@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz. 22.12.2014

Meningokoksemi nasıl bir hastalık?

Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen Meningokoksemi son derece tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık. Kışın daha fazla görülen Meningokoksemi’nin belirtilerini, teşhis ve tedavisini Dr. Ahmet İncioğlu Pudra.com’a anlattı.

Meningokoksemi, Neisseria meningitis etkeni ile oluşan, beyin zarından başlayıp tüm vücuda hızla yayılan ve çeşitli sakatlıklardan hayati riske uzanan sonuçlarıyla oldukça tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalık. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda görülen Meningokoksemi, ergenlerde, okul gibi kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre bulunan ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde de ortaya çıkabiliyor.

Meningokoksemi nasıl bir hastalık?

Ateş, ense sertliği, bilinç değişikliği ve ciltte döküntülerle seyreden hastalık, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlasa da hızla tüm vücuda yayılıyor. Hızla ilerleyen ve hayati risk taşıyan hastalığın erken teşhisi ve tedavisi ise çok önemli. Görülme sıklığı özellikle kışın artan bu sinsi ve tehlikeli hastalıkla ilgili merak edilenleri Yunus Emre Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet İncioğlu’na sorduk.

Meningokoksemi nedir?


Meningokoksemi Neisseria Menengitidis mikrobunun sebep olduğu çok tehlikeli ve bulaşıcı bir enfeksiyon. Meningokoksemi mikrobun kana karışması olarak tanımlanıyor. Hastalığa menenjit eşlik edebilir ama menejitle ya da menenjitsiz hastalık çok tehlikeli olabiliyor.

Meningokoksemi bulaşıcı mıdır? Korunmak için ne yapmalı?


Meningokoksemi bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Özellikle solunum yolu, yakın temas veya tükürük yolu ile bulaşabilir.Kapalı alanlarda yaşamın arttığı kış aylarında bulaşma artar, ama kış mevsimi ön planda olsa da bütün yıl ortaya çıkabilir. Korunmak için öncelikle kış aylarında çocukları kapalı, havasız ve kalabalık yerlerden uzak tutmak çok önemli.

Meningokoksemi en çok kimlerde görülür?


İlk 3 yaşta sıkça görülür. Ayrıca kapalı alanlarda kalabalık halde yaşayanlarda ve askerlik çağında bile görülebilir. Dünya'da en sık salgınının yaşandığı bölgeler orta Afrika ve Suudi Arabistan'dır.

Meningokokseminin belirtileri nelerdir?


Basit üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar, döküntü geç evrede belirir. Meningokok mikrobu alan hastada basit bir ateş veya menenjit görülebileceği gibi hızla ilerleyen bir mikrop şoku da yaşanabilir. Meningokoksemi hızla ilerleyen bir hastalıktır. Başlangıçta belirtiler üstü solunum yolu enfeksiyonu gibi başlasa da ilerleyen evrelerde döküntüler başlar ve bu döküntüler bütün vücuda hızla yayılır.

Meningokoksemi tanısı nasıl konur?


Şikayetlerinden şüphelenilen hastaların döküntü üzerinden örnekler alınır. Örnekler mikroskopla incelenir. Başka bir yöntem kan veya beyin sıvısı almaktır. Sıvılar mikrobiyolojik olarak üretilerek hastalığın tanısı konur. Hızlı ilerleyen bir hastalık olduğu için erken tanı çok önemlidir.

Meningokoksemi nasıl tedavi edilir?


Tanı aldıktan sonra hasta acil olarak hastaneye yatırılır. Acil antibiyoterapi ve şok tedavisi uygulanır.


POPÜLER GALERİLER
gelinlik modelleri pudra
mac mbfwi pioneering designersi 10
lenzing ecovero mehtap elaidi mbfwi 01
korean beauty kore guzellik sirlari
new york fashion week 26
paris fashion week pudra 12
mac mbfwi pioneering designersi 10
oleg cassini collection 2117 2
EN YENİLER