Doktorsitesi.com 05.12.2011

Kız çocuklarında vajinal akıntı

Kız çocuklarında görülen vajinal akıntı neden olur? Kız çocuklarında vajinal enfeksiyonun belirtileri nelerdir? Vulvovajinit nedir, nasıl tedavi edilir? Yanıtlarını Prof. Dr. Nuran Gürses alatıyor.

Vajinal akıntı kız çocuklarında sık rastlanılan bir durumdur. Çoğu kez aileler bu durumu önemsemezler ve başka bir nedenle doktora müracat ettiklerinde bu şikayetlerini dile getirirler. Her yaş grubunda görülebilir. Bazı çocuklarda hiçbir belirti vermez. Bazı çocuklarda ise akıntı beyaz, kahverengi, sarı veya yeşil renkte görülebilir. Akıntı kanlı ve pis kokulu olabilir. Klinik tablo vajinada veya vulvada olabir veya her ikisi de birlikte olur, ki biz bu tabloyu "vulvovajinit" olarak değerlendiririz. Burada vulva ve vajinada enflamasyon (şişlik) veya enfeksiyon söz konusudur. Vulvovajinitin gerçek bir enfeksiyon olmaktan ziyade, normal floramın bozulması sonucu ortaya çıktığı düşünülebilir. Çocuklarda vulvovajinit’in oluşmasına yol açan bazı hazırlayıcı etmenler vardır.

Kız çocuklarında vajinal akıntı
  • Vajinanın anal bölgeye yakınlığı en önemli bir risk faktörüdür.
  • Bu yaş grubunda estrojen aktivitesinin yoksunluğu dolayısı ile vajinanın mukozasındaki incelik ve mukozanın atrofik oluşu.
  • Vajen PH'ının nötral veya alkali olması
  • Dış genital organların korunmasını sağlayan yağ yastıkçıkları ve pubik kılların olmayışı önem taşır.
  • Ayrıca dışkılama sonucu enfekte olan anal bölgenin temizliğinin yeterli yapılmaması ve kontamine ellerle vulvaya dokunulması başlıca risk faktörlerini oluşturur.
  • Vajinada bulunan yabancı cisimler (sıklıkla tuvalet kağıdı) aynı tabloya yol açabilir.
  • Şişman çocuklar, mastürbasyon uygulayan çocuklarda bu tablonun sık görüldüğü bilinir. Son yıllarda kimyasal içeren banyo köpükleri ve sabunları ile kimyasal irritasyon sonucu vulvovajinit gelişebilir.

Vulvovajinit riskini artıran durumlar:
  • Şeker hastalığı olması
  • Bğışıklık sisteminin baskılanmış olması
  • Cinsel istismara uğramış olma


Vulvovajinit nedenleri bakteri, mantar veya parazit olabilir. Vulvovajinitler "non-spesifik", "ikincil inokulasyona bağlı" ve "spesifik" olmak üzere üç başlık altında sınıflandırılır.

Non-spesifik vulvovajinit hijyen bozukluğu veya yabancı cisme bağlı olarak gelişir. İkincil inokulasyonu bağlı vulvovajinit, vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyonun, örneğin idrar yolu veya üst solunum yolu enfeksiyonunun çocuklar tarafından hijyene dikkat edilmemesi sonucu ikincil olarak bulaşmasından kaynaklanır. Spesifik vulvovajinitler birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Çoğunlulukla cinsel yolla bulaşan mikroorganizmalar spesifik vulvovajinite yol açar.

Kıl kurdu, giardia enfeksiyon ve shigella enfeksiyonları sırasında vulvovajinit gelişebileceği gözden kaçmamalıdır.
  • Akıntı
  • Genital bölgede kaşıntı
  • Sık idrara gitme
  • İdrar kaçırma şikayetleri olabilir.


Nasıl tedavi edilir?
Tedavide esas olan, nedenin saptanmasıdır. Nedene göre tedavi planlanmalıdır. Parazit incelemesi yapılmalıdır. Kültür inceleme sonuçlarına göre gereken vakalarda antibiyotik veya nedene yönelik tedavi uygulanır. Perine hijenine dikkat edilir. Sıkı giysiler yerine (blucin, tayt) gibi rahatlıkla kulanılabilecek pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Sonuçta çocuklarda vulvovajinitten korunmada en önemli kuralın tuvalete gitmeden önce ellerin iyice yıkanması olduğu hatırda tutulmalıdır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER