@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 15.04.2011

Kızamık aşısı ne zaman yapılır?

Kızamık aşısı kaç doz halinde verilir? Kimler kızamık aşısı olamaz? Aşı, insanı kızamık hastalığına karşı nasıl korur? Yanıtları Pudra.com’da…

Kızamık, “Bir tür virüsün neden olduğu döküntülü bir hastalıktır” diyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı, “ Önce basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar, ardından yüz ve enseden başlayan, gövdeye de yayılan kırmızı renkte döküntü ortaya çıkar.”

Kızamık aşısı ne zaman yapılır?

Kızamık için riskli grupları şöyle açıklıyor: “Henüz aşı olmamış ve anneden geçen korumanın azaldığı bebekler, okul öncesi dönemdeki çocuklar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, iki doz kızamık aşısı yapılmamış kişiler.”

Kızamığın çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Toprakçı, “Aşıyla önlenebilen bir hastalıktır” diyor. Çünkü aşı ile vücuda verilen virüs sayesinde bağışıklık sistemi bu virüse karşı antikor adı verilen koruyucu proteinler üretir ve aşılanan kişi ileriki dönemde bu virüsle karşılaşsa bile hasta olmaz.

Kızamık aşısı ne zaman yapılır?
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kızamık aşısının ilk dozunun çocuklar 12 aylıkken (en geç 15 aylığa kadar), ikinci dozun ise okul öncesi çağda (4-6 yaşlarında) yapıldığını belirtiyor. Özel durumlarda her iki doz arasında en az bir ay olması gerektiğini de ekliyor.

En çok merak edilen sorulardan biri olan, “annenin kızamık geçirmiş olması çocuğu korur mu?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Kızamık geçiren annelerden bebeklerine geçen antikorlar çocukları 9 aylık olana kadar (belki biraz daha uzun süre) korur. Bu nedenle aşı çocuklara doğar doğmaz değil, 9 aylıkken yapılmaya başlanır.”

Aşının 9 aydan (hatta 12 aydan önce) önce yapılması durumunda çocuğun anneden aldığı antikorların aşının etkili bağışıklık cevabı oluşturmasına engel olabileceğini söyleyen Dr. Küçükusta, aşının iki doz yapılmasının sebebinin de bu ihtimali ortadan kaldırmak olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, kızamık aşısı ile ilgili soruları şöyle yanıtlıyor:

Kimler aşı olamaz?
“Yüksek ateşi olanlar; zatürree, tüberküloz veya başka bir enfeksiyon hastalığı olanlar; bağışıklığı ileri derecede baskılayabilen hastalığı olanlar (AIDS, lösemi, lenfoma, kanser); bağışıklık bozuklukları (hipogamaglobulinemi, disgamaglobulinemi); kanlarında trombosit eksikliği olanlar; kemoterapi, radyoterapi görenler; yüksek doz kortizon ve immunsüpresif ilaç kullananlar.”

Alerjik olanlar kızamık aşısı olabilir mi?
“Aşı yapılan yerde kızarma, kaşınma gibi aşırı duyarlılık tepkileri sık görülür ama bunlar geçicidir ve önemli değildir. Anaflaksi türünde ciddi alerjik olaylara milyonda bir rastlanır. Aşıda bulunan neomisin ve jelatine alerjik olduğu bilinenlere aşı yapılmamalıdır. İlk dozdan sonra anaflaksi geçirenlere ikinci dozun uygulanması sakıncalıdır.”

“Bunun dışında saman nezlesi, astım, egzama gibi alerjik hastalıklar ve ilaç alerjileri aşı için sakınca teşkil etmez.”

Hamileler kızamık aşısı olabilir mi?
“Diğer bütün canlı virüs aşılarında olduğu gibi hamile olduğu bilinen kadınlar aşı olmamalıdır. Aşı olan kadınlar en az dört hafta geçmeden de hamile kalmamalıdır. Emziren kadınlar aşı olabilir.”

Yumurtaya alerjisi olanlar kızamık aşısı olabilir mi?
“Yumurtaya karşı anaflaksi tipinde alerjisi olanlar, yani aşı yapıldıktan sonra nefes darlığı, gırtlak ödemi, bayılma, tüm vücudun şişmesi gibi tepkiler gösterenlerin kızamık aşısı olmaları sakıncalıdır. Buna karşılık yumurta yedikten sonra hafif kızarma, kaşıntı gibi şikayeti olanların aşı olmasında bir sakınca yoktur.”


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER