@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 11.05.2015

Sevişirken çocuğunuza yakalanırsanız ne yapmalısınız?

Çiftlerin mutlu bir ilişki yaşayabilmelerinde önemli bir rol oynayan seks, çocuklara yakalanılması halinde sekteye uğrayabiliyor. Çocuğa yatak odasında yakalanılması halinde anne-babaların ne yapması gerektiğini Psikiyatri Uzmanı Orhan Karaca anlattı.

2-3 yaşlarına kadar çocuklar, yaşadıklarını kolayca unutma eğilimi gösterir. Ancak 3-4 yaşından büyük çocuklar, anne-babalarını yatak odasında yakalaması halinde, psikolojik olarak bu durumdan fazlasıyla etkilenebilir. Emsey Hospital’dan Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili anne babaları bilgilendiriyor.

Sevişirken çocuğunuza yakalanırsanız ne yapmalısınız?

Anne babasını yakalayan çocuğun psikolojisi nasıl etkilenir?
İnandırıcılıktan uzak, yanlış açıklamalar çocukların anne babaya olan güveninin azalmasına neden olur. O nedenle çocuğun psikolojisinin kötü etkilenmemesi için anne babanın baş başayken çıplak sarılmış halde olabileceği, bunun normal olduğu anlatılmalı. Anne babasını yakalayan çocuk, cinsellik konusunda daha meraklı olabilir. Merakı giderilmeyen bu çocuk, olayı anlamlandırabilmek için yeniden anne babayı o halde görmeyi isteyebilir. Açıklamalar, bu durumun önüne geçebilir. Anne babasını yatak odasında sevişirken gören çocuklar, gördüklerinin ne anlama geldiğini bilmediğinden anne ve babanın acı çektiğini düşünebilir, bu durum çocuğun ailesi için de endişe verici olabilir. Panikleyen çocuk, ileriki yaşlarda bilinçaltında cinsel birliktelikle ilgili olumsuz yargılarla baş etmek zorunda kalabilir.

Yatak odasında yakalanan anne ve baba ne yapmalı?
İlk olarak toparlanılmalı, çocuğun evde anne babayı her zaman gördüğü halde yeniden görmesi sağlanmalı. Panik halinde olmamaya özen gösterilmeli, çocuğun bundan olumsuz etkileneceği unutulmamalı. Kaçıp saklanmak yerine sakinleştikten sonra çocukla konuşulmalı, ona güzel bir birlikteliğin ve çocuk sahibi olmanın bu şekilde mümkün olduğu, anne babanın akşamları böyle özel zamanlar geçirebileceği anlatılmalı.

Yakalandıktan sonraki süreçte anne ve babanın nelere dikkat etmesi gerekir?
Çocuğa yatak odasında yakalanma, günümüzde bazı çiftlerin başına gelebilen bir durum. Bu durum, anne babayı stresle karşı karşıya bıraksa da, çocuktaki etkileri daha büyük olabilir. Yaşı küçük çocuklar, anne babanın ne yaptığını anlamakta zorlanabilir, ruhsal travma dahi meydana gelebilir. Çünkü çocuklar, babanın anneyi rahatsız ettiğini, ona şiddet uyguladığını düşünebilir. Eğer çocuğa cinsel birliktelik esnasında yakalanılırsa, konu görmezden gelinmemeli, uygun bir zamanda, uygun bir dille çocuğa anlayabileceği düzeyde cinsellikten bahsedilmeli. Anne babaların yatak odalarında çıplak bulunabildiği ve yatak odasının girilmeden önce izin alınması gereken bir yer olduğu çocuğa anlatılmalı. Böylece yeniden böyle bir durumla karşı karşıya kalma riski en aza indirilmiş olur.

Ayrıca çocukla zaman geçirirken TV’de ya da çevrede görülen, özel hayat ihlali gerçekleşen durumlar için, bunun uygunsuz bir davranış olduğunu sesli belirtebilir. Böylelikle çocuğun mahremiyet ve özel alanın dış dünya ile paylaşılmaması gerektiğine dair düşünceleri doğru şekilde yönlendirilmiş olur. Ebeveynler, yatak odasının özel bir alan olduğunu çocuklarına öğretmeli, mahremiyet duygusunun çocuklarda gelişimine destek olmalı. Bu sayede çocuğun yeniden anne babayı uygunsuz halde görmesi engellenebilir.

Çocuğa cinsellik nasıl anlatılmalı?
Cinsel eğitimin çocuğa doğru zamanda verilmesi pek çok problemi ortadan kaldırabilir. Çocuk “Ben nereden geldim?” gibi sorular sormaya başladığında, aileler soruyu geçiştirmek veya yalan söylemek yerine doğruları çocuğun anlayabileceği şekilde açıklamalı. Çocuğa öğrenmek istediklerinin dışında başka bilgiler vermek de doğru olmaz, önemli olan çocuğun merakını anne babanın denetimi altında gidermesi, başka kaynaklara yönelme ihtiyacı duymamasıdır. 3 yaşına gelinceye kadar çocuklar cinsellik konusuna ilgi duymaz ve merak etmezler, anne babalarını birlikte olurken yakalamaları durumunda da genellikle konuyla ilgilenmez ve unutma eğilimi gösterirler. Sonraki günlerde çocuğun davranışlarında herhangi bir değişiklik ve içe kapanıklık görülmediği takdirde çocuğa açıklama yapmak gerekmeyebilir.

Ancak 4-5 yaş çocuğun cinselliğe karşı merakının uyandığı bir dönemdir. Çocuk anne babasını birlikte olurken gördüğünde bu konuda daha önce herhangi bir bilgilendirme yapılmadıysa durumu şiddet olarak algılayabilir. Bu algı çocuğun ileriki yaşlarda cinselliğe bakışını etkileyebileceğinden ailelerin durumu uygun bir dille açıklamaları gerekir. Açıklama öncesinde anne babanın sakinleşmesi ve toparlanması gerekir, telaşla yapılan açıklamalar çocuğun da telaşlanmasına yol açacak ve çocuğun yanlış mesajlar almasına neden olacaktır.

Açıklama yapmak için çocuğun konuyla ilgili soru sorması beklenebilir eğer çocuk soru sormuyorsa anne baba konuyu açmalı. Açıklama yaparken konunun detaylarına girmeden, anne babaların zaman zaman yalnız kalmaya ihtiyaç duyduklarını, bazen soyunarak yatmak isteyebileceklerini, bunun doğal olduğunu açıklamak gerekir. Açıklama sonrası çocuk ailesine karşı tavır alıyor ve bunu uzun süre devam ettiriyorsa bir uzmana tanışmak gerekir.
Çocuk yetiştirirken mahremiyet kavramını öğretmek ve yatak odasının anne babanın mahrem alanı olduğunu, izinsiz girmemesi gerektiğini benimsetmek bu tip durumlarla karşılaşılmasının önüne geçecektir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER