üzerine yapılan bir çalışmada; bu meyvenin sinir hücreleriyle doğrudan iletişime geçtiğini ve belleği geliştirdiğini görüyoruz. Fakat meyveleri mevsimlerine göre tercih etmek çok önemli.
Süt ve yoğurt: Çinko minerali, zihinsel gelişim ve dikkat kabiliyeti üzerinde olumlu etkilere sahip. Çinko eksikliğinde davranış bozukluğuna kadar giden sorunlar oluşabiliyor. Çinkonun en iyi kaynağı süt. Çocuğunuza günlük ihtiyacına göre yaklaşık 2 bardak süt içirin.

Okul başarısını artırmak için hangi besinlerden uzak durulmalı?


Kolalı içecekler: Çocuğunuza kolalı içecekler ya da hazır meyve suları içirmeyin. Bu içecekler hiçbir besin değeri taşımayıp çocuklara gereksiz kalori kazandırıyor. Bunların yerine komposto ya da ayran gibi içecekleri tercih edin.
Şarküteri ürünleri: Şarküteri ürünleri dediğimiz, sucuk, salam sosis gibi gıdaları içeriğindeki tuz ve koruyuculardan dolayı sofralardan mümkünse uzak tutun. Eğer çocuğunuz tüketmek istiyorsa haftada sadece 1 kez izin verin.
Kızarmış besinler: Kızarmış ürünleri tüketmesine engel olmaya çalışın. Eğer patates kızartması yemek istiyorsa kendiniz fırında yalnızca 1 tatlı kaşığı yağ ile pişirin.
Tatlılar: Tatlı, şeker, çikolata gibi basit şeker kaynakları, cips, kraker gibi gıdaların sıklıkla tüketimi bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle sadece belirli zamanlarda ve belirli miktarlarda tüketmesine izin verin.

Çocukların bir günlük beslenme programı nasıl olmalı?


Kahvaltı: 2 dilim tam buğday/tam tahıl/ruşeym ekmeği, beyaz peynir ve kaşar peyniri, 4-5 adet zeytin veya 10 fındık veya 2 ceviz, mevsim yeşillikleri (1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile birlikte), 1 kaşık pekmez, 1 bardak süt. Her gün ya da gün aşırı 1 yumurta
Öğle yemeği: 1 kase çorba veya 6 yemek kaşığı bulgur pilavı veya makarna, 1 porsiyon et/ tavuk/ balık veya 1 porsiyon sebze yemeği, salata (mutlaka limon ilaveli)
Ara öğün 1: 1 adet tost ve 1 çay fincanı ıhlamur
Ara öğün 2: 1 adet muz
Akşam yemeği: 1 porsiyon et / haftada 3 kez balık ya da 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yoğurt,1 kase çorba veya 2 ince dilim tam buğday/tam tahıl/ruşeym/çavdar ekmeği .

İçeriğindeki besin değerleri açısından okul çağı çocukları örnek olarak hazırlanmıştır. Her çocuğun kişisel ihtiyacına göre farklılık gösterebilir. Çocuklar bir öğünde yeterli besin alamazlarsa bir sonraki öğünde çok fazla yemek yiyor ve kilo alıyorlar. Bu nedenle çocuğunuzun öğünlerini mümkün olduğu kadar kontrol edin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER