Pudra.com 27.04.2012

Çocuklarda şaşılık

Çocuklarda genellikle 2-3 yaşlarında ortaya çıkan şaşılık, tedavi edilmezse ileriki yaşlarda görme tembelliğine yol açabiliyor. Oysa erken teşhiste yüzde yüz tedavi imkanı var. Prof. Dr. Kemal Dikici tedavi yöntemlerini anlatıyor.

Şaşılığın büyük çoğunluğu 2 - 3 yaş aralığında ortaya çıkıyor. 7 - 8 yaşına kadar tedavi edilmeyen şaşılıksa görme tembelliğine yol açabiliyor. "Erken teşhis ve tedavi ile şaşılıkta yüzde yüz düzelme sağlanabiliyor" diyen Dünyagöz Ataköy Hastanesi'nden Prof. Dr. Kemal Dikici, çocuklarda şaşılıkla ilgili şu bilgileri veriyor:

Çocuklarda şaşılık

"İki gözün koordine bir şekilde paralel bakamaması, bir ya da iki gözün kayması şaşılığı meydana getiriyor.

Gözü çeşitli yönlere doğru hareket ettirmek için her bir gözde 6 kas bulunuyor ve bu kasların birinin veya birkaçının görevini hiç yapmaması ya da eksik yapması durumunda şaşılık oluşuyor. 7-8 yaşına kadar tedavi edilmeyen şaşılık, bu yaştan sonra görme tembelliğine neden olabiliyor.

Şaşılık; hamilelikte geçirilen ağır hastalıklar, zor doğum, annenin hamilelik sırasında bazı ilaçları kullanması, anne-babanın akraba olması, küçük yaşta geçirilen ağır ve ateşli hastalıklar, küçük yaşta geçirilen havaleler, görme bozukluğu olanlar, ailede gözü kayan veya göz bozukluğu olanlar, şiddetli düşme, çarpma, vurma gibi nedenlerden ortaya çıkabiliyor.

Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen kaymaların bir kısmı yalancı kayma olarak tanımlanıyor. Yalancı kayma, göz kapaklarının ve burun kökünün genişliği ile ortaya çıkan yanıltıcı bir görünümdür. Yalancı şaşılık teşhisinin çocuk hekimi tarafından konmaması gerekir, bu ancak uzman bir göz hekiminin yapacağı muayene sonucunda değerlendirilir.

Şaşılığın birçok çeşidi vardır. Çocuklarda görülen şaşılığın en sık çeşidi göz bozukluğuna bağlı, özellikle de 'hipermetropi'nin eşlik ettiği 'akomodatif tip' kaymalardır. Bu tip kaymalarda gözlük tedavisi ile şaşılık düzelir.

Bir diğer grup ise kırma kusurunun kısmen eşlik ettiği kaymalardır. Bu tip durumlarda tedavi gözlükle, gerekirse ilave olarak cerrahi operasyonla gerçekleştirilir.

Başka bir grupta ise çocukta göz bozukluğu yoktur, sadece kayma vardır. Bunlarda tedavi genellikle cerrahidir. Tek göz kaymalar göz tembelliği açısından daha çok risk taşır.

Şaşılıkta erken teşhis
Doğuştan olan kaymalar genellikle büyük açılı içe kaymalar şeklinde gözüken, çoğunlukla kırma kusurunun eşlik etmediği yani gözlük gerektirmeyen, erken dönemde (bir yaş civarında) ameliyat edilmesi gereken kaymalardır.

Kaymaların büyük çoğunluğu 2-3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük taktığı halde düzelmeyen kaymalara ise cerrahi tedavi gerekir.

En önemlisi çocuğun göz doktoruna erken götürülmesidir. Bir yaşına kadar aileler çocuklarını göz doktoruna mutlaka götürmeliler. Çocuğun şaşılığı olmasa bile altta yatan kırma kusurunun zamanından önce düzeltilmemesi ileride kalıcı göz tembelliği riskini de beraberinde getirir.

İleri yaşlarda görülen şaşılıkların bir kısmını ise 'paralitik şaşılık' denilen adale felcine bağlı şaşılıklar oluşturur. Altta yatan neden travma, hipertansiyon, diyabet, MS (multipl skleroz), beyin tümörleri, anevrizma da olabilir. Tedavileri yöntemleri de nedenine göre değişiklik gösterebilir."


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER