Pudra.com 05.04.2013

Alerji anne karnında önlenebilir

Alerji ve astımın bebek anne karnındayken geliştiğini biliyor muydunuz? Peki ya hamilelik döneminde sağlıklı beslenme ile bebeğin alerjik olmasının kısmen engellenebileceğini?

Alerji ve astım, hastaların hayat kalitesini bozan, yaşamı birçok yönden kısıtlayan kronik bir hastalık.

Alerji anne karnında önlenebilir

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, hamileler üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre gebelerin, yaklaşık üçte birinde astım ve alerjiyle ilgili problemlerin hamilelik döneminde artış gösterdiğini belirtiyor.

Annenin alerjik olmasının bebeğin alerjik doğmasında en önemli etken olduğunu belirten Dr. Tabak, anne karnındayken alınacak bazı beslenme ve çevre önlemlerinin bu riski azaltabileceğine vurgu yapıyor.

Fast food yemek astım için büyük tehlike

Dünya genelinde alerji ve astımın hızla artışı ile beslenme şekli arasında doğrudan ilişki olduğuna değinen Dr. Tabak, toplum olarak geleneksel beslenme alışkanlıklarını bırakıp, “modern beslenme” diye tanımlanan fast food yemek ve paketli ürünlere yönelmenin bu artışın bir nedeni olduğunu belirtiyor: “Batılı yaşamın getirdiği modern beslenmedeki eksikliklerin giderilmesi, alerji ve astımın seyrine olumlu etki eder.”

Dr. Tabak'a göre astım bir kez oturduktan sonra beslenme değiştirilse bile hastalık tam olarak ortadan kaldırılamaz. Bu durum sadece alerjinin şiddetini azaltır. Bu nedenle alerji ve astımın çocukluk döneminde önlenmesi toplumdaki bu artışı başından durdurmada önemli rol oynar.

Alerjiyi durdurmak için beslenme önemli
Dr. Tabak, "Alerji bebek, anne karnındayken gelişmeye başlar diyor ve ekliyor: “Genetik olarak alerji potansiyeli olan bebeklerin, çevre ile etkileşimi sonucunda alerji gelişir ve bu bebeklerde, bağışıklık sistemi normal yolundan çıkarak alerji yönüne sapar. Hamilelik döneminde sağlıksız beslenme, alerjiye genetik yatkınlığı olan doğmamış bebekler için tehlikedir. Sağlıklı beslenme ile bebeğin bağışıklığındaki alerjinin engellenmesi mümkündür.”

Alerjik hamileler nasıl beslenmeli?
Gebelikte özellikle E vitamini almanın çok önemli olduğuna değinen Dr. Tabak, E vitamininin bebeğin akciğer ve bağışıklık sistemi gelişimine katkıda bulunduğunu ve gebeliğin ilk 3 ayında annenin kanında E vitamini düzeyinin düşük olmasının çocuğun akciğerlerinin yeterince gelişememesine neden olduğunu, bu şekilde, çocuklarda astımın geliştiğini açıklıyor. Hamilelik döneminde, yeşil yapraklı sebze, fındık, ceviz gibi kabuklu yemiş, baklagil ve hububat tüketilmesinin olası bir E vitamini eksikliğini önleyeceğini söylüyor.

Bahar güneşinden mutlaka yararlanın
Dr. Tabak, bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan D vitamininin, hamilelik döneminde yeterli oranda alınması durumunda çocuklarda hırıltılı hastalıkların görülme oranın büyük ölçüde azaltacağını, kış aylarında güneş ışığından faydalanamayan hamilelerin baharın gelmesiyle mümkün olduğunca güneşe çıkmalarının D vitamini eksikliğinin giderilmesinde önemli olacağını söylüyor. Besin takviyesi ile de D vitaminini almanın faydalı olabileceğini belirtiyor.

Omega 6’dan uzak durun
Dr. Tabak, omega 3 yağ asitlerinin alerjiyi önleyici, omega 6 yağ asitlerinin ise alerjiyi artırıcı etkileri olduğunu belirtiyor. Zeytinyağı ve balık yağının omega 3 yönünden zengin gıdalar olduğunu, bunun aksine ayçiçeği yağı, mısır özü yağı ve margarinlerin ağırlıklı olarak omega 6 içeren bitkisel yağlar olduğunu ve hamilelik döneminde bu yağlardan uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.

Hamilelikte bol meyve sebze tüketilmesinin çocukta alerji astım gelişim riskini belirgin azalttığını belirten Dr. Tabak, bu yönde, meyvenin etkilerinin sebzeden üstün olduğunu da ekliyor.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER