Psidanismanlik.com 02.10.2012

Otizmli çocuklara at terapisi

Yeni açıklanan bir çalışmanın sonuçlarına göre at terapisi alan otistik çocukların sosyal ve motor becerileri daha çok gelişiyor.

Hayvanlar birçok otizmli çocuğun konuşma ve sosyal becerilerini geliştirmesine yardım eder, fakat bu vakalar genellikle izole edilir. At terapisiyle ilgili ilk bilimsel çalışmada, terapinin yararlarının ortaya çıkmasında ritmin şart olduğu bulundu.

Otizmli çocuklara at terapisi

Yaşları 6 ile 16 arasında değişen 42 otizmli çocuğun katıldığı bir çalışmada, at sürmenin ve at tımarlamanın önemli davranışsal semptomları iyileştirdiği ortaya çıktı.

Atustik Spektrum Bozukluğu dergisinin şubat sayısında yayınlanan bir çalışma, hayvansız terapiye katılmış çocuklar ile atlı terapiye katılmış çocuklar karşılaştırıldığında (davranışsal değerlendirme anketi ile), at terapisi alan çocukların sosyal ve motor becerilerinin daha çok geliştiğini gösterdi.

Çalışmayı yöneten Colorado Denver Üniversitesi’ndeki Psikolog Robin Gabriels, bu sonuçta atların sakinleştirici ve ritmik hareketlerinin önemli rol oynadığını öne sürdü.

Çalışmada yer almamış Rutger Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı olan Robert Isenhower, tekrarlı davranış ve iletişimde zorluk gibi otizm semptomlarının altında bulunan nedenin ritmik koordinasyon bozukluğu olduğundan söz ediyor. Isenhower otizmli çocukların vurmalı çalgılı oyunlarda vuruş yaparken daha çok zorlandıklarını gözlemlemiş. Bu eksiklik çoğumuzun kanıksadığı bilinçdışı sosyal davranışları (soru sorduktan sonra duraklama ve aynı adımla yürüme gibi) etkiliyor. Isenhower ayrıca “Bence at, otizmli bireyler için motor sistemin yerini tutan bir araç olarak görülebilir” diyor.

Çeviren: Cansu Torun


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER