pudra.com 28.01.2010

Çocuklarda kabakulak

Çocuklarda sık rastlanan bulaşıcı hastalıklardan biri olan kabakulağın belirtileri nedir, tedavisi nasıl gerçekleşir?

Kabakulak virüsün direkt temas, damlacıklar veya salgılar aracılığı ile ağız veya buruna alınmasıdır. Hastalığın kuluçka süresi ise 14-18 gün arasındadır.

Çocuklarda kabakulak

Hastalığın en önemli ve ayırt ettirici belirtisi çenenin yan ve kulağın ön tarafındaki parotis adlı tükürük bezlerinin tek ya da iki taraflı olarak şişmesi ve hassaslaşmasıdır. Kabakulak, hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde belirtisiz de seyredebilir. Hastalarda tükürük bezi şişmesi olmaksızın testislerde iltihaplanma veya viral menenjit de gelişebilir.

Kabakulakta dikkat edilmesi gereken konu nadiren menenjit veya ensefalit gibi (beyin zarlarında veya beyinde iltihaplanma) merkezi sinir sistemine ait problemlere yol açabileceğidir. Ergenlik dönemi sonrası erkeklerde yüzde 38 oranında testislerde iltihaplanma (orsit) görülebilir ki bu hastaların yaklaşık 1/3 ünde iki taraflıdır. Halk arasında korkulanın aksine bu nedenle kısırlık oluşma ihtimali düşüktür.

Kabakulak aşısı: Kızamık- Kabakulak-Kızamıkçık (Measles-Mumps-Rubella: MMR) adlı karma aşı içeriğinde bulunan kabakulak aşısı bu hastalıktan korunma sağlayabilir. Bu aşının 14-18. ay ve ardından da 4-6 yaş arasında birer doz verilmesi önerilmektedir.

Çocuk hastalıklarıyla ilgili tüm yazılarımızı okumak için burayı tıklayın.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER