pudra.com 21.01.2010

Verimli bir sömestr tatili için…

Çocuğunuzun karne notları başarılı olsa da olmasa da, yarı yıl tatilini onun için en verimli hale getirmek için bunlara dikkat!

“2 hafta sürecek tatil boyunca çocuğum derslerinden uzak kalacak mı, tatili sadece oyun oynayarak mı geçirecek ya da tatil dönüşü uyum problemi yaşayacak mı?” gibi endişeler sömestr tatilinin yaklaştığı bugünlerde birçok anne babanın kafasında… Çocuğunuzun karnesi başarısız bile gelse, çocuğu suçlamak yerine birkaç tedbir alarak yarı yıl tatilini çocuğunuza en verimli olacak şekilde geçirmeniz mümkün! Memorial Hastanesi’nden Pedagog Dr. Melda Alantar anlatıyor…

Verimli bir sömestr tatili için…

Çocuğunuzun dinlenmesini sağlayın

Sömestr tatili her ne kadar karnedeki kırık notların düzeltilmesi olarak görülse de bu dönemde çocuğun dinlenmesi de önem kazanmaktadır. Eğitimciler, yarıyıl tatilinde öğrenciye ağır ödevler vermekten kaçınmalı, öğrencinin dinlenerek yeni döneme hazırlanmasını sağlamalıdır. Öğrenci, ailesi ve öğretmenleri tarafından ders çalışmaktan çok sosyal faaliyetlere yönlendirilmelidir.

“Tembel”, “sorumsuz” gibi suçlamalar çocuğunuzun özgüvenini zayıflatır

Bebeklik döneminde çocuklar doğal olarak öğrenme güdüsüne sahiptirler. Doğal öğrenme güdüleri olumsuz olarak etkilendiği zaman bilgiyi kavramak için çaba göstermezler. Çocukların öğrenme yeteneklerini etkileyen bazı durumlar vardır; öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği, uyum ve davranış sorunları, gelişimsel bozukluklar, olumsuz yaşam olayları, geçiş dönemleri- ilköğretimden liseye- gibi. Ailenin yüksek başarı beklentisi ve ”tembel”, “sorumsuz” gibi olumsuz sıfatlarla çocuğu etiketlemesi onun kendine duyduğu güveni zayıflatır. Bu nedenle aile öğrenciyi suçlamaktan kaçınmalı, okul başarısızlığı olarak tanımlanacak sorunu çözebilmek için çaba göstermelidir.

Çocuğunuzun öğretmeni ile irtibat halinde olun

Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Belli konularda başarılı olamayan öğrencilere yönelik okulun kurs, etüd gibi özel düzenlemelerden yararlanın. Ailenizde ve çevrenizde size bu konuda destek olabilecek insanları belirleyin.

Tatili de çocuğunuzun kişisel gelişimine uygun olarak yönlendirmek elinize

Araba, otobüs v.b. ile yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Çevredeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımak ve yaşayarak öğrenmenin gerçekleşmesine yol açar. Çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu nedenle kişiliğini geliştirmesi için ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklerden yararlanmalı, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmalıdır.

Tatil dönüşü okula adaptasyonu kolaylaştırın

Tatilin son günlerine yaklaşan öğrencinin okula tekrar uyum sağlaması zor olabilir. Çocuk tatilde ailesiyle vakit geçirmeye alıştığı için tatilin son hafta sonunda ev ortamında ailece geçirmesini sağlayıcı faaliyetler düzenlenmelidir.

Tatilin son haftasında çocuğun yemek ve uyku düzeninin okul saatine uygun olarak ayarlanması önem taşır. Okula uyumu kolaylaştırmak için onun çantasını ve kıyafetlerini hazırlamasına yardım edin. Kitap ve defterlerini birlikte kontrol edin.

İlk dönem öğrendiği bilgiler hakkında onunla konuşun. Konulara ilişkin merak ve ilginizi onunla paylaşın. Okul yılı boyunca öğrenme sürecini pekiştirin. Öğrenme becerilerinin gelişmesi zaman alır, sık tekrar gereklidir. Çocuğunuzu sabırlı, dikkatli ve olumlu olması konusunda yüreklendirin.

Çocuğunuz yarıyıl karnesi kötüyse…

Çocukların okul başarısının artırılması için ebeveynlere düşen bir takım görevler vardır.
  • Çocuğunuzu eğitirken kararlı ve adil davranın.
  • Kötü olan yarıyıl karnesini düzeltmek konusunda ona güvendiğinizi hissettirin.
  • Çocuğunuzla okulu hakkında konuşun. Onu dinleyin.
  • Tüm ailenin katılabileceği müze gezisi, tiyatro gibi etkinlikler düzenleyin.
  • Çocuğunuza yapmaktan hoşlandığı ve başarılı olduğu etkinlikleri belirlemesi için yardımcı olun. Örneğin, çocuğunuz basketboldan hoşlanıyorsa onu basketbol tarihi veya oyuncuları hakkında bilgi toplaması için yönlendirin.
  • Ödül ve yaptırımları dengeleyin. Ödüllendirmek ona her zaman para vermek ve ayrıcalık tanımak değildir. Çocuğunuza onunla gurur duyduğunuzu söylemek veya onun başarmak için sarf ettiği gücü fark ettiğinizi belirtmek yeterlidir.
  • Evinizin sakin bir köşesini çalışma alanı olarak düzenlemesi için çocuğunuza yardım edin. Günlük ödev yapma saatini birlikte belirleyin. Bu saat süresince tv, bilgisayar gibi diğer faaliyetleri durdurun.
  • Öğretmenlerine saygı duyduğunuzu çocuğunuza gösterin. Bir eğitimciyle yaşadığınız anlaşmazlığı çocuğunuzun önünde çözümlemeyin. Sık sık öğretmenleriyle konuşun.
  • Öğrencinin kronik bir hastalığı varsa, bu hastalık ve tedavi konusunda öğretmenini bilgilendirin.
  • Öğrencinin gelişme gösterdiği ve zorlandığı alanları belirlemek için çocuğunuzla birlikte öğretmeniyle görüşün. Kurs, etüt gibi özel düzenlemelerinden yararlanın.
  • Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği gibi akademik başarıyı etkileyen konularda okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmanların çocuğunuzla ilgili kuşku ve uyarılarına önem verin. Gerekli durumlarda uzmanlara başvurun.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER