Pudra.com 16.08.2012

Alerjiler en çok 5 yaş altı çocukların peşinde

Her yaş çocukta görülebilmekle beraber en çok 5 yaş altında ve süt çocuklarında görülen alerjik hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar hakkında bilinmesi gerekenleri Dr. Erdem Uzunoğlu anlatıyor.

Alerjen çok 0-5 yaş arası çocukları etkiliyor. Son 10 yılda bu yaş aralığındaki çocuklarda alerjik hastalık görülme oranı iki katına çıktı. Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu’na göre Avrupa’da 10 yaşından küçük her dört çocuktan biri alerjik hastalıklardan etkileniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Uzunoğlu, yaz kış demeden çocukların sağlığını tehdit eden alerjilerle ilgili şu bilgileri veriyor:

Alerjiler en çok 5 yaş altı çocukların peşinde

“Alerjik hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar her yaş çocukta görülebilmekle beraber en çok 5 yaş altında ve süt çocuklarında görülür. Kabaca iki tür alerjiden bahsetmek mümkündür: İlki, primer alerjiler, yani daha önce karşılaşmamış bile olsa o maddeye ilk karşılaşmasında alerjik reaksiyon gösterme halidir. Diğeri de alerjenle temas ede ede zamanla gelişen duyarlılaşma şeklinde ortaya çıkan alerjiler.

Çocukların neye alerjisi olur?

Çocuklarda çok fazla madde alerji nedeni olabilir. En başta cilde temas eden kimyasallar gelir, çünkü deri vücudumuzun en büyük ve geniş organı olup bu yüzeye temas eden maddeler deriden kana karışmak suretiyle alerjiye neden olabilir. Ayrıca çok küçük yaşlardan itibaren inek sütü, yumurta akı, buğday, fındık vs’ye bağlı egzama şeklinde gıda alerjileri (sadece anne sütüyle beslense bile annenin yediklerine bağlı olarak ortaya çıkabilir) ve daha büyük çocuklarda da polen, ev tozu, hayvan tüyleri ve küf mantarları gibi solunan partiküllere bağlı olarak solunum yolu alerjileriyle karşılaşmaktayız.

Deri alerjileri daha çok küçük yaştaki çocuklarda olur
Egzama başta olmak üzere deri alerjileri deriye temas eden alerjen kozmetik ve kimyasallara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Egzama ayrıca inek sütü, yumurta akı, buğday gibi gıdalarla da ortaya çıkabilir. Egzama gibi deri alerjileri daha çok küçük çocuklarda görülür. Bu çocuklarda yaşla egzama azalırken yaş ilerledikçe (3-4 yaştan itibaren) alerjik nezle, astım gibi solunum yolu alerjileri belirginleşir.

Çocuğunuzun parfüme alerjisi olabilir

Koku, parfüm, fragrans gibi maddeler her ne kadar polen, küf mantarı veya ev tozu gibi “gerçek” alerjen olmayıp “irritan” olarak kabul edilirlerse de bunların gerçek alerjik reaksiyonları tetikleyebildikleri görülmüştür. Bu maddelerle karşılaşılınca ortaya çıkabilen aksırık, göz yaşarması, burun kaşıntısı, baş ağrısı, deride kızarıklık gibi reaksiyonlar, alerjik reaksiyon olarak kabul edilir. En tipik parfüm alerjisi çamaşır deterjanları ve yumuşatıcılarıyla ortaya çıkandır.

Doğal kokular alerji yapabilir

Kozmetik, deodoran, el sabunları, çamaşır deterjanı ve yumuşatıcılarda bulunan sümbül, kekik, tarçın, sığla ağacı kokuları; yine parfüm ve birçok kozmetiklerde, tatlandırıcılarda diş macunlarında kullanılan karanfil ve tarçın kokuları; kolonya, makyaj ve cilt bakımı ürünlerinde kullanılan ve içinde lavanta, yasemin, geranium (turnagagası) yağları bulunan geraniol, alerjiye neden olabilir. Çok masum sanılan doğal parfümler de kimyasallarla birleşince sorunlu hale gelebilir. Ayrıca Avrupa’da yapılan çok merkezli bir araştırmada alerji yapma potansiyeli olan koku bileşenleri değerlendirildi. Bu bileşenlerle yapılmış alerji testlerinin sonucunda 26 parfüm bileşeninin alerjiye neden olduğu belirlendi. Bu parfümlerin hangileri olduğunu öğrenmek için Suçlu parfümler hangileri? yazımıza tıklayın.

Bebekler için kullanılacak ürün seçiminde dikkat edilecekler

Özellikle bebeğin her gün banyo yaptırıldığını düşündüğümüzde bebeğin saç ve tüm cildiyle temas eden şampuanın seçiminde dikkatli olunmalıdır. 26 alerjen parfüm maddesi, alkol ve paraben içermeyen şampuanlar tercih edilmelidir.

Mümkün olduğu kadar dermatolojik testleri yapılmış, alerjiye neden olmadığı ispatlanmış ve uluslararası kurumlar tarafından onaylanmış ürünler kullanılmalı. Koku bileşeni olarak 26 alerjen parfüm içermeyen bebek şampuanları ve bakım ürünleri tercih edilmelidir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER