@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 18.05.2015

Ender Saraç'tan çocuklarda ishale iyi gelen karışımlar

Ender Saraç "Çocuğunu Doğru Besle" adlı son kitabında çocuklarda sıkça görülen ishal sorunu için karışımlar önerdi. İshali kesmek çocuğunuza yedirebileceğiniz formüller Pudra.com'da.

Eğer çocuğunuz 24 saatte üçten fazla sulu dışkı yapıyor veya anne sütü alan bebeğinizde her zamankinden daha fazla ve aşırı sulu dışkılama oluyorsa ishal (diyare) tedavisine başlamalısınız. Evde uygulayacağınız pratik çözümlerle çocuğunuzun ishalini kesebilirsiniz. Eğer uzun süreli ve kanlı ishal durumu varsa mutlaka doktora başvurun.

Ender Saraç'tan çocuklarda ishale iyi gelen karışımlar

İshal (diyare), çocuğunuzda sıvı ve mineral kaybına neden olur. Bu yüzden öncelikle ishal geçiren çocuğunuza su ve az miktarda tuz takviyesi yapmalısınız. Eskiden evde hazırlanabilen, şu anda tüm eczanelerde ve sağlık kurumlarında rahatlıkla bulunabilen oral (ağızdan) sıvı tedavisinin yapılışını vermek istiyorum. Bebeğiniz 6 aylıktan daha büyükse ORS tedavisi uygulanabilir.

Evde ORS yapımı
5 su bardağı kaynamış oda sıcaklığındaki suya 2 çorba kaşığı şeker, 1 küçük çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karbonat karıştırarak hazırlanır. ORS tedavisi 6 ay ile 2 yaş arası çocuklara her dışkılama yaptığında azar azar verilmeli. Bununla birlikte çocuğunuza bol su vermeyi de unutmayın.

İshal olan çocuğuma ne yedirmeliyim?
Verilebilecek en iyi besin yoğurttur. 1 kase yoğurdun içine haşlanmış patates veya havuç veya haşlanmış pirinç ekleyerek yedirebilirsiniz. Bu karışımı, içerisine çok az sumak ekleyerek hazırlayabilirsiniz. Sumak, ishal önleyen bir baharattır. Günde 1 küçük şişe maden suyu ağzı açık bırakılarak gazı kaçtıktan sonra verilebilir. Mineral ve tuz kayıplarını önlemeye yardımcı olacaktır. İshal döneminde en fazla kayba uğrayan minerallerden biri çinkodur. Çinko kaynağı olan besinleri tüketebilir veya çocuğunuza çinko desteği verebilirsiniz. Buğday rüşeymi, iyi bir çinko kaynağıdır.

İshali kesen karışım
Malzemeler
1 kase oda sıcaklığında, soğuk olmayan yoğurt
1 küçük boy haşlanmış patates
3 çorba kaşığı kadar haşlanmış pirinç
1 çay kaşığı sumak
Çok az tuz
Hazırlanışı
Haşlanmış patates ve haşladığınız pirinç lapasını yoğurt ile karıştırın. İçine az miktarda sumak ve çok az tuz ekleyerek çocuğunuza yedirin.

İshale karşı mama
Malzemeler
1 kase yoğurt
1 avuç sarı leblebi
Tepeleme dolu 1 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu
Hazırlanışı
Malzemelerin hepsi mama kıvamında karıştırılır, küçük çocuklara yarım kase, büyük çocuklara 1 kase verilebilir.

İshali kesen çorba
Malzemeler
1,5 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
1/3 su bardağı pirinç
2 su bardağı su
1 adet havuç
1 adet yumurta
1 çay kaşığı sumak
Az miktarda tuz
Hazırlanışı
Pirinci yıkayın, havuçları doğrayın ve iyice yumuşayana kadar 30 dakika pişirin. Yumurtayı iyice çırparak yoğurt ile karıştırın. Bu arada pirincin kaynayan suyundan yoğurda birer kaşık ekleyip ılıtın. Yoğurtlu karışımı tencereye azar azar ekleyerek çorbayı sürekli karıştırın. Yoğurdun kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. 10 dakika kadar daha pişirin ve üzerine sumak ve az miktarda tuz ekleyerek çocuğunuza içirin.

Keçiboynuzunun mucizevi etkisi
Keçiboynuzu tozu ishali önleyen, demir içeriği yüksek bir besindir. Meyvelerden muz, ishali önlemeye yardımcıdır. Şeftali, yetişkinlerde bağırsak çalıştırıcı etki yaparken, çocuklarda ishal önleyici bir besindir. İshal olan çocuğunuza ara öğün olarak yoğurt, keçiboynuzu ve muz karışımı yedirebilirsiniz.
Malzemeler
1 kase oda sıcaklığında yoğurt
1 adet orta boy muz veya şeftali
1 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu
1 tatlı kaşığı buğday rüşeymi
Hazırlanışı
Bu karışımı blender yaparak içecek haline getirebilirsiniz.

İshal olan çocuğunuza bunları yedirmeyin!
Siyah çay, kahve gibi içecekleri, bamya, pırasa, kabak, brokoli, lahana, ıspanak, pazı gibi lifli sebzeleri, bulgur, yulaf, mercimek, nohut, fasulye gibi posalı tahılları, süt, şeker ve şekerli yiyecekleri akut ishal döneminde çocuğunuza yedirmeyin.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER