Pudra.com 05.12.2012

Çocuklarda rota virüsüne dikkat!

5 yaş altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin en başta gelen nedeni olan rota visürü, 2-3 yaş altındaki bazı çocuklarda oldukça ağır seyredebiliyor ve böbrek yetmezliğine yol açabiliyor. İşte rota virüsüne dair bilinmesi gerekenler...

Akut ishallerin en önde gelen nedeni olan rota virüsü 3-5 yaşlarındaki çocukların yüzde 95’inde görülüyor. Rota virüsü enfeksiyonu yüzünden dünya genelinde yaklaşık 25 milyon çocuk hastaneye götürülüyor ve bunların da yüzde 10’u hastaneye yatırılıyor.

Çocuklarda rota virüsüne dikkat!

Dünya genelinde yılda ortalama 1,5-2.5 milyon çocuk ishalden hayatını kaybediyor ve bunun 4’te 1’i rota virüsünden kaynaklanıyor. Ülkemizde yapılan çalışmalarda da 5 yaş altı çocuk ishallerinin yüzde 15-40’ından rota virüsünün sorumlu olduğu ortaya çıktı.

Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, rota virüsünün özellikle 2-3 yaş altındaki bazı çocuklarda oldukça ağır seyrettiğine ve vücuttaki kaybolan sıvının hızla yerine konulmadığı takdirde akut böbrek yetmezliği gibi oldukça ciddi tablolar ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. Dr. Akça rota virüsü hakkında şu bilgileri veriyor:

En sık 2-3 yaş altındaki çocuklarda görülüyor

"Rota virüsüne bağlı enfeksiyon her yaşta görülse de, en sık 2-3 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkıyor. Özellikle 6-15 ay arası en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturuyor. Yaş ne kadar küçükse ve bakım şartları ne kadar kötüyse, rota virüsü de çocuğu o oranda kötü etkiliyor. Virüsün yol açtığı enfeksiyon ayrıca; anne sütü almamak, kalabalık yaşam, düşük sosyo ekonomik düzey ve rota aşısı yapılmaması durumunda da ağır seyredebiliyor.

Rota virüsü belirtileri
Rota virüsünün asıl bulaşması yolu ağız yolu ile oluyor. Dışkıyla mikrop bulaşmış her türlü eşyanın ağza götürülmesi ve enfekte olmuş su ile besinler tüketilmesi sonucu bulaşıyor. Hasta ishal olmadan da bu virüsü bulaştırabiliyor. Çünkü virüs ellerde veya katı yüzeylerde saatlerce, hatta günlerce canlı kalabiliyor. Belirtiler virüs vücuda alındıktan sonra, 12 saat - 4 gün arasında değişen, ortalama 2-3 günlük bir kuluçka süresinin ardından başlıyor. İnatçı ve tekrarlı kusma, ardından sık sulu, özellikle de çok kötü kokulu ishal ile karın ağrısı belirtilere ekleniyor. Ateş her vakada görülmese de çocukların yarısında ortaya çıkabiliyor.

Rota virüsü böbrek yetmezliği ilişkisi
Rota virüsünde erken müdahalenin çok önemli. Hastalığın uzamış ishal nedeniyle oluşan komplikasyonları daha sonra çocuğun sık hastalanmasına ve gelişiminin bozulmasına yol açabiliyor. Rota virüsünün neden olduğu enfeksiyon özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda daha ağır seyrettiği için çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü çok şiddetli gelişen ishal ve kusma; sıvı yetmezliği ile dolaşım bozukluğuna, dolaşım bozukluğu da akut böbrek yetmezliğine, hatta ölüme bile neden olabiliyor. Bu nedenle sıvı kaybı başladıysa vücut sıvısı ve mineral açığının bir an önce yerine konması yaşamsal önem taşıyor.

Rota virüsü nasıl tedavi edilir?

Genellikle 5-8 günde geçen rota visüründe şöyle bir tedavi sırası uygulanıyor:

• Tedavide en önemli nokta, vücut sıvını ve elektrolit dengesini çocuğa bol su içirerek bir an önce yerine koymak.

• Etken bir virüs olduğu için rota virüsünün özel ve radikal bir ilacı yok. Kusma ve ishal durdurucular tedavide yer almıyor. Ateşe yönelik ilaçlar, probiyotikler, çinko desteği verilebiliyor. Doktor önerisi dışında kusma ve ishal kesici ilaçların asla verilmemesi gerekiyor.

• Anne sütü ile beslemeye devam edilmeli. Çocuk kussa bile azar azar ve sık sık beslenmeli.

• Çocuk küçükse, durumu sık aralıklarla doktor tarafından değerlendirilmeli, gerekirse hastaneye yatırılmalı.

• Rota virüsünden korunmada en iyi yol ise aşılanma. Günümüzde rota virüsü enfeksiyonlarının her tipine cevap veren bir aşı henüz olmasa da, mevcut aşıların bu enfeksiyon sıklığını azalttığı düşünülüyor.

• Takibi kolaylaştırmak için annenin günlük çizelge tutması, çocuğun kaç kez kustuğunu, kaç kez ishal olduğunu ve özelliklerini, ne kadar miktarda mama veya anne sütü aldığını yazması, şüphe ettiğinde ateşini ölçerek, bu tuttuğu kayıtları doktoru ile paylaşması çok önemli.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER