28.03.2023

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna dikkat! İdrar kaçırma belirtisi olabilir...

Çocuklarda idrar kaçırma, idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden biri olabilir. İşte çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hakkında bilmeniz gerekenler...

İdrar yolu enfeksiyonunun özellikle küçük kız çocuklarında sık görülen bir enfeksiyon türü olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, “Çocuklar ishal, bez kullanımı, pişik gibi nedenlerle kolaylıkla bu hastalığa yakalanabilir, kendilerini ifade edemediklerinden hastalık fark edilmezse ve doktora gidilmezse ilerleyerek böbreklere zarar verebilir” dedi.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonuna dikkat!
  
Normal şartlarda idrarda herhangi bir bakteri, mantar ya da virüs bulunmuyor. Ancak idrar yoluna herhangi bir nedenle mikrop girişi olduğunda idrar yolu enfeksiyonu oluşuyor.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDENLERİ

İdrar yolu enfeksiyonlarının büyük bir bölümü sindirim sisteminde bulunan “Escherichia coli” bakterisinden kaynaklandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, çocukların ishal, bez kullanımı, pişik gibi nedenlerle kolaylıkla bu hastalığa yakalanabildiğini, kendilerini ifade edemediklerinden hastalık fark edilmediği takdirde ilerleyerek böbreklere zarar verebildiğini belirtiyor.

Dr. İşbilir'in açıklamalarına göre tekrarlayan pişik, idrar yolu enfeksiyonlarının göstergelerinden biri. Sıkı ve markasız bezler de mantar enfeksiyonlarına ve idrar yolu enfeksiyonuna yatkınlık geliştirilmesine neden oluyor.

ÖZELLİKLE KIZ ÇOCUKLARDA DAHA YAYGIN

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarını etkileyen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon. Dr. Fikret İşbilir, bu enfeksiyon türünün, özellikle küçük kız çocuklarında daha yaygın görüldüğünü ifade ediyor.

İdrar yolu enfeksiyonları etkilediği bölgeye göre 3 farklı ana başlıkta inceleniyor.
• Üretrit: İdrarın mesaneden vücuda taşınmasını sağlayan tüpün enfeksiyonu
• Sistit: Mesanede enfeksiyon oluşması
• Piyelonefrit: Genellikle ileri aşamalarda ortaya çıkıyor, böbrek enfeksiyonunu ifade ediyor
 
İDRAR KAÇIRMA BELİRTİ OLABİLİR

 
Dr. İşbilir, idrar kaçırmanın idrar yolu enfeksiyonu belirtilerinden biri olabileceğini söylüyor ve çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu hakkında şu bilgileri veriyor:

"İdrar yolu enfeksiyonu çocuğunuzu dikkatli gözlemlediğinizde hastalıktan şüphelenmek için yeterli belirtilere neden olur. Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; sık idrara çıkma, idrar yaparken ağlama, idrar kaçırma, idrarın bulanık renkte ve kötü kokulu olması, sıkışmış hissetmeye rağmen az miktarda idrar yapmak, ateş, halsizlik, bulantı ve kusmadır. Belirtilerden bir veya birden fazlasının çocuğunuzda bulunması halinde erken tanı ve tedavi sağlanabilmesi için alanında uzman bir çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimine müracaat etmek gerekmektedir."
 
ÇOCUKLAR HİJYEN ÖNLEMLERİNE TEŞVİK EDİLMELİ
 
Dr. İşbilir, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak adına alınabilecek bazı önlemleri şu şekilde sıralıyor:
  • Çocukların sık sık tuvalete gitmesi teşvik edilmeli,
  • Çocukların hijyenik bir ortamda kalması sağlanmalı,
  • Çocuklara bol su içirilmeli,
  • Çocukların genital bölge hijyenine dikkat edilmeli ve çocuklara hijyen önlemleri öğretilmeli,
  • Çocuklar tuvaletini yaptıktan sonra altları önden arkaya doğru silinmeli,
  • Çocuk iç giyiminde pamuklu ürünler tercih edilmelidir.
 
Enfeksiyonun neden olduğu semptomların hafif olması durumunda, hekimler ebeveynlerin sadece çocuklarına bol miktarda su içirerek idrar yolunun temizlenmesine yardımcı olmalarını önerebilmektedir. Ancak semptomlar şiddetliyse veya enfeksiyon tekrar ediyorsa, doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi önerirler. Bu tedavide uygun antibiyotiğin seçilmesi ve doğru dozda alınması önemlidir. Çocuğunuzun sağlığı için reçetesiz ilaç kullanımından kesinlikle kaçınılmalı, bir belirti gözlendiğinde en kısa sürede doktora müracaat edilerek önerileri dikkate alınmalı, hastalık ilerlemeden tedavi edilmelidir.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER